Σαν σήμερα 19/9: Ιστορική νίκη απέναντι στον Άρη με 3-0
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1993 η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0 του Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία τόσο για την εμφάνιση της ομάδας όσο και για το ρεκόρ σερί νικών στο γήπεδό της.
Ο Άρης ταξίδεψε στην Αθήνα για την 5η αγωνιστική της Α΄ Εθνικής φορμαρισμένος και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης διεκδικούσε ευρωπαϊκή έξοδο μετά από 13 χρόνια και πριν το ματς βρισκόταν στην 3η θέση με 8 βαθμούς. Αντίθετα, η ΑΕΚ, αν και πρωτοπόρος με 10 βαθμούς, κουβαλούσε το βάρος του αποκλεισμού από τη Μονακό για τα προκριματικά του Champions League, ύστερα από το αυτογκόλ του Μιχάλη Βλάχου. Παρά το πεσμένο ηθικό, οι «κιτρινόμαυροι» έβγαλαν αντίδραση και με εξαιρετική εμφάνιση δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους φιλοξενούμενους.
Ο πρωταγωνιστής Αλέκος Αλεξανδρής
Ο Αλέκος Αλεξανδρής ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα και κέρδισε τρία πέναλτι. Στο 15’ ο Δημητριάδης εκτέλεσε άουτ, στο 26’ ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση και άνοιξε το σκορ, ενώ στο 65’ διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Ενδιάμεσα, στο 32’ το 2-0 ήρθε από αυτογκόλ του Λεκμπέλο.
Η μεγάλη στιγμή του Ηλία Ατματσίδη
Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, ο Άρης κέρδισε πέναλτι με εκτελεστή τον Σαμώλη. Ο Ηλίας Ατματσίδης έπεσε σωστά και απέκρουσε, κρατώντας ανέπαφη την εστία του. Από το 83’ η Ένωση αγωνίστηκε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Σάμπαντζοβιτς, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.
Ρεκόρ στη Νέα Φιλαδέλφεια
Η νίκη αυτή είχε και ιστορική σημασία, καθώς η ΑΕΚ έφτασε τις 25 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες στο πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας το αντίστοιχο ρεκόρ που κατείχε ο Άρης από την περίοδο 1978-1980 στο «Χαριλάου». Το σερί της Ένωσης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1992, μετά το 0-0 με τον Αθηναϊκό, και συνεχίστηκε με απόλυτη επιτυχία στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η ενδεκάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς
Ατματσίδης, Κοπιτσής, Κασάπης, Κούτουλας, Σαμπανάζοβιτς, Βλάχος, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Τσάρτας (46’ Παπαδόπουλος), Σλίσκοβιτς (77’ Μητρόπουλος).





