INAEK

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η κριτική της Βασίλισσας (Α μέρος)

Το inAEK.com αξιολογεί τους παίκτες της Βασίλισσας, τη φετινή σεζόν. Στο ”μικροσκόπιο” όλοι οι κιτρινόμαυροι,...

Το inAEK.com αξιολογεί τους παίκτες της Βασίλισσας, τη φετινή σεζόν. Στο ”μικροσκόπιο” όλοι οι κιτρινόμαυροι, που φόρεσαν τη φανέλα του δικεφάλου φέτος.

Οι ξένοι:

Ρατάν-Μέις: Ήταν ο πρώτος, που αποχώρησε στα μέσα της σεζόν και συγκεκριμένα μετά την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο, η οποία ήταν και η τελευταία του Δεκεμβρίου. Αν και σε ορισμένα παιχνίδια έδειξε στοιχεία του ταλέντου και της ποιότητας του, δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λούκα Μπάνκι και να κάνει την διαφορά, σε μια νευραλγική θέση, όπως αυτή του playmaker. Παρότι λοιπόν ήταν νέος και με προοπτικές εξέλιξεις, η παρουσία του στην ΑΕΚ και το ότι αποχώρησε τόσο νωρίς κρίνουν μάλλον την μεταγραφή του αποτυχημένη.

Ρόμπερσον: Το ξεκίνημα του στη σεζόν δημιούργησε αρκετές προσδοκίες, όμως από τα πρώτα επίσημα ματς και έπειτα άρχισε να περιορίζεται ο χρόνος του. Στα κρίσιμα παιχνίδια αδυνατούσε να βοηθήσει την ΑΕΚ, με αποτέλεσμα ο Χάντερ να αγωνίζεται 30′ λεπτά μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα, ειδικά από τον τραυματισμό του Καββαδά και έπειτα. Αποχώρησε τον Γενάρη και στη θέση του ήρθε ο Τζέιμς. Σίγουρα αποτυχημένη η απόφαση να αντικατασταθεί ο Τζέιμς από τον Ρόμπερσον.

Γκρίφιν: Ο πρώην guard του Κολοσσού Ρόδου ήταν αναμφίβολα καλός παίκτης. Την ΑΕΚ την βοήθησε σε αρκετά παιχνίδια, με χαρακτηριστικότερο αυτό στην Ιερουσαλήμ κόντρα στην Χάποελ. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Γκρίφιν είχε στοιχεία παρόμοια με όλους τους υπόλοιπους της περιφέρειας της Ένωσης, ενώ αποκτήθηκε ως σουτέρ, που θα δώσει λύσεις στο σουτ τριών πόντων. Αποχώρησε στα μέσα της σεζόν, μετά και τα παιχνίδια με την Μπάμπεργκ, όπου και ήταν αρνητικός. Η προσθήκη του δεν ήταν κακή επιλογή, ίσα-ίσα το αντίθετο, αφού είχε δείξει την αξία του στο Ελληνικό πρωτάθλημα, με τη φανέλα του Κολοσσού. Όμως δεν ήταν ο παίκτης που θα έδινε το κάτι παραπάνω, όπως ο Πάντερ για παράδειγμα τη περσινή σεζόν.

Σάντ Ρος: Ένας από τους σταθερότερους παίκτες της ΑΕΚ στη φετινή σεζόν. 3άρι υψηλού επιπέδου ο Κουβανός, με απίστευτες αμυντικές ικανότητες και αξιοσέβαστος επιθετικά. Πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν, έδωσε λύσεις μέχρι και στο κατέβασμα της μπάλας, όταν του ζητήθηκε, και σίγουρα ήταν εκ των διακριθέντων. Απόλυτα επιτυχημένη μεταγραφή.

Θίοντορ: Η μεταγραφή – βόμβα του Ιανουαρίου, η οποία και για ένα δίμηνο άλλαξε το επίπεδο της ΑΕΚ. Πράγματι ο 29χρονός πόιντ γκάρντ ήταν εξαιρετικός τους πρώτους δύο μήνες του στην Ένωση, με σπουδαίες εμφανίσεις με δυνατές ομάδες του Ελληνικού πρωταθλήματος (Περιστέρι και Προμηθέα), MVP του Final 4 του διηπειρωτικού και από τους καλύτερους στο πρώτο νοκ-αουτ ματς του Champions League με τον ΠΑΟΚ. Οι τραυματισμοί του όμως τον άφησαν πίσω. Ουσιαστικά η τελευταία καλή εμφάνιση του ήταν στη Γερμανία, με αντίπαλο την Μπάμπεργκ, όταν μάλιστα με ένα ξέσπασμα στο τέλος, διατήρησε τον δικέφαλο στο κόλπο της πρόκρισης. Τον τελευταίο μήνα δεν ήταν καλός. Ειδικά στη σειρά με τον Προμηθέα απογοήτευσε. Σαν μεταγραφή κρίνεται επιτυχημένη, διότι όσο δεν ήταν τραυματίας βοήθησε αρκετά, όμως η απουσία του, είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω μηδενικής συνεισφοράς από τα κρίσιμα παιχνίδια, μάλλον καθιστά απαγορευτική την προσπάθεια ανανέωσης της συνεργασίας μαζί του.

