Ισπανία: Πρόωρες εκλογές στις 29 Νοεμβρίου προκήρυξε ο Πέδρο Σάντσεθ
Σε επίσημη προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 29 Νοεμβρίου προχώρησε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Λα Μονκλόα.
Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, η απόφαση ελήφθη ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο εντατικών διαβουλεύσεων με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κορυφαία στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος και κυβερνητικούς εταίρους. Με την κίνηση αυτή, ο Ισπανός πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα στις κάλπες εννέα μήνες πριν από την προγραμματισμένη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας.
Το παρασκήνιο: Το μπλόκο στη στέγαση και οι αντιδράσεις
Η αφορμή για τις πολιτικές εξελίξεις δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στο ισπανικό κοινοβούλιο, όταν καταψηφίστηκαν δύο κομβικά νομοσχέδια για τη στέγαση.
Τα νομοσχέδια αυτά είχαν συνταχθεί από την κυβέρνηση Σάντσεθ ως άμεση απάντηση στις οργισμένες μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Μαδρίτη, μετά την έξωση μίας 87χρονης ηλικιωμένης γυναίκας. Η κοινοβουλευτική αποτυχία έφερε την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, αναγκάζοντας τον Πέδρο Σάντσεθ να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.






