Σαν σήμερα 30/6: Η ΑΕΚ «άλωσε» το Χαριλάου και έκανε αποφασιστικό βήμα πρόκρισης
Στις 30 Ιουνίου 1968, η πρωταθλήτρια ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από το Χαριλάου, επικρατώντας του Άρη με 1-0 και εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας χάρη στο γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου.
- Στις 30 Ιουνίου 1968, η ΑΕΚ νίκησε τον Άρη με 1-0 στο Χαριλάου, προκρινόμενη στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.
- Το Χαριλάου ήταν απόρθητη έδρα εκείνη τη χρονιά, με τον Άρη να μην έχει γνωρίσει καμία ήττα στο σπίτι του.
- Ο Μίμης Παπαϊωάννου σκόραρε στο 57ο λεπτό, χαρίζοντας την πρόκριση στην ΑΕΚ, ενώ δημιούργησε κι άλλες ευκαιρίες.
- Η ΑΕΚ έφτασε έως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό, χάνοντας την ευκαιρία για νταμπλ.
- Ο προπονητής Γιένε Τσάκναντι αποχώρησε μετά τη λήξη του συμβολαίου του, με τη θέση του να παίρνει ο Μπράνκο Στάνκοβιτς.
Η αναμέτρηση διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, με αντίπαλο έναν ιδιαίτερα δυναμικό Άρη. Οι Θεσσαλονικείς είχαν ολοκληρώσει το πρωτάθλημα στην 4η θέση, κερδίζοντας τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, τη διοργάνωση που αργότερα εξελίχθηκε στο Κύπελλο UEFA. Παράλληλα, είχαν πραγματοποιήσει μία από τις κορυφαίες σεζόν της εποχής, καθώς για μεγάλο διάστημα του δεύτερου γύρου βρέθηκαν μόνοι στην κορυφή της βαθμολογίας.
Ο Άρης υπερασπιζόταν μια απόρθητη έδρα
Το Χαριλάου αποτελούσε πραγματικό φρούριο εκείνη τη χρονιά. Ο Άρης, μαζί με τον Βύζαντα Μεγάρων, ήταν οι μοναδικές ομάδες που ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα χωρίς ήττα στην έδρα τους. Στο Κύπελλο είχε ήδη αφήσει εκτός συνέχειας τον Θερμαϊκό και την Καβάλα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του.
Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη με την ψυχολογία της πρωταθλήτριας Ελλάδας και τον τίτλο του μεγάλου φαβορί για την κατάκτηση και του Κυπέλλου. Στον προηγούμενο γύρο είχε αποκλείσει τον Βύζαντα Μεγάρων μέσα στην έδρα του, σε ένα ακόμη γήπεδο που παρέμενε αλώβητο στο πρωτάθλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί είχαν γνωρίσει την ήττα τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε αποσπάσει ισοπαλία.
Ο Παπαϊωάννου χάρισε την πρόκριση
Η αποστολή της «Ένωσης» μόνο εύκολη δεν ήταν, ωστόσο οι παίκτες του Γιένε Τσάκναντι έδειξαν χαρακτήρα. Με κορυφαίους τους Μίμη Παπαϊωάννου, Στέλιο Σεραφείδη και Τάσο Βασιλείου, η ΑΕΚ έφυγε από το Χαριλάου με σπουδαία νίκη 1-0.
Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε ο Παπαϊωάννου στο 57ο λεπτό, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την εκτελεστική του δεινότητα. Το τελικό σκορ θα μπορούσε μάλιστα να είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο αρχηγός της ΑΕΚ δημιούργησε και άλλες σημαντικές ευκαιρίες, χάνοντας τρεις φορές την ευκαιρία να σκοράρει ξανά.
Η συνέχεια στο Κύπελλο και οι αλλαγές στην τεχνική ηγεσία
Με αυτή τη νίκη, η ΑΕΚ προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αντιμετώπισε τον Πανιώνιο και εξασφάλισε ακόμη μία πρόκριση. Η πορεία της ολοκληρώθηκε στα ημιτελικά απέναντι στον Ολυμπιακό, αποτέλεσμα που της στέρησε την ευκαιρία να διεκδικήσει το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της.
Την ίδια περίοδο υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις και στην τεχνική ηγεσία. Ο Γιένε Τσάκναντι ανακοίνωσε ότι δεν θα συνέχιζε στον πάγκο της ΑΕΚ μετά τη λήξη του συμβολαίου του, με τις δύο πλευρές να μην προχωρούν στην ανανέωση της συνεργασίας τους. Ο Ουγγρογερμανός τεχνικός έμεινε εκτός δράσης για έναν χρόνο, πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ, ενώ η ΑΕΚ έδωσε τα ηνία στον Μπράνκο Στάνκοβιτς.
Η ενδεκάδα της ΑΕΚ στο Χαριλάου
Ο Γιένε Τσάκναντι παρέταξε την ΑΕΚ με τους: Σεραφείδη, Σοφιανίδη, Βασιλείου, Ιορδάνου, Μπαλόπουλο, Καραφέσκο, Σταματιάδη, Παπαγεωργίου, Νικολαΐδη, Σκευοφύλακα και Παπαϊωάννου.





