Η αναποτελεσματικότητα της ΑΕΚ και το προβάδισμα της Αντβέρπ

0
skyline

Δεν της βγήκε της ΑΕΚ το παιχνίδι στην Αμβέρσα και ηττήθηκε με 1-0 από την νταμπλούχο Βελγίου, Αντβέρπ, αν και έδειξε ότι είναι καλύτερη ομάδα, έστω και σε αυτό το πρώτο ενενηντάλεπτο. Κρίνοντας από τις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι δύο ομάδες η ΑΕΚ δεν άξιζε την ήττα.

Αν εξαιρέσουμε το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα, στο οποίο μάλιστα δεν βρήκε και το γκολ της η Αντβέρπ, η Ένωση ήταν σαφώς πιο επιθετική από την αντίπαλο της στο υπόλοιπο παιχνίδι. Η αναποτελεσματικότητα της όμως της στοίχισε για ακόμη μια φορά. Αυτή η αναποτελεσματικότητα είναι η μοναδική αιτία που υπάρχουν και ορισμένα παιχνίδια τα οποία δεν τα κερδίζει η ΑΕΚ τον τελευταίο ένα χρόνο. Το γεγονός ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο, ακόμη πλέον και στα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Champions League, η ΑΕΚ είναι σταθερά καλύτερα από όποια ομάδα αντιμετωπίζει είναι σίγουρα κάτι το εντυπωσιακό και δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε έτσι απλά.

Από την άλλη βέβαια επειδή αυξάνονται και οι απαιτήσεις, θα υπάρξουν και μάτς στην Ευρώπη, είτε στο Champions League, είτε στο Europa League, που θα είναι πολύ δύσκολο να είναι καλύτερη η ΑΕΚ από τον αντίπαλο της, θα πρέπει να γίνει και πιο αποτελεσματική. Τα παραπάνω αναδεικνύουν και την αξία της μεταγραφής του Πόνσε, που είναι ένας φορ με διαφορετικά στοιχεία από τον Λιβάι Γκαρσία και σίγουρα πιο αποτελεσματικός, ενώ συγκριτικά με τον Φαν Βέερτ, τον οποίο επί ευκαιρίας να σημειώσω ότι τον βρίσκω αρκετά χρήσιμο για την ΑΕΚ, ο Πόνσε είναι ποιοτικότερος.

Και παρότι χθες δεν τροφοδοτήθηκε είναι η αλήθεια, ίσως η καλύτερη στιγμή της ΑΕΚ προέκυψε από την δική του ικανότητα να βρίσκει την αντίπαλη εστία. Αναφέρομαι προφανώς στην κεφαλιά του στο 88ο λεπτό. Το αξιοσημείωτο χθες είναι ότι η ΑΕΚ δεν ήταν καλή, αλλά ήταν καλύτερη από την Αντβέρπ. Φάνηκε και η κούραση που είχαν οι κιτρινόμαυροι, κάτι που είναι και απόλυτα φυσιολογικό, αφού μέσα σε μια εβδομάδα έχουν δώσει τρία πολύ απαιτητικά παιχνίδια. Αρκετοί μπορούν να σκεφτούν ότι εφόσον είναι έτσι τα πράγματα, δηλαδή η μέτρια ΑΕΚ κυριάρχησε εκτός έδρας απέναντι στην Αντβέρπ, τότε μοιάζει πολύ δύσκολο να χάσει την πρόκριση σε μια εβδομάδα.

Κάτι τέτοιο όμως προφανώς δεν ισχύει. Το ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ ήταν κάκιστη στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα στην Κροατία και μετριότατη στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα στην ”OPAP Arena – Αγιά Σοφιά”. Βρήκε όμως το γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και αυτό της έδωσε τέτοια αυτοπεποίθηση και φυσικά δημιούργησε τέτοιο άγχος στην ΑΕΚ, που χρειάστηκε να φτάσουμε στις επικές καθυστερήσεις για να προκριθεί η συνολικά πολύ καλύτερη ΑΕΚ. Έτσι και τώρα λοιπόν η Αντβέρπ έχει το προβάδισμα και θα έρθει στην Αθήνα να παίξει λογικά συντηρητικά και με αντεπιθέσεις, στις οποίες είναι ικανότατη. Μπορεί η ΑΕΚ να προηγηθεί νωρίς και να το σβήσει αυτό το προβάδισμα. Το θέμα είναι ότι τώρα είναι όλα ανοιχτά, η Αντβέρπ προηγείται στο σκορ και κανένας μα κανένας δεν μπορεί να ξέρει πόσο αυτό το προβάδισμα θα επηρεάσει το παιχνίδι της επόμενης Τετάρτης.

Γ.Ζ.