Σε κόκκινο συναγερμό έξι Περιφέρειες – Έντονη κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς νοτιάδες
Σε αυξημένη επιφυλακή τίθεται η χώρα από σήμερα, Κυριακή 26 Ιανουαρίου, λόγω έντονης κακοκαιρίας που φέρνει ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της επικράτειας, ενώ άστατος καιρός με διαδοχικά περάσματα βροχών αναμένεται να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται η Αττική, όπου προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις κυρίως κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, με τις αρμόδιες αρχές να συνιστούν αυξημένη προσοχή.
Red Code σε έξι Περιφερειακές Ενότητες
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε κατάσταση αυξημένης κινητοποίησης «Red Code» την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, καθώς και τις Π.Ε. Δράμας, Καβάλας, Θάσου, Ξάνθης και Ροδόπης. Στις περιοχές αυτές αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα, με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, Δήμοι και Περιφέρειες καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα αρμόδια συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ετοιμότητα των μηχανισμών και η λήψη προληπτικών μέτρων.
Η προειδοποίηση Καλλιάνου για την Αττική
Με ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος επισήμανε ότι απαιτείται προσοχή στην Αττική κυρίως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν αναμένεται πέρασμα καταιγίδων που ενδέχεται τοπικά να δώσουν αυξημένα ύψη βροχής.
Όπως διευκρίνισε, τα φαινόμενα δεν έχουν τη δυναμική της πρόσφατης καταστροφικής καταιγίδας στην Άνω Γλυφάδα, ωστόσο η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του εδάφους καθιστά αναγκαία την αυξημένη εγρήγορση, ειδικά σε περιοχές με φερτά υλικά, πρανή και ρέματα.
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ
Η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο, προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα έως το μεσημέρι, στην ανατολική και κεντρική Μακεδονία, στην Αττική, στην Κρήτη – κυρίως στα δυτικά και νότια – καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από το απόγευμα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της χώρας.






