ΗΠΑ: Νέα πλήγματα σε ιρανικά τάνκερ μετά την επίθεση σε πολεμικά πλοία
Νέα αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικά πετρελαιοφόρα καταγράφηκαν στον Κόλπο, μετά τις αναφορές για απόπειρα πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων.
Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν ιρανικά δεξαμενόπλοια σε περιοχές κοντά στο νησί Χαργκ και το Τζασκ. Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ χτύπησαν «πολλά» ιρανικά πετρελαιοφόρα που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Πλήγμα κοντά στο Χαργκ
Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι μικρό ιρανικό δεξαμενόπλοιο επλήγη από αμερικανικό πύραυλο στην περιοχή αγκυροβολίου του νησιού Χαργκ. Το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί από το πλοίο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Στη συνέχεια, η κρατική τηλεόραση IRIB ανέφερε ότι δεύτερο δεξαμενόπλοιο δέχθηκε πλήγμα κοντά στις ακτές του Τζασκ. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο.
Η αμερικανική εκδοχή
Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε απόπειρα πυραυλικής επίθεσης κατά αμερικανικού πολεμικού πλοίου. Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα δεξαμενόπλοια συνδέονται με δίκτυο που χρηματοδοτεί τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Τα νεότερα στοιχεία από την αμερικανική πλευρά κάνουν λόγο συνολικά για πέντε ιρανικά πετρελαιοφόρα που καταστράφηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά τις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου. Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως ανακοινώσει και πλήγματα σε τρία ιρανικά τάνκερ στις 5 Σεπτεμβρίου.
Η εξέλιξη αποτελεί νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ιράν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Ορμούζ.






