Μάκος στο inAEK.com: «Ανατριχίλα και ρίγος μόνο που είσαι έξω απ’ την OPAP Arena – Τυχεροί όσοι παίζουν τώρα στην ΑΕΚ»

1
skyline

Ο Γρηγόρης Μάκος μίλησε στο inAEK.com για το πέρασμα του από την ΑΕΚ, για τα δύσκολα χρόνια πριν την υποβιβασμό της ομάδας, αλλά και για την σημερινή εικόνα του Δικεφάλου με το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Μάκος αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το 2009 προερχόμενος από τον Πανιώνιο και αγωνίστηκε στα «κιτρινόμαυρα» για μια τριετία. Πανηγύρισε με την Ένωση το Κύπελλο του 2011. Την χρονιά πριν τον υποβιβασμό, πουλήθηκε στην Μόναχο 1860, αφού η ομάδα έπρεπε να μειώσει το μπάτζετ της για να φτιάξει ένα ρόστερ για να βγει η επόμενη χρονιά. Που δυστυχώς αποδείχθηκε μοιραία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το τι θυμάται από τα χρόνια που ήταν στην ΑΕΚ

«Δυστυχώς πέτυχα τα δύσκολα χρόνια, με διοικητικά προβλήματα στην ομάδα, αλλαγές προέδρων, αλλαγές προπονητών. Είχαμε όμως ένα πολύ καλό ρόστερ, βρήκα εξαιρετικούς συμπαίκτες. Ήταν άλλωστε η χρονιά, αμέσως μετά τον φημισμένο τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό που έληξε 15-14 στα πέναλτι.»

Τι κρατάς από την παρουσία σου στην Ένωση;

«Εγώ γενικά κρατάω από τις ομάδες που πήγα και τα καλά και τα άσχημα, γιατί κυρίως τα άσχημα σε κάνουν πιο δυνατό. Μ’ αρέσει που έχω ιστορίες να θυμάμαι, δεν έχω να κρατήσω φυσικά κακία για κάτι. Ήταν κάθε μέρα, κάθε προπόνηση και μια νέα ιστορία για μένα. Πραγματικά ήταν τιμή μου που φόρεσα τη φανέλα της ΑΕΚ και ο τρόπος που με διεκδίκησε η ΑΕΚ. Ήταν κάτι το οποίο με γέμισε, με μεγάλωσε ποδοσφαιρικά. Με ωρίμασε κι άλλο. Ακόμα περισσότερο, ήταν τιμή μου που είχα την τύχη και φόρεσα το περιβραχιόνιο ως αρχηγός της ΑΕΚ σε κάποιους αγώνες.»

Απογοήτευση μετά την πρώτη χρονιά

«Παρόλα αυτά εγώ ήμουνα αρκετά στεναχωρημένος, γιατί την πρώτη μου χρονιά δεν ήμουν αυτός που έπρεπε.»

Γιατί ένιωσες έτσι;

«Και όπως είπα, επειδή δεν ήμουν αυτός που έπρεπε μου αφήνει μια πικρία, γιατί πάντοτε θέλω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Παρόλα αυτά αυτά ήρθε η δεύτερη χρονιά και παρά τα πολλά διοικητικά προβλήματα, είμασταν μια ομάδα, μια οικογένεια. Κρατήσαμε τα «αποδυτήρια» όπως λέμε και καταφέραμε να φέρουμε ένα τίτλο, αφού πήραμε το Κύπελλο. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να καταφέρουμε και παραπάνω πράγματα. Άλλωστε η ΑΕΚ, πάντα στοχεύει όσο ψηλότερα.»

Ποιους αγώνες θυμάσαι ακόμα εντονότερα;

«Μια απ’ τις πιο δύσκολες ιστορίες που θυμάμαι, είναι η πολύ βαριά ήττα στο Καραΐσκάκης, μετά την πολύ μεγάλη πρόκριση στην Τούμπα για το Κύπελλο.»

«Δεν θα ξεχάσω επίσης μια νοκ άουτ αναμέτρηση Κυπέλλου (την ίδια χρονιά) με την ΑΕΛ στο AEL FC Arena, όπου ο κόσμος είχε κατακλύσει το γήπεδο, αφού όπου παίζαμε εκείνη τη χρονιά τα γήπεδα ήταν γεμάτα. Ο κόσμος μας ζητούσε να πάρουμε το Κύπελλο, όπως και τελικά έγινε.»

«Δεν θα ξεχάσω επίσης το πρώτο μου ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό. Μου είχε χρεωθεί το γεγονός ότι δεν έκανα φάουλ στον Τοροσίδη, που σκόραρε από πολύ μακριά. Βέβαια όσοι μου το χρεώνουν, μάλλον δεν γνώριζαν ότι είχα κίτρινη κάρτα και όντως δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα σκοράρει από τόσο μακριά.»

