INAEK

Σιδηρόδρομος Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Τριήμερη διακοπή για έργα αποκατάστασης και περιορισμένη παράδοση τμήματος

Σε τριήμερη διακοπή τίθεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, καθώς προχωρούν τα έργα αποκατάστασης...

Σε τριήμερη διακοπή τίθεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, καθώς προχωρούν τα έργα αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον ΟΣΕ να προχωρούν παράλληλα στην παράδοση ενός περιορισμένου αλλά σημαντικού τμήματος της υποδομής.

Η απόφαση για τη διακοπή των δρομολογίων μεταξύ 22 και 25 Ιουνίου στο τμήμα Λειανοκλάδι – Λάρισα έρχεται έπειτα από αναθεωρήσεις στα αρχικά σενάρια που προέβλεπαν μεγαλύτερη διάρκεια παύσης λειτουργίας, τα οποία από 45 ημέρες περιορίστηκαν σταδιακά στις 20 και τελικά σε τρεις ημέρες.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΣΕ ανακοίνωσαν την παράδοση του πρώτου ενισχυμένου τμήματος της γραμμής, το οποίο ωστόσο αφορά μικρό μέρος του συνολικού έργου αποκατάστασης, καθώς περιλαμβάνει δύο από τις επτά γέφυρες και περίπου 2 από τα 40 χιλιόμετρα των παρεμβάσεων.

Έργα θωράκισης και νέες γέφυρες στον Δομοκό

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στο νέο τμήμα έχουν κατασκευαστεί δύο σιδηροδρομικές γέφυρες μήκους 253 και 156 μέτρων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις υπερύψωσης της γραμμής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι τα έργα ενισχύουν την ανθεκτικότητα του άξονα και τη μακροχρόνια αξιοπιστία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ωστόσο, σιδηροδρομικές πηγές εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, με ορίζοντα τα τέλη Ιουλίου για τις κατασκευαστικές εργασίες και τα τέλη Αυγούστου για τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης ETCS.

Εκτεταμένα έργα και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Το έργο στο τμήμα Δομοκός – Κραννώνας, μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 173 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από τη ΜΕΤΚΑ και περιλαμβάνει επτά γέφυρες, έργα θωράκισης και παρεμβάσεις στη γραμμή, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τα συστήματα θα πρέπει να πιστοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, πριν την πλήρη επαναφορά της κανονικής λειτουργίας του άξονα.

Πώς θα λειτουργήσουν τα δρομολόγια

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, η Hellenic Train θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό με λεωφορεία στο τμήμα Λειανοκλάδι – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

Στα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη, οι αμαξοστοιχίες θα φτάνουν έως το Λειανοκλάδι και από εκεί οι επιβάτες θα συνεχίζουν με λεωφορεία προς Θεσσαλονίκη και ενδιάμεσους σταθμούς όπως Πλατύ, Κατερίνη, Λάρισα και Παλαιοφάρσαλο.

Αντίστοιχα, στα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Αθήνα, η μετακίνηση θα γίνεται οδικώς έως το Λειανοκλάδι και στη συνέχεια με τρένο προς την πρωτεύουσα.

Τα προαστιακά δρομολόγια στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη θα εκτελούνται κανονικά.

Προτεινόμενα βίντεο


Αξίζει να δείτε


Δείτε Περισσότερα