Η έλλειψη ρεαλισμού την οδηγεί στην τέταρτη θέση

 Η ΑΕΚ γνώρισε την δεύτερη της ήττα σε ισάριθμους αγώνες στα Playoffs, αυτήν την φορά...

 Η ΑΕΚ γνώρισε την δεύτερη της ήττα σε ισάριθμους αγώνες στα Playoffs, αυτήν την φορά με 3-1 από τον Παναθηναϊκό, και από εκεί που είχε σημαντικό προβάδισμα για την δεύτερη θέση, πλέον μοιάζει να είναι το μεγάλο φαβορί για την τέταρτη.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό στο «παγωμένο» ΟΑΚΑ η ΑΕΚ εμφάνισε και πάλι τις γνωστές της αδυναμίες. Παρότι ήταν σαφώς καλύτερη από τον Παναθηναϊκό και είχε περισσότερες και σημαντικότερες ευκαιρίες, τελικά στο τέλος κατέρρευσε και γνώρισε ακόμη μια ήττα, έχοντας δεχτεί και πάλι τρία γκολ.

Η φετινή ΑΕΚ δυστυχώς είναι μια ομάδα αναποτελεσματική και με σημαντικές αμυντικές αδυναμίες. Έχει φυσικά και κάποια καλά, αλλά αυτά τα δύο είναι τόσο κρίσιμα για τα αποτελέσματα μιας ομάδας, που δεν καλύπτονται. Ειδικά απέναντι σε αντιπάλους που έχουν και μια ποιότητα και είναι στο επίπεδο της. Διότι απέναντι σε αντιπάλους με λιγότερη ποιότητα θα κάνει 25 ευκαιρίες και κάποια στιγμή κάπως θα σκοράρει. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.

Προφανώς και με τα τελευταία αποτελέσματα και ειδικά μετά την βαριά ήττα με 6-0 από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο Ελλάδας Betsson το θέμα της είναι και ψυχολογικό. Δεν είναι καλά ψυχολογικά όλη η ομάδα, έχει χάσει την ψυχραιμία της και αυτό φαίνεται από το πως διαχειρίζεται τα παιχνίδια.

Φάνηκε και στο ότι όταν ο ΠΑΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα σκόραρε για πρώτη φορά στην «OPAP Arena» προκάλεσε τεράστιο και μη διαχειρίσιμο άγχος στους κιτρινόμαυρους, ενώ φυσικά φάνηκε και στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η ΑΕΚ μετά το 70ο λεπτό απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Βέβαια για αυτό τον λόγο η ευθύνη του Ματίας Αλμέιδα είναι μεγάλη. Διότι ο τρόπος που διαχειρίζεται η ομάδα το παιχνίδι αντανακλά και την σκέψη για αυτό του προπονητή της. Η έλλειψη δηλαδή ψυχραιμίας των ποδοσφαιριστών δεν γίνεται να μην συνδέεται με τον προπονητή της. Και αυτή η έλλειψη ψυχραιμίας, η ανάγκη για το «μεγάλο» και για να δείξει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι θα στερήσει φυσικά από την ΑΕΚ και την δεύτερη θέση.

Η ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση κακό αποτέλεσμα για την ΑΕΚ. Και βέβαια η ΑΕΚ πρέπει να παίζει πάντα για τη νίκη, αλλά όταν δεν είναι καλά, πρέπει πρωτίστως να κοιτάζει πως θα γίνει καλύτερα. Δεν είναι όλες οι φάσεις της ζωής μας ίδιες. Ούτε όλες οι σεζόν το ίδιο. Η ΑΕΚ το 22-23 μπορούσε να ανταποκριθεί στο σχέδιο «Μόνο για τη νίκη». Η φετινή όταν πάει για τα «μεγάλα» δεν ανταποκρίνεται. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να το έχει καταλάβει ο προπονητής της. Για αυτό ήρθε και η βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό. Για αυτό και για ένα κρίσιμο διάστημα του αγώνα της Κυριακής και μέχρι το γκολ του Τζούρισιτς η ΑΕΚ αγωνιζόταν δίχως καθαρό αμυντικό χάφ. Γιατί και πάλι πήγαινε για τα «πολλά». 

Η ΑΕΚ έπρεπε να μπει στα Playoffs με την λογική να εκτιμήσει κάθε βαθμό που θα πάρει. Είχε και το προβάδισμα για την δεύτερη θέση άλλωστε. Και εκτός από την δεύτερη θέση να επισημανθεί εδώ ότι και η τρίτη από την τέταρτη έχουν μια διοργάνωση διαφορά στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν. Επομένως πράγματι κάθε βαθμός μετράει. 

Θα έπρεπε δηλαδή να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την κατάσταση. Να αποδεχθεί ότι δεν είναι αυτή που θα ήθελε να είναι και να κοιτάξει πως θα πάρει το μέγιστο, που μπορεί να πάρει φέτος. Το καλοκαίρι η κουβέντα θα ήταν διαφορετική, το ίδιο και οι απαιτήσεις. 

Αυτά όμως δεν έχουν συμβεί μέχρι τώρα και το πιθανότερο είναι να μην συμβούν ούτε μέχρι το τέλος της σεζόν. Επομένως αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι γιατί αυτήν την στιγμή μοιάζει να είναι το φαβορί για την τέταρτη θέση, όπως γράφω και στον πρόλογο.

Γιώργος Ζαβλάρης

Αξίζει να δείτε


Δείτε Περισσότερα