Σαν σήμερα 6/8: Η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από το Λονδίνο και την έδρα της Τσάρλτον
6 Αυγούστου του 2005 στο «Βάλεϊ» του Λονδίνου, η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Τσάρλτον σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας και με εξαιρετική εμφάνιση επικράτησε με 3-1 της αγγλικής ομάδας.
Η Τσάρλτον αγωνιζόταν τότε στην Premier League και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο είχε ολοκληρώσει το πρωτάθλημα στην 11η θέση. Μάλιστα, η έναρξη της νέας σεζόν βρισκόταν μόλις μία εβδομάδα μακριά, γεγονός που σήμαινε ότι οι γηπεδούχοι ήταν σαφώς πιο έτοιμοι αγωνιστικά από την ΑΕΚ.
Λίγες ημέρες πριν από την αναμέτρηση με την «Ένωση», η Τσάρλτον είχε δώσει ακόμη ένα δυνατό φιλικό, επικρατώντας της Φέγενορντ με 2-0. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστική και κατάφερε να φύγει από το Λονδίνο με μια σπουδαία νίκη.
Η επιστροφή της ΑΕΚ στα αγγλικά γήπεδα μετά από 27 χρόνια
Η συγκεκριμένη αναμέτρηση είχε και ξεχωριστή σημασία για την ΑΕΚ, καθώς ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 27 χρόνια που αγωνιζόταν επί αγγλικού εδάφους, είτε σε φιλικό είτε σε επίσημο παιχνίδι.
Η προηγούμενη παρουσία της στο «Νησί» είχε καταγραφεί το 1978, όταν αντιμετώπισε τη Νότιγχαμ Φόρεστ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, τη διοργάνωση που σήμερα είναι γνωστή ως Champions League. Η αγγλική ομάδα έμελλε στη συνέχεια να κατακτήσει το τρόπαιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Περίπου 10.000 θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες του «Βάλεϊ», με περίπου 100 φίλους της ΑΕΚ να δίνουν το «παρών» και να στηρίζουν την ομάδα του Φερνάντο Σάντος. Η «Ένωση» όχι μόνο άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, αλλά πήρε και μια καθαρή νίκη με σκορ 3-1.
Το πέναλτι του Λυμπερόπουλου και η ισοφάριση
Η ΑΕΚ πήρε το προβάδισμα με τον Νίκο Λυμπερόπουλο, ο οποίος ευστόχησε από την άσπρη βούλα σε πέναλτι που είχε κερδίσει ο Βασίλης Λάκης.
Η Τσάρλτον απάντησε στο 33ο λεπτό με τον Ρόμενταλ και το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1.
Λάκης και Κρασσάς «υπέγραψαν» το διπλό
Η ΑΕΚ μπήκε αποφασισμένη στο δεύτερο μέρος και μόλις στο 47΄ πήρε ξανά το προβάδισμα. Ο Βασίλης Λάκης έκανε το 1-2, δίνοντας εκ νέου προβάδισμα στην «Ένωση».
Στο 62ο λεπτό, ο Στέφανο Σορεντίνο είχε τη δική του σημαντική στιγμή, καθώς απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Τζέφερς και κράτησε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ.
Το τελικό 1-3 διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις, όταν ο Σίμος Κρασσάς βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα και έδωσε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη νίκη της ομάδας του Φερνάντο Σάντος.
Οι μεταγραφές Τσάνκο και Κονέ
Λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι στην Αγγλία, η ΑΕΚ είχε προχωρήσει στην ανακοίνωση των δύο τελευταίων μεταγραφικών της αποκτημάτων. Ο Σουηδός Λουάι Τσάνκο και ο Παναγιώτης Κονέ, που προερχόταν από τη Λανς, εντάχθηκαν στο δυναμικό της ομάδας.
Η περίπτωση του Κονέ είχε παρουσιάσει δυσκολίες, καθώς η μεταγραφή του είχε αρχικά καθυστερήσει εξαιτίας του βέτο που ασκούσε ο Ολυμπιακός. Ο ποδοσφαιριστής είχε μετακινηθεί στη γαλλική ομάδα προερχόμενος από τις ακαδημίες των «ερυθρολεύκων», γεγονός που είχε επηρεάσει τις εξελίξεις γύρω από τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ.
Η συζήτηση του Ντέμη Νικολαΐδη με τους οπαδούς
Μετά το τέλος του αγώνα, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, συναντήθηκε με φίλους της ομάδας που είχαν ταξιδέψει στο Λονδίνο. Αφού φωτογραφήθηκε μαζί τους και υπέγραψε αυτόγραφα, συζήτησε και για το ζήτημα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.
Σύμφωνα με όσα τους ανέφερε, θεωρούσε αδύνατη την κατασκευή νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και έκανε λόγο για σχέδιο δημιουργίας της νέας έδρας της ΑΕΚ στην περιοχή της Κάντζας.
Η σύνθεση που παρέταξε ο Φερνάντο Σάντος απέναντι στην Τσάρλτον ήταν: Χιώτης (46΄ Σορεντίνο), Τσιρίλο, Αλεξόπουλος, Γεωργέας, Κόντης (58΄ Μάλμπασα), Μόρας (46΄ Κυριακίδης), Σαπάνης, Λάκης (74΄ Μπούρμπος), Ζούλιο Σέζαρ (46΄ Σοάρες), Λυμπερόπουλος (68΄ Κρασσάς), Βενγκλίνσκι (68΄ Κομβολίδης).






