Επένδυση στο μέλλον, ετών 33

0
skyline

Η φετινή σεζόν για την ΑΕΚ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο περιπετειώδης, με πολλές διακυμάνσεις στην απόδοσή της.

Πολλές “διακυμάνσεις” είχε και η άποψη της διοίκησης και του σχεδιασμού της ΑΕΚ για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Ο Ουκρανός αμυντικός μετεγγράφηκε στην “Ένωση” το 2016 απο την Ντνίπρο (η οποία παρεμπιπτόντως αγωνίζεται πλέον στην ερασιτεχνική κατηγορία της Ουκρανίας λόγω οικονομικών προβλημάτων) και σε 84 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Ευρώπη πάντοτε μοχθούσε για το καλύτερο . 

Για την ακρίβεια πριν το ξέσπασμα του Κορωνοιού, ο Τσιγκρίνσκι μετρούσε 17 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και φάνταζε δύσκολο να πιάσει τις 25, ώστε να ενεργοποιηθεί αυτόματα η επέκταση του συμβολαίου του για ένα ακόμη έτος βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού, που είχε υπογράψει με την ΠΑΕ. Επικρατούσε δε η άποψη, πως αυτό είναι σκόπιμο ώστε να μην υπάρχει καμία δέσμευση απέναντι στον παίκτη. Βοηθούσε βέβαια και ο πολύ καλός συνδυασμός Βράνιες – Σβάρνα στα μετόπισθεν της ομάδας και τα αποτελέσματα που επέβαλλαν το “ομάδα που κερδίζει να μην αλλάζει”.

Έχει ο καιρός γυρίσματα όμως και ο Βράνιες αυτή την στιγμή -για το μέλλον δεν ξέρουμε- δεν φορά την κιτρινόμαυρη φανέλα, οπότε ο Καρέρα επέλεξε αντί του ασταθή Οικονόμου, τον “γίγαντα με τα πήλινα πόδια”. Στράφηκε στον Ουκρανό για τους ίδιους ακριβώς λόγους που αποκτήθηκε εξαρχής.

Ο πολύπειρος μπακ προσφέρει με το παιχνίδι του ηρεμία και εγγύηση στην ομαλή λειτουργία της άμυνας. Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά; Με παραστάσεις από Σαχτάρ και Μπαρτσελόνα στο υψηλότερο επίπεδο και 16 εγχώρια και ευρωπαϊκά τρόπαια στο παλμαρέ του είναι ο πλέον πολυνίκης ποδοσφαιριστής στην Superleague με διαφορά από τον δεύτερο.

Δεν είναι όμως, μόνο αυτό που προσφέρει στην ομάδα. Δίπλα του οι νεότεροι μαθαίνουν (Σβάρνας – Λάτσι) και βελτιώνουν μέρα με την μέρα, εκτός από το παιχνίδι τους και τον χαρακτήρα τους. Βλέπουν πως αντιδρά εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου έτσι ώστε και αυτοί σε ανάλογες περιπτώσεις να μην εκτίθονται και να συνεισφέρουν στην διατήρηση καλού κλίματος στα αποδυτήρια και στην επίτευξη των στόχων του συλλόγου.

Επιπλέον, κοιτάζοντας το μέλλον, εκτός από έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή ο οργανισμός της ΑΕΚ κερδίζει ένα “εργαλείο” που μπορεί να αξιοποιήσει με πολλούς τρόπους, ανάλογα με ποιο πόστο θα αποφασίσει να του δώσει, όταν ο Τσιγκρίνσκι κρεμάσει τα παπούτσια του. Γιατί τέτοιες αναγνωρίσιμες μορφές, σε παγκόσμοιο επίπεδο, πρέπει να τις διατηρείς στο δυναμικό σου. Ο λόγος;  R.O.I. (return of investment) Aρχίζεις να καρπώνεσαι παραπάνω από αυτά που έδωσες. Το όνομα του Ουκρανού θα ξεκλειδώνει “πίστες” σε λίγο καιρό, τις οποίες η ΑΕΚ θα δυσκολευόταν να παίξει με κάποιον άλλο.