Ποια είναι η άποψη σου για την ΑΕΚ σήμερα, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στο τιμόνι και το νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια;

«Η ΑΕΚ πλέον με τον κ. Μελισσανίδη έχει μια σταθερότητα διοικητικά. Έχει έναν άνθρωπο που προσφέρει τα πάντα για να μπορεί η ομάδα να πρωταγωνιστεί, όπως της αξίζει. Πλέον και με το γήπεδο, το οποίο θα έπρεπε να έχει η ΑΕΚ εδώ και αρκετά χρόνια – και επιτέλους το έχει.»

«Πραγματικά επειδή έχω βρεθεί μέσα σε αγώνες, νιώθεις μεγάλη ανατριχίλα και ρίγος μόνο που είσαι απ’ έξω. Θεωρώ ότι τα παιδιά που αγωνίζονται και το ζουν από μέσα πρέπει να νιώθουν τεράστια ευλογία και τύχη που είναι σε αυτή την ομάδα αυτή τη στιγμή και μπορούν να αγωνίζονται σε αυτό το γήπεδο.»

Ενώ συμπλήρωσε…

«Πλέον η ΑΕΚ μπορεί να δουλέψει στα πρότυπα που της αρμόζουν, κάτι που όταν αγωνιζόμουν εγώ δεν είχαμε την τύχη να έχουμε. Υπάρχει ηρεμία και έχει όσα χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα για να βρίσκεται σταθερά στα ψηλά μονοπάτια.»

«Παρακολουθώ ελληνικό ποδόσφαιρο εννοείται. Και όταν λέω ελληνικό ποδόσφαιρο, εννοώ όλες τις κατηγορίες. Βλέπω παλιούς συμπαίκτες, βλέπω τα νέα τα παιδιά της γενιάς μου που τώρα έχουν μεγαλώσει και αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες ή στο εξωτερικό. Μ’ αρέσει να βλέπω τα παιδιά της Εθνικής που αγωνίζονται στις ομάδες τους, τι κάνουνε εκεί. Γενικά μ’ αρέσει όσο μπορώ και μου επιτρέπει και ο χρόνος μου, να παρακολουθώ ποδόσφαιρο και να πηγαίνω ακόμη και στα γήπεδα.»

Θα ήθελες να μείνεις στο ποδόσφαιρο από κάποιο άλλο πόσο; Έχεις σκεφτεί την προπονητική;

«Ακόμη δεν σκέφτομαι την προπονητική, αλλά θα ήθελα να είμαι κοντά στο ποδόσφαιρο από ένα άλλο πόστο. Θα μπορούσα να είμαι κοντά στους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια.»

Ποια είναι η άποψη σου για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Τα πράγματα αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν

«Αρκετές ομάδες βλέπουμε να καταστρέφονται, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Επίσης, δεν θεωρώ σωστό να αγωνίζονται τόσοι ξένοι στις ομάδες.»

Με ενοχλεί που δεν δίνονται αρκετές ευκαιρίες σε Έλληνες

«Δεν μ’ αρέσει να βλέπω στις ομάδες να αγωνίζονται κατά 90% ξένοι ποδοσφαιριστές. Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο καλύτεροι από τους Έλληνες, παρότι όντως υπάρχουν και ποιοτικοί ξένοι παίκτες. Βλέπουμε γενικά τον ξένο σαν να είναι από χρυσό, χωρίς να δίνουμε την ίδια αξία στον Έλληνα και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουμε δυνατή Εθνική Ομάδα.»

Με ποιον προπονητή είχες καλύτερη συνεργασία στην ΑΕΚ;

«Σίγουρα θα αναφέρω τον Μπάγεβιτς γιατί αυτός ήταν που με ήθελε στην ομάδα και έδειξε το ενδιαφέρον του. Επίσης με τον Χιμένεθ που ήρθε με ένα πολύ αξιόλογο τιμ και πήραμε το Κύπελλο!»

Για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ και αν περίμενε ότι θα συμβεί

«Δυστυχώς την χρονιά εκείνη που έφυγα εγώ, έφυγαν και κάποιοι άλλοι παίκτες, όπως ο Λεονάρντο, με σκοπό να έρθουν κάποια χρήματα στην ομάδα γιατί ήταν πράγματι πολύ δύσκολα. Έβλεπα επίσης την προσπάθεια που έκαναν οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο, προσπαθώντας να μειώσουν το μπάτζετ της ομάδας για να βγει η χρονιά, που δυστυχώς αποδείχθηκε μοιραία. Εφόσον είχαν στα χέρια τους προτάσεις με οικονομικό όφελος για κάποιους από εμας και το έκαναν, αυτό δείχνει νομίζω και το πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση. Ως επακόλουθο δεν υπήρχε ούτε δυνατό ρόστερ, αλλά και πίεση. Κάπως έτσι η ομάδα οδηγήθηκε στον υποβιβασμό. Ήταν πράγματι πολύ δύσκολη χρονιά. Εγώ παρακολουθούσα τα παιχνίδια από την Γερμανία που βρισκόμουν.»

Ποιος θα πάρει το Μουντιάλ;

 «Έχω ξεχωρίσει την Βραζιλία και την Αργεντινή. Βλέπουμε πολύ καλά παιχνίδια στην διοργάνωση.»

Φ.Ν.