Τζέιμς: Η λύση της συνεργασίας με τον έμπειρο φόργουορντ το περασμένο καλοκαίρι αποδείχθηκε ένα τεράστιο λάθος, λόγω φυσικά του ότι δεν αντικαταστάθηκε ουσιαστικά. Όταν επέστρεψε τον Γενάρη ήταν ασταθής στην απόδοση του. Σε ορισμένα παιχνίδια μας θύμισε τον περσινό εκπληκτικό Τζέιμς, σε άλλα ήταν αρνητικός και μέτριος ακόμη και στην άμυνα, που είναι ένα από τα ατού του. Έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν. Αξίζει σίγουρα να μείνει πάντως, καθώς θα υπάρξουν και αρκετές αποχωρήσεις και αν μη τι άλλο ο Τζέιμς ξες τι μπορεί να σου προσφέρει.

Ματσιούλις: Η μεταμόρφωση της ΑΕΚ (προς το χειρότερο) από τη στιγμή που τραυματίστηκε και έπειτα τα λέει όλα. Ο Λιθουανός ήταν ο ηγέτης των κιτρινόμαυρων, εντός και εκτός παρκέ. Καθοριστικός σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια, με τρομερή επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας. Απόλυτα επιτυχημένη μεταγραφή, μακάρι να ανανεωθεί η συνεργασία μαζί του.

Εμπάκουε: Ήρθε λίγο πριν την έναρξη των πλέι-οφ. Δεν πρόσφερε αρκετά, αλλά δεν μπορεί να κριθεί και απόλυτα, αφού δεν προσαρμόστηκε στην ομάδα. Πάντως επειδή είχε παρόμοια χαρακτηριστικά και με τον Χάντερ, μάλλον αποτυχημένη θα την χαρακτηρίζαμε την συγκεκριμένη μεταγραφή.

Γιόρκ: Τον ξέραμε από πέρυσι, όταν και ήταν εντυπωσιακός με την Μπαιρόιτ κόντρα στην ΑΕΚ. Ο τρόπος παιχνιδιού του όμως τον καθιστά ασταθή στην απόδοση του. Παρόλα αυτά ήταν από τους διακριθέντες στη πορεία της Ένωσης στα πλέι-οφ. Σωστή κίνηση, η οποία ενδεχομένως να ήταν καλύτερο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, έτσι ώστε να λυθεί και το πρόβλημα στο σουτ, που είχαν οι κιτρινόμαυροι φέτος.

Χάντερ: Ο MVP της φετινής σεζόν, δίχως καμία αμφιβολία. Ο Αμερικανός σέντερ και πέρυσι ήταν καλός, όμως φέτος εκτοξεύθηκε. Πρώτος σκόρερ στα περισσότερα παιχνίδια, με σπουδαίες εμφανίσεις εντός και εκτός συνόρων. Ο πρωταγωνίστης της ΑΕΚ στις επιτυχίες της.

Οι Έλληνες:

Γιαννόπουλος: Όταν αποκτήθηκε οι περισσότεροι είδαν την συγκεκριμένη κίνηση με καλό μάτι. Ένας έμπειρος σουτέρ, με σταθερότητα πίσω από τα 6.75, που μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό επιθετικό όπλο για την ΑΕΚ. Ο Γιαννόπουλος όμως δεν έλαβε ποτέ την εμπιστοσύνη του Μπάνκι και σε αρκετά παιχνίδια, ακόμη και μετά τον τραυματισμό του Ματσιούλις, αγωνίστηκε για λιγότερο από 10′ λεπτά. Δεν μπορεί να κριθεί. Έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν και σίγουρα αξίζει να παραμείνει, για να αξιολογηθεί σωστότερα.

Ξανθόπουλος: Αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών τη φετινή σεζόν, τα οποία και τον άφησαν πίσω. Δεν βοήθησε όσο πέρυσι, αλλά σίγουρα έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Η εμπειρία του είναι πολύτιμη, όπως και η ηρεμία που δίνει με την οργάνωση του στο παιχνίδι. Πρέπει να μείνει στην ΑΕΚ.

