Σαν σήμερα 6/6/1993: Το απόλυτο φινάλε για την πρωταθλήτρια με υπογραφή Δημητριάδη
Στις 6 Ιουνίου 1993, η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον καθοριστικό αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής, με φόντο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Η Ένωση βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας με 75 βαθμούς, έχοντας έναν περισσότερο από τον Παναθηναϊκό, και χρειαζόταν μόνο τη νίκη για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Την ίδια ώρα, οι «πράσινοι» φιλοξενούνταν από την Παναχαϊκή στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με φήμες να κάνουν λόγο για φιλική διάθεση της ομάδας της Πάτρας προς τον σύλλογο του Βαρδινογιάννη.
Το γήπεδο «Νίκος Γκούμας» ήταν κατάμεστο, καθώς εξαντλήθηκαν 40.000 εισιτήρια σε μία μόλις ημέρα. Η ΑΕΚ μπήκε ορμητικά στο παιχνίδι και μόλις στο 1ο λεπτό άνοιξε το σκορ με τον Ζόραν Σλίσκοβιτς. Λίγο αργότερα, στο 4’, ο Βασίλης Δημητριάδης ευστόχησε από την άσπρη βούλα και έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του. Ο Ολυμπιακός μείωσε προσωρινά στο 34’ με τον Γιώτη Τσαλουχίδη, όμως ο Δημητριάδης σφράγισε το αποτέλεσμα στο 74’, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. Με τη λήξη του αγώνα, χιλιάδες φίλοι της ΑΕΚ κατέκλυσαν τον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν την επιστροφή στον τίτλο.
Η μάχη των σκόρερ και το ασημένιο παπούτσι
Στο Φάληρο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Παναχαϊκής με 3-1, όμως το ενδιαφέρον στο τέλος του αγώνα στράφηκε στην προσπάθεια του Κριστόφ Βαζέχα να σκοράρει και να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ. Παρά το γκολ που πέτυχε, ο Πολωνός έμεινε πίσω από τον Δημητριάδη, ο οποίος με τα δύο του γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και παράλληλα αναδείχθηκε δεύτερος στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τον Άλι ΜακΚόιστ της Ρέιντζερς, κατακτώντας το ασημένιο παπούτσι.
Οι φήμες, η προπαγάνδα και οι αριθμοί
Η επικοινωνιακή πίεση από πλευράς Παναθηναϊκού ήταν έντονη πριν και μετά τον αγώνα. Κυκλοφορούσε η άποψη πως η ΑΕΚ δεν άξιζε τον τίτλο, κάνοντας λόγο για εύνοια της διαιτησίας και «φιλική» διάθεση από πλευράς Ολυμπιακού. Ωστόσο, η πραγματικότητα έδειξε ότι η Ένωση είχε κερδίσει μόλις 9 πέναλτι σε όλη τη σεζόν – με 4 υπέρ και 5 κατά μόνο στον δεύτερο γύρο – ενώ μέτρησε και 5 αποβολές. Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, είχε πάρει 13 πέναλτι και μόλις 1 αποβολή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Οι φήμες ήταν τόσο έντονες, που περίπου 50 φίλοι του Ολυμπιακού επέλεξαν να βρεθούν στη Θύρα 19 του «Νίκος Γκούμας», χωρίς ιδιαίτερο πάθος, θέλοντας απλώς να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Πέντε ημέρες αργότερα, οι «πράσινοι» άρχισαν να κάνουν λόγο για υποτιθέμενα συνθήματα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, όπως «Γαύροι αδέρφια μαζί θα το σηκώσουμε» ή «ΑΕΚ Θρύλος», που όμως δεν ακούστηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα όσα λένε από πλευράς ΑΕΚ.
Απόλυτο στην έδρα, εντυπωσιακή πορεία στην Ευρώπη
Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη σεζόν με το απόλυτο στην έδρα της, με 23 νίκες σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ παρέμεινε αήττητη και στην Ευρώπη. Η μοναδική απώλεια ήταν η ισοπαλία με τον ΑΠΟΕΛ (1-1) στα προκριματικά του Champions League, ενώ ούτε η Αϊντχόφεν του Ρομάριο κατάφερε να της πάρει αποτέλεσμα, χάνοντας με 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το πάρτι τίτλου και η αινιγματική δήλωση Μπάγεβιτς
Η κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου τίτλου και πρώτου με το δίδυμο Δημήτρη Μελισσανίδη – Γιάννη Καρρά γιορτάστηκε με ένα μεγάλο πάρτι στο «Θέατρο» στο Παλαιό Φάληρο, όπου παίκτες της ομάδας τραγούδησαν και χόρεψαν. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και η αινιγματική δήλωση του Ντούσαν Μπάγεβιτς: «Πέντε χρόνια είναι αρκετά, θα τα πούμε άλλη στιγμή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του, κάτι που τελικά συνέβη μερικούς μήνες αργότερα.
Η σύνθεση της ΑΕΚ στον καθοριστικό αγώνα ήταν: Μήνου, Αγορογιάννης (74′ Τσάρτας), Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάζοβιτς, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Σλίσκοβιτς (64′ Σταματής), Παπαδόπουλος.





