Σαν Σήμερα 10/5/2000: Η νίκη της ΑΕΚ επί του Ιωνικού και η κίνηση fair play του Νικολαΐδη (vid)
Σαν σήμερα, στις 10 Μαΐου 2000, η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας του Ιωνικού Νίκαιας με 3-0 στον τελικό του ΟΑΚΑ, σε ένα ματς που σημαδεύτηκε από την κίνηση fair play του Ντέμη Νικολαΐδη.
Η σεζόν 1999-2000 δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν στην Ένωση. Ο αποκλεισμός από την ΑΙΚ Στοκχόλμη και η απώλεια της ευκαιρίας να συμμετάσχει η ομάδα στους ομίλους του Champions League, σε συνδυασμό με την πρόωρη απώλεια του τίτλου, έφεραν απογοήτευση. Ο Ντούσαν Τουμπάκοβιτς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Παθιακάκη, ο οποίος ήρθε από τον Ακράτητο της Γ’ Εθνικής. Αν και η επιλογή του προκάλεσε αρχικά έκπληξη, ο Παθιακάκης κατάφερε να «μαζέψει» την ομάδα και να την οδηγήσει στην κατάκτηση του κυπέλλου.
Προημιτελικά-κλειδί και άνοδος του Ιωνικού
Η ΑΕΚ απέκλεισε τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά με το επιβλητικό 3-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίστηκε ως πρόωρος τελικός. Από την άλλη πλευρά, ο Ιωνικός βρισκόταν στα καλύτερά του. Με προπονητή τον Όλεγκ Μπλαχίν και έχοντας ήδη εμπειρία από την ευρωπαϊκή του έξοδο την προηγούμενη σεζόν υπό τον Σέρχιο Μαρκαριάν, οι Νικαιώτες έφτασαν μέχρι τον τελικό αποκλείοντας, μεταξύ άλλων, και τον Ηρακλή.
Νίκη με καθαρό σκορ και κίνηση-σύμβολο του Ντέμη
Ο τελικός δεν προσέφερε ιδιαίτερο θέαμα, όμως η ΑΕΚ ήταν ανώτερη καθ’ όλη τη διάρκεια και επικράτησε 3-0 με γκολ των Νικολαΐδη (38’), Πέτκοφ (72’) και Μαλαδένη (83’). Στο 32ο λεπτό ο Ντέμης Νικολαΐδης σκόραρε με το χέρι, με τον διαιτητή αρχικά να κατακυρώνει το τέρμα. Ωστόσο, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής υπέδειξε ότι χρησιμοποίησε το χέρι του, με αποτέλεσμα ο Δούρος να ακυρώσει το γκολ και να του δείξει κίτρινη κάρτα. Η ενέργεια αυτή έμεινε στην ιστορία και το 2002 ο Νικολαΐδης τιμήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Fair Play με σχετικό βραβείο.
Η ΑΕΚ έκλεισε τη σεζόν με έναν τίτλο, δίνοντας χαμόγελα στους φίλους της και προσφέροντας ελπίδα για την επόμενη χρονιά. Στον τελικό, ο Παθιακάκης παρέταξε τους: Ατματσίδη, Καλιτζάκη, Κασάπη, Δέλλα, Καψή, Ζήκο, Λάκη, Πέτκοφ, Κωνσταντινίδη (81’ Μαλαδένης), Τσίριτς (71’ Καραγιάννης), Νικολαΐδη.






