INAEK

Ιστορική σεζόν για την ΑΕΚ στην Ευρώπη – Αξιοσημείωτα όσα έχει πετύχει ήδη η «Ένωση»!

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ανδρέα Δημάτου στο gazzetta.gr η φετινή πορεία της ΑΕΚ στην...

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ανδρέα Δημάτου στο gazzetta.gr η φετινή πορεία της ΑΕΚ στην Ευρώπη είναι ήδη αξιοσημείωτη.

Οι προκρίσεις, οι νίκες, τα ρεκόρ της ομάδας, αλλά και του Μάρκο Νίκολιτς!

Η φετινή ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ έχει ήδη πάρει ιστορικές διαστάσεις. Στην πρώτη του κιόλας χρονιά στον κιτρινόμαυρο πάγκο, ο Μάρκο Νίκολιτς οδηγεί την Ένωση σε κάτι που στο παρελθόν είχε επιτευχθεί μοναχά μία φορά: έξι ευρωπαϊκές νίκες σε μία σεζόν.
Τα θετικά αποτελέσματα απέναντι σε Χάποελ Μπερ Σέβα, Άρη Λεμεσού, Άντερλεχτ, Αμπερντίν, Φιορεντίνα και Σαμσουνσπόρ έχουν ήδη διαμορφώσει ένα μοναδικό ρεκόρ, το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο με την προσεχή αναμέτρηση κόντρα στην Κραϊόβα.

Το προηγούμενο ρεκόρ από την εποχή Σάντος

Ανάλογη επίδοση είχε καταγραφεί μόνο τη σεζόν 2001-02, όταν ο Φερνάντο Σάντος καθοδηγούσε την ΑΕΚ στο Κύπελλο UEFA. Τότε, οι νίκες απέναντι σε Γκρεβενμάχερ, Χιμπέρνιαν, Όσιγιεκ και Λίτεξ Λόβετς είχαν γράψει ιστορία, προτού η πορεία σταματήσει απέναντι στην Ίντερ.
Ήταν η καλύτερη επίδοση της Ένωσης από την εποχή Φάντροκ (1976-77), όταν η ΑΕΚ έφτασε στους «4» της διοργάνωσης.

Νίκολιτς: Ο νέος ρεκορμάν της Ευρώπης

Ο Σέρβος τεχνικός γίνεται πλέον ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία της ομάδας που φτάνει τις έξι ευρωπαϊκές νίκες σε μία σεζόν. Και έχει μπροστά του την ευκαιρία να ξεπεράσει τον Σάντος, εφόσον η ΑΕΚ νικήσει την Κραϊόβα την Πέμπτη.
Με μόλις λίγους μήνες παρουσίας στον πάγκο, ο Νίκολιτς έχει ήδη αφήσει πίσω του προπονητές όπως Ραβούσης, Χιμένεθ, Αλμέιδα και Σέρα Φερέρ σε αριθμό νικών στην Ευρώπη.

Καταρρίπτοντας ρεκόρ 20ετίας

Με τον ρυθμό που κινείται, ο Νίκολιτς είναι έτοιμος να «σκαρφαλώσει» στη δεύτερη θέση των τεχνικών της ΑΕΚ, ξεπερνώντας 20 χρόνια προπονητικών προσπαθειών σε λιγότερο από μισό χρόνο.
Μοναδικός που παραμένει πάνω από όλους είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, με 18 νίκες σε 61 ευρωπαϊκά ματς.

Πρωτοφανής πορεία στους ομίλους

Η φετινή ΑΕΚ γράφει ιστορία και στη φάση των ομίλων: τρεις νίκες σε Group/League Stage για πρώτη φορά στα χρονικά.
Στις προηγούμενες 13 συμμετοχές στους ομίλους, η Ένωση είχε καταφέρει το πολύ δύο νίκες (2006-07 και 2010-11), ενώ σε αρκετές χρονιές μετρούσε μία ή και καμία επιτυχία.

Ρεκόρ συμμετοχών και ευρωπαϊκής βαθμολογίας

Η ομάδα του Νίκολιτς θα ολοκληρώσει τη σεζόν με 14 ευρωπαϊκούς αγώνες, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ (12 το 2002-03 και το 2017-18).
Η ΑΕΚ έχει ήδη ανέβει κατά 35 θέσεις στο ranking της UEFA και οδεύει ξανά προς το top-100. Παράλληλα, είναι η ελληνική ομάδα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον εθνικό συντελεστή, κάτι που είχε να συμβεί από το 2017-18.
Η φετινή συγκομιδή αναμένεται επίσης να γίνει η υψηλότερη στην ιστορία του συλλόγου, με την Ένωση να ξεπερνά τους 14.000 βαθμούς της σεζόν 2002-03.

Προτεινόμενα βίντεο


Αξίζει να δείτε


Δείτε Περισσότερα