Ομάδα και παίκτες σε άνοδο!
Είναι αδιαμφισβήτητο πως από την στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας ο Μάσιμο Καρέρα η ΑΕΚ σταδιακά σταθεροποίησε την απόδοσή της και πολύ γρήγορα η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη.
Η άμεση και σωστή αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού ήταν καθοριστική όσο και η αξιοποίησή του. Ο προπονητής είδε τα χαρακτηριστικά των παικτών και φρόντισε να προσαρμώσει τα πλάνα του με τέτοιο τρόπο, που τα δυνατά τους στοιχεία θα έβγαιναν στην επιφάνεια και οι αδυναμίες τους θα κρύβονταν.
Κάπως έτσι ο Ιταλός άρχισε να δουλεύει το 4-2-3-1 και στην πορεία δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο το 4-3-3. Ειδικά με το δεύτερο έχει πραγματοποιηθεί η ολική επαναφορά παικτών των οποίων η απόδοση έχει αποφασιστικό αντίκτυπο στην εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα στο χορτάρι. Μάνταλος, Σιμόες, Λιβάγια έχουν απογειωθεί ενώ και ο Κρίστισιτς αν και του πήρε λίγο παραπάνω, μας δείχνει τι ώθησε την ΑΕΚ να τον αποκτήσει από τον Ερυθρό Αστέρα.
Ο αρχηγός σε ένα ρόλο δημιουργικού χαφ κάνει τα καλύτερά του παιχνίδια. Γνωρίζοντας οτι καλύπτουν τα νώτα του δύο ακόμη χαφ, δείχνει να είναι πιο απελευθερωμένος στο παιχνίδι του και να ψάχνει ακόμα πιο πολύ την κάθετη πάσα που βγάζει τον επιθετικό σε θέση τετ α τετ και καταστρέφει το οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα. Φυσικά αυτό δεν επηρέαζει την προσήλωση στα αμυντικά του καθήκοντα ούτε μετριάζει το πάθος που τον χαρακτηρίζει. Η τριάδα στο κέντρο του προσφέρει την δυνατότητα να ρυθμίζει την κυκλοφορία της μπάλας, να προσφέρει ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας και να αυξομειώνει τον ρυθμό και την πίεση κατα το κατά το δοκούν.
Ο Αντρέ Σιμόες απλά γύρισε τον χρόνο πίσω! Σαν καθαρό εξάρι στην διάταξη της ομάδας σε συνθήκες ανάπτυξης, έχει την πολυτέλεια να γυρνάει πίσω και να παίρνει την πρώτη πάσα απο την άμυνα της ομάδας, έχοντας κοντά του όχι μια αλλά δύο επιλογές για μια σίγουρη πάσα που θα επιτρέψει την προώθηση του παιχνιδιού (κάτι στο οποίο ο ίδιος δεν διακρίνεται). Στην ανασταλτική λειτουργία, πλέον έχει αλληλοκάλυψη από δύο συμπαίκτες με τους οποίους μοιράζονται το πλάτος του γηπέδου και δεν χρειάζεται να τρέχει παντού (οικονομία δυνάμεων) ή να κάνει αυτός όλα τα φάουλ σκοπιμότητας (συνετή διαχείριση καρτών) ώστε να ανακόψει τον αντίπαλο. Τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για αποχώρηση του φαντάζουν μακρινά και εντελώς αβάσιμα.
Νέναντ Κρίστισιτς. Ο Σέρβος έχει προβληματίσει με την απόδοσή του όσο λίγοι. Οι προσδοκίες από την απόκτησή του πολλές και δεν έχει καταφέρει να τις δικαιώσει παρα μόνο σε μεμονωμένα ματς. Μετά την έλευση Καρέρα ο κεντρικός μέσος ανέβασε την απόδοσή του παιχνίδι με παιχνίδι και έφερε το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων της ΑΕΚ, οι οποίοι είχαν αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα μιας μεταγραφής που δεν έπιασε. Με την καθιέρωση της τριάδας ο Κρίστισιτς συμπλήρωσε ιδανικά τους Σιμόες και Μάνταλο μιας και το παιχνίδι του είναι ακριβώς το ενδιάμεσο αυτών των δύο. Μαχητικός στο χώρο του κέντρου (αλλά όχι σαν τον Σιμόες) με καλή μεταβίβαση μακρινή και κοντινή (αλλά όχι κάθετη σαν του Μάνταλου). Επιτέλους μια επένδυση που άρχισε να αποφέρει κέρδος.
Ο Μάρκο Λιβάγια έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενσαρκώνει την έκφραση “μια ομάδα μόνος του”. Στην αριστερή πλευρά της επίθεσης έχει βρεί τα στοιχεία που τον κάνουν ασταμάτητο. Είναι κοντά στην περιοχή ώστε να έχει τις ευκαιρίες να δώσει ασίστ ή να τελειώσει ο ίδιος την φάση, δεν παίζει σαν φορ με πλάτη (κάτι που δεν είναι το καλύτερό του) και δεν έχει κολλημένα πάνω του τα αντίπαλα σεντερ μπακ. Αντίθετα ξεκινώντας από αριστερά, συνήθως περνάει τον προσωπικό του αντίπαλο, συγκλίνει προς το κέντρο και είτε τραβάει και δεύτερο παίκτη πάνω του, δημιουργώντας ανισσοροπία στην άμυνα και ταυτόχρονα συνθήκες να ελευθερωθεί κάποιος για αμαρκάριστο σουτ, ή βρίσκει κενό χώρο ώστε να σουτάρει. Πριν απο λίγες μέρες σε δήλωσεις του είπε πόσο ευχαριστημένος είναι από την διάρκεια στο παιχνίδι του και την παραγωγικότητά του.
Και άλλοι παίκτες (πχ. Σβάρνας) έχουν ανεβάσει την απόδοσή τους επί Καρέρα, αλλά αυτό αφορά κυρίως την δουλειά που κάνουν με το προπονητικό τιμ και λιγότερο με το σύστημα. Ο Ιταλός έδεσε πολύ καλά με την ομάδα και είναι ευτύχημα που θα συνεχίσει στο τιμόνι της.






