Σαν σήμερα 12/10: Ο πρώτος ζωντανός αγώνας πρωταθλήματος στην ιστορία της Α’ Εθνικής
Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου 1991, η ΑΕΚ αγωνίστηκε απέναντι στον Αθηναϊκό στη Λεωφόρο, σε ένα παιχνίδι που έμελλε να γραφτεί στην ιστορία ως ο πρώτος αγώνας πρωταθλήματος που μεταδόθηκε ζωντανά στο πλαίσιο μιας μόνιμης τηλεοπτικής συμφωνίας για την Α’ Εθνική.
Η συγκεκριμένη αναμέτρηση αποτέλεσε ορόσημο για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα, καθώς μέχρι τότε οι μεταδόσεις αγώνων ήταν σπάνιες και περιορισμένες σε ειδικές περιπτώσεις — ευρωπαϊκούς αγώνες, τελικούς διοργανώσεων ή ντέρμπι που έκριναν τίτλους. Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, οι φίλαθλοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν μόνο στιγμιότυπα μέσω των «επικαίρων» του Υπουργείου ή μαγνητοσκοπημένα δεύτερα ημίχρονα από λίγους αγώνες κάθε Κυριακής.
Από τα επίκαιρα στο σινεμά έως την καθιέρωση των ζωντανών μεταδόσεων
Από το 1974 έως το 1990, η τηλεοπτική κάλυψη των ελληνικών πρωταθλημάτων σταμάτησε σχεδόν ολοκληρωτικά, με εξαίρεση κρίσιμες αναμετρήσεις όπως ευρωπαϊκούς αγώνες, τελικούς Κυπέλλου ή σημαντικά ντέρμπι – χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ολυμπιακός–ΑΕΚ 0-1 του 1989 που έκρινε τον τίτλο. Αντίθετα, το ελληνικό μπάσκετ γνώριζε τεράστια άνθηση από το 1984 και ειδικά μετά το θρίαμβο του 1987, προσελκύοντας αυξημένο τηλεοπτικό ενδιαφέρον.
Η ΕΡΤ κερδίζει τη μάχη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
Στις αρχές της σεζόν 1991-92, η ΕΠΑΕ προκήρυξε διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Α’ Εθνικής, με τρία κανάλια να συμμετέχουν: ΕΡΤ, ΑΝΤ1 και MEGA. Αν και οι οικονομικές προσφορές ήταν παρόμοιες, η ΕΡΤ επικράτησε χάρη στην εμπειρία της, καθώς τα ιδιωτικά κανάλια βρίσκονταν μόλις στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας τους.
Ο ιστορικός αγώνας Αθηναϊκός–ΑΕΚ 2-3
Το ματς πραγματοποιήθηκε Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 1991, και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ με την περιγραφή του Μανώλη Μαυρομάτη. Η ΑΕΚ επικράτησε με 2-3 σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, που εκτός από το αγωνιστικό θέαμα, σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την τηλεοπτική του κάλυψη.






