FIFA: Ξεκαθαρίζει ότι δεν πουλάει το Παγκόσμιο Κύπελλο – Στόχος η αύξηση των εσόδων
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα σενάρια περί πώλησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ιδιωτικούς επενδυτές, η FIFA και ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, πέρασαν στην αντεπίθεση.
- Το σχήμα FIFA Forward Enterprise (FFE) δεν αποτελεί πώληση του θεσμού, αλλά μέρος δημοκρατικής διαδικασίας διαβούλευσης.
- Η FFE θα λειτουργεί ως θυγατρική εταιρεία υπό τον απόλυτο έλεγχο της FIFA, διαχειριζόμενη τουρνουά και εμπορικά δικαιώματα.
- Η FIFA διαβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας του αθλήματος δεν πρόκειται να αλλοιωθεί από το νέο πλαίσιο.
- Τα επιπλέον έσοδα θα ενισχύσουν υποδομές, νεαρούς ποδοσφαιριστές και την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Διευκρινίστηκε πως το νέο σχήμα, γνωστό ως FIFA Forward Enterprise (FFE), δεν συνεπάγεται πώληση του θεσμού, αλλά αποτελεί μέρος μιας δημοκρατικής διαδικασίας διαβούλευσης που θα εφαρμοστεί μόνο εφόσον εγκριθεί από την πλειοψηφία των 211 ομοσπονδιών και το Συμβούλιο της FIFA.
Ο ρόλος και ο έλεγχος της FFE
Σύμφωνα με την ανάλυση του νέου πλαισίου, η FFE θα λειτουργεί ως θυγατρική εταιρεία υπό τον απόλυτο έλεγχο της FIFA. Ο κύριος ρόλος της θα είναι η εμπορική διαχείριση και η διοργάνωση όλων των τουρνουά, διαχειριζόμενη τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες, το licensing και τα νέα projects, με σκοπό να αξιοποιηθούν ευκαιρίες που μέχρι πρότινος έμεναν ανεκμετάλλευτες.
Πού θα κατευθυνθούν τα νέα έσοδα
Η FIFA διαβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας του αθλήματος δεν πρόκειται να αλλοιωθεί. Αντιθέτως, τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν υποσχέθηκαν να ενισχύσουν σημαντικά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέσω:
Βελτίωσης των αγωνιστικών χώρων και υποδομών.
Στήριξης και ανάδειξης νεαρών ποδοσφαιριστών.
Ενίσχυσης της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου γυναικών.






