Σαν σήμερα 23/10: Βήμα πρόκρισης στο Κύπελλο Κυπελλούχων για την ΑΕΚ
Στις 23 Οκτωβρίου 1997, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τη Στούρμ Γκρατς στο “Νίκος Γκούμας” για τον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, πετυχαίνοντας μια σημαντική νίκη με 2-0 που της έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης.
Η ομάδα της Αυστρίας είχε στον πάγκο της τον Ίβιτσα Όσιμ, γνωστό στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό τρία χρόνια νωρίτερα. Ο έμπειρος τεχνικός συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου, καθώς οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν εκείνη την περίοδο της καριέρας του. Η Στούρμ, που στον πρώτο γύρο είχε αποκλείσει τον ΑΠΟΕΛ με δύο νίκες, θα κατέληγε στο τέλος της σεζόν να κατακτήσει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Αυστρίας.
Η ΑΕΚ ξεπερνά το σοκ του Ιωνικού
Η Ένωση μπήκε στο ματς με στόχο να αφήσει πίσω της την εντός έδρας ήττα 2-0 από τον Ιωνικό λίγες ημέρες νωρίτερα, ενώ ακολουθούσε το μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, το παιχνίδι άνοιξε στο δεύτερο μέρος, με την ΑΕΚ να ανεβάζει ρυθμό και να βρίσκει λύσεις στην επίθεση.
Το ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο
Στο 74ο λεπτό, μετά από εξαιρετική ασίστ του Βεριντιάνο Μαρτσέλο, ο Ντανιέλ Μπατίστα άνοιξε το σκορ για το 1-0, δίνοντας το έναυσμα για πανηγυρισμούς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δέκα λεπτά αργότερα (84’), ο ίδιος ο Μαρτσέλο εκμεταλλεύτηκε λάθος της άμυνας των Αυστριακών και διαμόρφωσε το τελικό 2-0, αποτέλεσμα που εξασφάλισε ισχυρό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς στη Γκρατς. Εκείνη την εβδομάδα, η ΑΕΚ ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα που πέτυχε νίκη στην Ευρώπη, καθώς ο ΟΦΗ, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός γνώρισαν βαριές ήττες από Οσέρ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα.
Ο σοβαρός τραυματισμός του Χρήστου Κωστή
Το ματς, ωστόσο, στιγμάτισε ο σοβαρός τραυματισμός του Χρήστου Κωστή, ύστερα από σύγκρουση με τον τερματοφύλακα της Στούρμ, Σίντορτσουκ. Ο διεθνής επιθετικός υπέστη κάταγμα κνήμης και περόνης, με τους γιατρούς να προβλέπουν έξι μήνες απουσίας. Δυστυχώς, ο Κωστής δεν επανήλθε ποτέ στο υψηλό επίπεδο που είχε πριν τον τραυματισμό. Παρότι μεταγράφηκε στην Άντερλεχτ το καλοκαίρι του 1998, δεν κατάφερε να αγωνιστεί λόγω υποτροπών. Επέστρεψε στην ΑΕΚ το 2000, μένοντας μέχρι το 2005, με ελάχιστες συμμετοχές, πριν συνεχίσει την καριέρα του στην Κύπρο και αργότερα στη Νότια Αφρική, στον Άγιαξ Κέιπ Τάουν.
Η ενδεκάδα του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου
Η ΑΕΚ αγωνίστηκε με τους: Ατματσίδη, Κασάπη, Κοπιτσή, Ντόμπο, Καλιτζάκη, Κωστένογλου, Βλάχο (67’ Μπατίστα), Κατσαβό (46’ Γκρέταρσον), Σαβέβσκι, Νικολαΐδη, Κωστή (45’ Μαρτσέλο). Ο Ρουμάνος τεχνικός Ντουμίτρου Ντουμιτρίου είδε την ομάδα του να δείχνει χαρακτήρα, ενέργεια και αποφασιστικότητα, επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές επιτυχίες.






