INAEK

Σαν Σήμερα 6/4/1977: Το σπουδαίο ματς με την Γιουβέντους και το κακό 30λεπτο που έφερε τον αποκλεισμό

Σαν σήμερα το 1977, η ΑΕΚ αγωνίστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέναντι στη Γιουβέντους στο Τορίνο. Διαβάστε την ιστορική αναμέτρηση, τη σύνθεση και τις δηλώσεις Τραπατόνι.

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου 1977, η ΑΕΚ έγραψε ιστορία αγωνιζόμενη στον ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέναντι στη Γιουβέντους, στο στάδιο “Κομουνάλε” του Τορίνο.

Η Ένωση έφτανε για πρώτη φορά τόσο ψηλά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, πραγματοποιώντας μια μαγική πορεία που είχε ξεκινήσει από τις προκρίσεις επί της Ντιναμό Μόσχας, της Ντέρμπι Κάουντι, του Ερυθρού Αστέρα και της ΚΠΡ. Την ίδια περίοδο, η ΑΕΚ ήταν σε τροχιά τίτλου στη χώρα μας, τρεις βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ, ενώ είχε νικήσει με 5-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα λίγες ημέρες πριν τον ιστορικό αγώνα στην Ιταλία.

Απέναντί της, η “γηραιά κυρία” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, πρωτοπόρος στο ιταλικό πρωτάθλημα και με πέντε τίτλους τη δεκαετία του ’70, είχε αποκλείσει εντυπωσιακές ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σαχτάρ Ντόνετσκ και η Μαγδεμβούργο. Η Γιουβέντους του Τζιοβάνι Τραπατόνι ήταν το απόλυτο φαβορί και τελικά εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ – τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της.

Η ΑΕΚ, μπροστά σε περίπου 10.000 οπαδούς της που ταξίδεψαν στο Τορίνο, ξεκίνησε ιδανικά τον αγώνα, με τον Κουκουρέντου να ανοίγει το σκορ στο 18’. Η ισοφάριση ήρθε δώδεκα λεπτά αργότερα, με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να σκοράρει για την Ένωση, φέρνοντας τον ενθουσιασμό στις εξέδρες. Η ελληνική ομάδα κρατούσε το αποτέλεσμα μέχρι το 58’, όταν εμφανίστηκαν σημάδια κόπωσης από τα συνεχή ματς. Ο Ρομπέρτο Μπέτεγκα έκανε το 2-1 και από εκείνο το σημείο, η ψυχολογία της ΑΕΚ επηρεάστηκε έντονα. Στο 68’ ο Κλαούντιο Καούζιο σημείωσε το 3-1 και στο 81’ ο Μπέτεγκα διαμόρφωσε το τελικό 4-1, ένα σκορ που βάσει εικόνας αδικεί την ελληνική ομάδα.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο διαιτητής της αναμέτρησης, ο Ρώσος Γένκωφ, του οποίου οι αποφάσεις χαρακτηρίστηκαν εχθρικές για την ΑΕΚ. Μετά το ματς, ο Τραπατόνι αναγνώρισε την αξία της ελληνικής ομάδας, τονίζοντας πως ήταν πιο ποιοτική απ’ ό,τι του είχε μεταφέρει το τεχνικό του επιτελείο.

Η ΑΕΚ του Φράντισεκ Φάντροκ παρατάχθηκε με τους: Στεργιούδα, Θεοδωρίδη, Τόσκα, Ραβούση, Νικολάου, Τσάμη, Παπαδόπουλο (74’ Τάσος), Νικολούδη, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου και Μαύρο.

Η πορεία της ΑΕΚ προς τον ημιτελικό

  • Ντιναμό Μόσχας
  • Ντέρμπι Κάουντι
  • Ερυθρός Αστέρας
  • ΚΠΡ

Η «Γιούβε» του Τραπατόνι και ο τίτλος

Η Γιουβέντους του ’77 δεν ήταν μόνο ισχυρή, αλλά και αποφασισμένη. Έχοντας αφήσει εκτός μερικά από τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ της εποχής, επικράτησε τελικά και της ΑΕΚ, για να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου.

Προτεινόμενα βίντεο


Αξίζει να δείτε


Δείτε Περισσότερα

#Ετικέτες

ΑΕΚ Γιουβέντους