ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1977: Το επεισοδιακό ντέρμπι που έκρινε τον τίτλο
Σαν σήμερα 1η Μαΐου του 1977, η ΑΕΚ υποδέχτηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον ΠΑΟΚ για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος, σε ένα ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες και σημαδεύτηκε από ένταση και επεισόδια.
Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας με 44 βαθμούς, έχοντας προέλθει από νίκη με 2-0 επί του Ηρακλή στο τοπικό ντέρμπι. Ωστόσο, η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε ταραχθεί εσωτερικά, αφού λίγες ημέρες πριν από την αναμέτρηση με την ΑΕΚ, ο προπονητής Μπράνκο Στάνκοβιτς αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τον πάγκο. Στη θέση του ανέλαβε ο Μπίλι Μπίγκαμ, που είχε περάσει από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας το 1971.
Η ΑΕΚ, από την άλλη, βρισκόταν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, πέντε βαθμούς πίσω από την κορυφή, σε ένα πρωτάθλημα που εφαρμοζόταν το σύστημα 2-1-0. Η εξαιρετική της πορεία στο Κύπελλο UEFA, όπου είχε φτάσει έως τα ημιτελικά, είχε στοιχίσει στην παρουσία της στο πρωτάθλημα. Στην προηγούμενη αγωνιστική είχε γνωρίσει την ήττα από τον Εθνικό, με τον δικέφαλο να εκφράζει σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία εκείνου του αγώνα.
Το κρίσιμο γκολ και οι έντονες διαμαρτυρίες
Η αναμέτρηση απέναντι στον ΠΑΟΚ αποδείχθηκε επεισοδιακή. Η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 1-0 χάρη σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Νικολούδη στο 12ο λεπτό. Η φάση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των φιλοξενούμενων, καθώς ο τερματοφύλακας Μηλίνης εκείνη την ώρα έστηνε το τείχος. Ωστόσο, ο διαιτητής Τσουκαδέλης είχε ήδη δώσει σήμα για εκτέλεση, με αποτέλεσμα το γκολ να μετρήσει κανονικά, σύμφωνα με τον κανονισμό.
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες και ένταση, με αρκετούς να συμπλέκονται και να χτυπούν αντιπάλους. Ο Φουντουκίδης χτύπησε εν ψυχρώ τον Θωμά Μαύρο, χωρίς να αποβληθεί, γεγονός που αύξησε ακόμη περισσότερο την ένταση στον αγωνιστικό χώρο.
Η ενδεκάδα της ΑΕΚ και η τακτική Φάντροκ
Ο προπονητής της ΑΕΚ, Φράντισεκ Φάντροκ, παρέταξε την ομάδα με τους Στεργιούδα, Τόσκα, Παπαδόπουλο, Ραβούση, Θεοδωρίδη, Ιντζόγλου, Τάσο, Νικολούδη, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου και Μαύρο. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, πέρασαν στο παιχνίδι οι Ζαρζόπουλος (62’) και Τσάμης (61’), προσφέροντας φρεσκάδα σε κρίσιμα λεπτά.
Η νίκη αυτή διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της ΑΕΚ για τη διεκδίκηση του τίτλου, ενώ το πάθος και η ένταση του αγώνα επιβεβαίωσαν την κρισιμότητα του ντέρμπι, τόσο σε βαθμολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.






