ΚΑΕ ΑΕΚ για την επέτειο του 1968: «Χρόνια Πολλά «Βασίλισσά» μας»

0
skyline

54 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η ΑΕΚ έγινε «Βασίλισσα» όλης της Ευρώπης.

Στις 4-4-1968 για πρώτη φορά ελληνική ομάδα κατακτούσε ευρωπαϊκό τίτλο γράφοντας χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Η ΑΕΚ νίκησε τη Σλάβια Πράγας της Τσεχοσλοβακίας με 89-82, στην Αθήνα, στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου είχαν προσέλθει πάνω από 80.000 θεατές, αριθμός ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα, για να παρακολουθήσουν τον τελικό αγώνα μπάσκετ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

Η ιστορία

Η ΑΕΚ αντιμετώπισε τη Σλάβια Πράγας στο “Παναθηναϊκό στάδιο” για τον μεγάλο τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων του μπάσκετ.

Η ισχυρή Σλάβια δυο χρόνια πριν έφτασε στον τελικό της Eurolegue, την προηγούμενη τερμάτισε 3η στην ίδια διοργάνωση, ενώ το 1969 κατέκτησε το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης. Τις χρονιές 1970 και 1971 έφτασε έως την ημιτελική φάση.

Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ ήταν πανίσχυρη στην Ελλάδα, μετρώντας 5 πρωταθλήματα τα τελευταία 8 χρόνια αλλά και μεγάλες επιτυχίες στη Ευρώπη. Δυο χρόνια πριν συμμετείχε στο final four της Euroleague, πρώτη συμμετοχή Ελληνικής ομάδας, ενώ στα ημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων έφτασε και το 1970.

80.000 κόσμος βρέθηκε μέσα στο στάδιο για να παρακολουθήσει τον μεγάλο τελικό, αριθμός που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ Γκίνες προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ. Η μεγάλη ΑΕΚ κέρδισε με 89-82 και έκανε γνωστό το άθλημα στην Ελλάδα. Μετά το τέλος του αγώνα, πληθώρα κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους , καθώς ήταν μία νύχτα που αναμφισβήτητα αποτέλεσε σημείο αναφοράς όλων των ομάδων και των επιτυχιών που ακολούθησαν στο μπάσκετ σε διασυλλογικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Η «Βασίλισσα» έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τρόπαιο σε ΟΛΑ τα αθλήματα.

Η νίκη αυτή όπως ήταν φυσικό εορτάστηκε το ίδιο βράδυ στου Ζαμπέτα. Η σύνθεση του Νικου Μήλα Αμερικάνος (32), Βασιλειάδης (12), Ζούπας (10), Τρόντζος (22), Λαρετζάκης (6), Τσάβας (3), Χρηστέας (4).

Η ΚΑΕ ΑΕΚ σήμερα με ανάρτηση της ευχήθηκε χρόνια πολλά στην «Βασίλισσα» με μια φωτογραφία της ομάδας του 1968.