Λαρεντζάκης: Εκ των πρωταγωνιστών της Βασίλισσας τη φετινή σεζόν. Πραγματοποίησε τη καλύτερη του χρονιά με τα κιτρινόμαυρα. Βελτιωμένος στην επίθεση και συνεπής στην άμυνα. Ηγήθηκε σε αρκετά παιχνίδια και πάντα, όταν ερχόταν από τον πάγκο, έδινε ώθηση. Έχει συμβόλαιο, όμως υπάρχει και ένα buy – out. Δεν τίθεται θέμα, πρέπει να μείνει, είναι καθοριστικός.

Σάκοτα: Άλλη μια καλή χρονιά από τον αρχηγό. Σταθερός στην απόδοση του και πολύτιμος για την ομάδα. Το εκπληκτικό του σουτ αποτέλεσε εγγύηση και φέτος για την επίθεση της ΑΕΚ. Έχει συμβόλαιο και φυσικά θα συνεχίσει να φορά τα κιτρινόμαυρα.

Καββαδάς: Αν και φέτος έλαβε την εμπιστοσύνη της διοίκησης και του προπονητή, δεν κατάφερε να προσφέρει. Και δεν κατάφερε να προσφέρει επειδή ήταν τραυματίας έξι μήνες. Ο Καββαδάς είναι αξιόλογος παίκτης, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ρισκάρει ξανά η ΑΕΚ, καθώς είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς.

Τσαλμπούρης: Έκανε ίσως την καλύτερη του σεζόν με την ΑΕΚ. Πήρε ευκαιρίες, ειδικά στην αρχή και στη μέση της σεζόν και τις αξιοποίησε. Αν βελτιώσει και το σώμα του, σίγουρα θα έχει θέση στο ρόστερ της Βασίλισσας και τα επόμενα χρόνια. Μακάρι να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Μωραίτης: Συγκριτικά με άλλες χρονιές τον είδαμε περισσότερο, λόγω και των τραυματισμών που αντιμετώπισε η ΑΕΚ στη θέση του point guard. Στα μέσα της σεζόν, όταν και πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής, έδειξε καλά στοιχεία και πρόσφερε αρκετά στην Ένωση. Από ένα σημείο και έπειτα ”ξεχάστηκε” στον πάγκο από τον Μπάνκι. Σίγουρα ένα από τα μείον του Ιταλού κόουτς, το ότι δεν κατάφερε να του δώσει παραπάνω χρόνο, από την απόκτηση του Θίοντορ ειδικά και έπειτα.

Ρογκαβόπουλος: Δεν μπορεί να κριθεί. Όσο αγωνίστηκε έδειξε καλά στοιχεία. Έχει ταλέντο αναμφίβολα και μπορεί να εξελιχθεί σε σπουδαίο παίκτη.

Προπονητής: Λούκα Μπάνκι

Από τη πρώτη σεζόν της επιστροφής της ΑΕΚ στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας είναι ο μοναδικός προπονητής, που καταφέρνει να βρίσκεται στο πάγκο τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της σεζόν. Σίγουρα η πορεία της Ένωσης κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν σταθερή και κέρδισε έτσι την εμπιστοσύνη κόσμου και διοίκησης. Παρουσίασε μια ομάδα σκληρή στην άμυνα, που κατά διαστήματα έπαιζε και όμορφο συνδυαστικό μπάσκετ. Το γεγονός όμως ότι δεν πέτυχε σε κανέναν εκ των τριών στόχων, πλήν του διηπειρωτικού, σε συνδυασμό με την αδυναμία αξιοποίησης των νεαρών παικτών του ρόστερ δεν τον καθιστούν επιτυχημένο. Δεν μπορεί βέβαια να χαρακτηριστεί και αποτυχημένος. Ίσως αν η ομάδα κατάφερνε εν τέλει να περνούσε στους τελικούς της Basket League, τώρα να τα γράφαμε διαφορετικά. Το σίγουρο είναι ότι ο Μπάνκι είναι καλός προπονητής. Και πέτυχε και απέτυχε. Πέτυχε διότι κατάφερε για πρώτη φορά να χτίσει ένα σερί νικών, κατά τη διάρκεια της σεζόν, και η ομάδα να είναι σταθερή εντός και εκτός έδρας και σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και απέτυχε γιατί το ταμείο στο τέλος γράφει 0/3. Ίσως να ήταν και άτυχος. Σε καμία περίπτωση δεν αξίζει την σκληρή κριτική που δέχεται.

Προτεινόμενα βίντεο


Αξίζει να δείτε


Δείτε Περισσότερα