Χανιά: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα με τηλεφωνικές απάτες – Λεία 62.000 ευρώ
Σημαντική επιτυχία για τις αστυνομικές αρχές στα Χανιά, καθώς αποκαλύφθηκε οργανωμένο κύκλωμα που εξαπατούσε πολίτες με το πρόσχημα υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ.
Η συντονισμένη και σε βάθος έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χανίων οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν σε τηλεφωνικές απάτες, με συνολικά επτά υποθέσεις να έχουν ήδη διαλευκανθεί, εκ των οποίων οι έξι ολοκληρώθηκαν και μία έμεινε σε επίπεδο απόπειρας.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης ταυτοποιήθηκαν έξι Έλληνες, ηλικίας από 19 έως 40 ετών, ενώ συνελήφθησαν τρία μέλη της οργάνωσης, συγκεκριμένα ένας 27χρονος, ένας 21χρονος και ένας 19χρονος. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνονται και κατηγορίες για ληστεία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ο τρόπος δράσης της σπείρας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τα μέσα έως τα τέλη Απριλίου οι δράστες πραγματοποιούσαν μαζικές τηλεφωνικές κλήσεις σε κατοίκους του Δήμου Χανίων, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους είτε ως υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας είτε ως λογιστές. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να πείθουν τα θύματά τους να αφήνουν χρήματα ή κοσμήματα σε προκαθορισμένα σημεία έξω από τις κατοικίες τους.
Στη συνέχεια, μέλη της οργάνωσης με ρόλο «εισπράκτορα» μετέβαιναν στα σημεία και παραλάμβαναν τη λεία. Για τη μετακίνησή τους χρησιμοποιούσαν δύο επιβατικά αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, αλλάζοντας συχνά τη σύνθεση της ομάδας ώστε να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους.
Περιστατικό με χρήση βίας
Σε μία από τις περιπτώσεις, το σχέδιο των δραστών πήρε πιο επικίνδυνη τροπή. Θύμα, αν και αρχικά είχε πειστεί και είχε συγκεντρώσει χρήματα και κοσμήματα, επιχείρησε την τελευταία στιγμή να υπαναχωρήσει. Τότε, μέλος της ομάδας χρησιμοποίησε βία, αφαιρώντας την τσάντα της και διαφεύγοντας.
Η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι φτάνει τις 62.000 ευρώ, ποσό που προέρχεται από μετρητά και πολύτιμα αντικείμενα.
Η επιχείρηση και οι συλλήψεις
Η αστυνομική επιχείρηση κορυφώθηκε την 1η Μαΐου, όταν δύο από τα βασικά μέλη εντοπίστηκαν στον Πειραιά κατά την αποβίβασή τους από οχήματα και συνελήφθησαν με τη συνδρομή των τοπικών αρχών. Τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν κατασχέθηκαν.
Παράλληλα, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες στα Χανιά συνελήφθη και ο τρίτος εμπλεκόμενος, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, 5.000 ευρώ σε μετρητά, κινητά τηλέφωνα, ενδύματα, ποσότητα κάνναβης, κράνος που είχε χρησιμοποιηθεί σε επιχείρηση της ομάδας, καθώς και η μοτοσικλέτα που αξιοποιούσαν.
Μέρος των κλοπιμαίων επιστράφηκε ήδη σε θύμα, μετά από αναγνώριση.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Η προανάκριση παραμένει σε εξέλιξη, με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ατόμων, καθώς και πιθανή εμπλοκή της ομάδας σε επιπλέον παρόμοιες υποθέσεις.





