Βασίλισσα 2019-2020: Ένα βήμα παραπέρα

0
skyline

Μία ακόμα χρονιά ξεκινά επί εποχής Μάκη Αγγελόπουλου. Τα χρόνια αυτά τα είδαμε όλα. Κύπελλο Ελλάδος, Κύπελλο Ευρώπης, διηπειρωτικό. Ένα πράγμα λείπει πλέον: Η παρουσία μας στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι κάτι που λείπει από την ΑΕΚ και πρέπει να παλέψει για αυτό καθώς η απουσία του Ολυμπιακού διευκολύνει την κατάσταση. Η ομάδα μας άλλαξε. Άλλαξε προπονητή, άλλαξε παίκτες, άλλαξε ταυτότητα. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου δούλεψε πολύ μαζί με το προπονητικό επιτελείο αυτές τις εβδομάδες με σκοπό να παρουσιάσουν μια ομάδα έτοιμη πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ρόστερ

Η ομάδα προχώρησε σε πολλές αλλαγές. Δεν κατάφερε να κρατήσει τους Θίοντορ και Χάντερ αλλά κατάφερε και τους αντικατέστησε με δύο εξαιρετικούς παίκτες: Τον Κέντρικ Ρέι και τον Μάρκους Σλότερ δύο παίκτες με εμπειρία στη Euroleague. Ειδικά ο δεύτερος είναι γνωστός για την εποχή που δέσποζε κάτω από τα καλάθια της Ρεάλ. Όμως η μεγαλύτερη μπόμπα δεν είναι άλλη από αυτή του Κιθ Λάνγκφορντ. Ο 35χρονος σκόρερ ολκής θα πάρει φέτος την ΑΕΚ στη πλάτη του έχοντας παράλληλα δίπλα του τον Γιόνας Μασιούλις. Όπως καταλαβαίνετε η ομάδα μας έχει δημιουργήσει μία πολύ δυνατή βασική πεντάδα με τους Ρέι, Λάνγκφορντ, Ρος, Μασιούλις και Σλότερ. Πέρα από τις πολλές επιθετικές αρετές που κατέχει αυτή η πεντάδα, έχει και σκληράδα στην άμυνα της.

Αποτέλεσμα εικόνας για κιθ λάνγκφορντ αεκ

Ο πάγκος μας είναι αρκετά γεμάτος για να αντέξει στο ρυθμό δύο διοργανώσεων. Λίνος, Γκίκας και Γιαννόπουλος ίσως οι πιο σημαντικοί. Ο Λίνος προέρχεται από ακόμα μία καλή χρονιά και σιγά,σιγά μπαίνει στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Στα ίδια βρίσκεται και ο Γκίκας. Εξαιρετικός πασέρ και σουτέρ, ένας πραγματικός διάολος στο γήπεδο, βρίσκεται επίσης στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Κλήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και αυτός στην εθνική ομάδα, έπαιξε με τον Προμηθέα στους τελικούς πέρσι ενώ πραγματοποίησε και μία εξαιρετική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ με 8 πόντους και 5 ασσίστ. Τέλος ο Χάρης Γιαννόπουλος παρά το γεγονός πως ήταν ένα βήμα εκτός ομάδος, τελικά έμεινε και όπως είδαμε στα φιλικά θα έχει ενεργό ρόλο. Μην ξεχνάμε πως ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στηρίζει τη φιλοσοφία του γύρω από το σουτ. Τι καλύτερο λοιπόν από το να έχεις έναν από τους καλύτερους σουτέρ της Ελλάδος στην ομάδα σου;

Ίσως το μεγαλύτερο ερωτηματικό της ομάδας φέτος είναι ο Νίκος Ρογκαβόπουλος. Ο προπονητής μας αποφάσισε τον κρατήσει στην ομάδα και να μην ακολουθήσει το δρόμο του Μωραΐτη που φέτος θα αγωνίζεται δανεικός στον Κολοσσό Ρόδου. Ο νεαρός φόργουαρντ θεωρείται ως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας και η διοίκηση επιδιώκει ο παίκτης της κάποια στιγμή να πωληθεί. Αν ο μικρός δεν πάρει τις ευκαιρίες που του αναλογούν μέχρι το Γενάρη, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να δοθεί δανεικός και να παίξει κατά προτίμηση σε ομάδα της Α2. Είναι μόλις 18 ετών και δεν πρέπει να καεί σε καμία των περιπτώσεων. Όμως δεν πρέπει να μείνει και άπραγος.

Στόχοι

Οι τελικοί πρέπει να είναι μονόδρομος για τη φετινή ΑΕΚ. Η περσινή αποτυχία δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν υποτιμάω σε καμία περίπτωση τον Προμηθέα, μία ομάδα που είναι έναν πραγματικό διαμάντι για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά η ομάδα μας έχει την ποιότητα και το όνομα να πάει στους τελικούς. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει στο πρωτάθλημα, πέρα από τον ΠΑΟ, τόσους παίκτες με εμπειρία από Ευρώπη και ενεργούς παίκτες εθνικής ομάδας. Από την άλλη η Ευρώπη είναι ακόμα πιο σημαντικός στόχος διότι στη μέση μπαίνει και το οικονομικό. Μην ξεχνάμε πως όταν η ομάδα μας κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ έβαλε στα ταμεία της δύο εκατομμύρια. Πέρσι η ΑΕΚ ήταν άτυχη και αποκλείστηκε από την Μπάμπεργκ του Νίκου Ζήση πληρώνοντας τα λάθη της αλλά και τον τραυματισμό του Μασιούλις. 

Οι απώλειες

Σίγουρα οι απώλειες των Θίοντορ και Χάντερ ήταν δύσκολες. Όμως θεωρώ πως η απουσία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη ήταν η χειρότερη. Ναι, δεν έχει την ποιότητα που έχουν οι άλλοι δύο όμως ο ”Λάρυ” έδινε και την ψυχή του στο παρκέ. Η προσωπικότητα του έδινε άλλη πνοή στον πάγκο της ομάδα μας, έπαιρνε πάνω του επίθεση και άμυνα και σημαντικότερο από όλα δεν κρυβόταν ποτέ. Η επιλογή του στη δωδεκάδα της εθνικής μόνο τυχαία δεν ήταν. Αυτή τη στιγμή, μαζί με τον Τάιλερ Ντόρσει, είναι ο καλύτερος Έλληνας γκαρντ πίσω από τους Σλούκα και Καλάθη. Φυσικά η ομάδα δεν τον άφησε εύκολα να φύγει όπως κάποιοι ευαγγελίζονται. Προσφορές έγιναν αλλά στην τελική ο ”Λάρυ” αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Σίγουρα η Μούρθια δεν ήταν αυτό που θα ήθελε, καθώς οι φιλοδοξίες του έφταναν μέχρι τη Euroleague, όμως θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

 

Η ΑΕΚ φέτος έχει πολλά να αποδείξει. Να αποδείξει ότι είναι η δεύτερη δύναμη του ελληνικού πρωταθλήματος, να αποδείξει ότι είναι σταθερή δύναμή στο ευρωπαικό στερέωμα και να ταυτόχρονα να επιστρέψει στην ελίτ του Champions League.