Σενάρια-σοκ: «Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ξεπεράσει τα 180 δολάρια το βαρέλι»
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις για πιθανή εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, παράγοντες του πετρελαϊκού κλάδου στη Σαουδική Αραβία εκτιμούν ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 180 δολάρια το βαρέλι, εφόσον συνεχιστούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς.
Οι ίδιες πηγές τοποθετούν χρονικά αυτή την πιθανή εξέλιξη έως τα τέλη Απριλίου, γεγονός που εντείνει την ανησυχία στις διεθνείς αγορές, καθώς το περιθώριο θεωρείται ιδιαίτερα στενό.
Η κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το Ιράν, με τις επιπτώσεις να επεκτείνονται πέρα από το γεωπολιτικό επίπεδο και να αγγίζουν πλέον την παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί αποδυνάμωσης της Τεχεράνης έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα που καταγράφεται στο πεδίο, καθώς το Ιράν συνεχίζει να διατηρεί ενεργό ρόλο, επηρεάζοντας κρίσιμες ενεργειακές ροές.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους, αλλά και το ενδεχόμενο διαταραχής στη ναυσιπλοΐα, με αιχμή τα Στενά του Ορμούζ, ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για τη διακίνηση πετρελαίου παγκοσμίως.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το σενάριο μιας ραγδαίας αύξησης των τιμών δεν θεωρείται πλέον ακραίο, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να προεξοφλούν έντονη μεταβλητότητα το προσεχές διάστημα.





