INAEK

Σαν σήμερα 15/8: Όταν η ΑΕΚ απέκλεισε τη Σέλτικ

Στις 14 Αυγούστου 2018, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τη Σέλτικ στο ΟΑΚΑ, στη ρεβάνς του τρίτου...

Στις 14 Αυγούστου 2018, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τη Σέλτικ στο ΟΑΚΑ, στη ρεβάνς του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League, και με τη νίκη της με 2-1 πανηγύρισε μια σπουδαία πρόκριση στα play-off της διοργάνωσης.

Η Σέλτικ αποτελούσε εκείνη την περίοδο την απόλυτη δύναμη του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, κατακτώντας διαδοχικά το πρωτάθλημα από το 2012, ενώ η ιστορία της ήταν γεμάτη από επιτυχίες και περισσότερους από 100 τίτλους. Το σημαντικότερο επίτευγμά της σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1967, ενώ είχε φτάσει επίσης σε τελικούς το 1970 και το 2003, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και το Κύπελλο UEFA αντίστοιχα. Για να βρεθούν απέναντι στην ΑΕΚ, οι «Κέλτες» είχαν προηγουμένως ξεπεράσει τα εμπόδια της Αλασκέρτ από την Αρμενία και της Ρόζενμποργκ από τη Νορβηγία.

Η ΑΕΚ, από την πλευρά της, επέστρεφε στα προκριματικά του Champions League ως πρωταθλήτρια Ελλάδας, έπειτα από 24 χρόνια. Η παράδοση απέναντι στις ομάδες της Σκωτίας ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς η Ένωση είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν τις Ρέιντζερς, Χιμπέρνιαν, Χαρτς και Νταντί Γιουνάιτεντ, καταφέρνοντας σε όλες τις περιπτώσεις να πάρει την πρόκριση.

Το 1-1 του πρώτου αγώνα στη Γλασκόβη είχε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς, όμως έδινε στην ΑΕΚ ένα σημαντικό πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Παράλληλα, οι «κιτρινόμαυροι» συνέχιζαν το εντυπωσιακό αήττητο ευρωπαϊκό σερί τους, καθώς δεν είχαν γνωρίσει ήττα από τον Αύγουστο του 2017 και συμπλήρωναν ήδη 11 συνεχόμενους αγώνες χωρίς ήττα.

Το γρήγορο προβάδισμα και το δεύτερο γκολ του Λιβάγια

Παρά τις σημαντικές απουσίες που είχε να διαχειριστεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης, η ΑΕΚ μπήκε ιδανικά στην αναμέτρηση. Μόλις στο 6ο λεπτό, ο Ροντρίγκο Γκάλο έδωσε το προβάδισμα στην Ένωση, βάζοντας από νωρίς το ΟΑΚΑ σε κλίμα μεγάλης ευρωπαϊκής βραδιάς.

Στη συνέχεια, η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα, με τον Βίκτωρα Κλωναρίδη να χάνει σημαντική ευκαιρία. Η Σέλτικ ανέλαβε περισσότερες πρωτοβουλίες και προσπάθησε να πιέσει την ελληνική ομάδα, χωρίς όμως να καταφέρει να βρει τον δρόμο προς την εστία του Βασίλη Μπάρκα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ΑΕΚ. Στο 50ό λεπτό, ο Μάρκο Λιβάγια πέτυχε το 2-0 και έφερε την Ένωση ακόμη πιο κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας της.

Το γκολ του Σινκλέρ και η πρόκριση στα play-off

Η Σέλτικ, ωστόσο, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και στο 78ο λεπτό ο Σκοτ Σινκλέρ μείωσε σε 2-1. Το γκολ αυτό αύξησε την αγωνία στο ΟΑΚΑ, καθώς οι φιλοξενούμενοι χρειάζονταν ακόμη ένα τέρμα για να αλλάξουν τα δεδομένα της πρόκρισης.

Η ΑΕΚ άντεξε στην πίεση των τελευταίων λεπτών και κράτησε το 2-1 μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα play-off του Champions League, όπου θα αντιμετώπιζε τη Βίντι από την Ουγγαρία.

Ο αποκλεισμός της Σέλτικ είχε και μια ακόμη σημαντική συνέπεια για την Ένωση. Η ΑΕΚ πέρασε στο γκρουπ των ισχυρών για την κλήρωση των play-off και απέφυγε αντιπάλους όπως η Αϊντχόφεν και η Σάλτσμπουργκ. Μετά τη μεγάλη νίκη επί των Σκωτσέζων, ο «Δικέφαλος» βρέθηκε πλέον μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία να επιστρέψει στους ομίλους του Champions League, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Η σύνθεση που παρέταξε ο Μαρίνος Ουζουνίδης ήταν: Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Άλεφ, Γκάλο (81’ Αλμπάνης), Μπακασέτας (90’ Τσόσιτς), Κλωναρίδης (72’ Μάνταλος), Λιβάγια.

Προτεινόμενα βίντεο


Αξίζει να δείτε


Δείτε Περισσότερα