Σαν σήμερα 20/11: Η δύσκολη νίκη που έφερε την Ένωση στην κορυφή
Στις 20 Νοεμβρίου 1988 η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Διαγόρα Ρόδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε ένα ματς που αποδείχθηκε καθοριστικό για την πορεία της προς τον τίτλο.
Η ομάδα της Ρόδου βρισκόταν στην τρίτη συνεχόμενη παρουσία της στην Α’ Εθνική, όμως η χρονιά δεν εξελισσόταν ιδανικά, καθώς είχε μόλις μία νίκη και προερχόταν από τέσσερις ισοπαλίες. Με έξι βαθμούς, ήταν στη 12η θέση μαζί με τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ, από την άλλη, κυνηγούσε την κορυφή βρισκόμενη έναν βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος την ίδια ώρα έμενε στο 0-0 με τον Άρη.
Η εικόνα του αγώνα
Παρά τα προβλήματα τραυματισμών των Παύλου Παπαϊωάννου και Μίροσλαβ Οκόνσκι, αμφότεροι αγωνίστηκαν, με τον Πολωνό μάλιστα να παίζει με ένεση. Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά και στο 8’ άνοιξε το σκορ με τον Δημήτρη Πήττα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη φάση με δυνατό σουτ μετά από πίεση στην περιοχή του Διαγόρα. Αν και τότε φαινόταν βέβαιο πως θα ανανέωνε για ακόμη τρία χρόνια, στο τέλος της σεζόν αποχώρησε.
Ο διαιτητής Ανδρέου δυσκόλεψε το έργο της Ένωσης, καθώς αρνήθηκε δύο πέναλτι και άφησε το σκληρό παιχνίδι του Διαγόρα χωρίς τις ανάλογες τιμωρίες. Το ματς άλλαξε ισορροπίες στο 51’, όταν ο Χατζόγλου αποβλήθηκε, δίνοντας αριθμητικό πλεονέκτημα στην ΑΕΚ. Στο 62’ ο Χένρικ Νίλσεν ευστόχησε σε πέναλτι για το 2-0, σε μια περίοδο όπου ο Δανός επιθετικός έδειχνε να βρίσκεται σε μεταγραφική αβεβαιότητα, καθώς η διοίκηση σκεφτόταν να τον χρησιμοποιήσει ως αντάλλαγμα για την απόκτηση του Μπατίστα από τον Εθνικό, κάτι που ο ίδιος δεν δεχόταν.
Η εξέλιξη μέχρι το φινάλε
Ο Διαγόρας δεν τα παράτησε και στο 70’ μείωσε σε 2-1 με τον Ψεύτη, αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το φινάλε. Με αυτή τη νίκη η ΑΕΚ ανέβηκε στην κορυφή, ισοβαθμώντας με τον ΠΑΟΚ, θέση που διατήρησε ως το τέλος της περιόδου κατακτώντας το πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια.
Το παρασκήνιο των μεταγραφών
Εκείνη την περίοδο ο σύλλογος κινήθηκε έντονα σε μεταγραφικό επίπεδο. Ο Θωμάς Γιδόπουλος είχε επαφές με τη Λάρισα για τους Ζιώγα και Καραπιάλη, όμως τα υψηλά ποσά που ζήτησε η ΑΕΛ απέτρεψαν τις συμφωνίες. Παράλληλα, στελέχη της ομάδας ταξίδευαν στο εξωτερικό για πιθανές προσθήκες. Το όνομα του Σουηδού Στέφαν Ραν της Ντζουργκάρντεν κυριάρχησε στις συζητήσεις, αφού υπέγραψε προσύμφωνο, αλλά τελικά κατέληξε το επόμενο καλοκαίρι στην Έβερτον χωρίς επιτυχία. Από τη Γερμανία ακουγόταν ο Φον Χέεζεν του Αμβούργου, όμως ο παίκτης που αποκτήθηκε τελικά ήταν ο Τόνι Σαβέβσκι, ο οποίος άφησε ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα.
Η ενδεκάδα του Μπάγεβιτς
Οικονομόπουλος, Παπαϊωάννου, Χατζής (23’ Γεωργιάδης), Βολωνάκης, Κούτουλας, Φαμέλης, Πατίκας, Πίττας, Νίλσεν, Οκόνσκι (53’ Χριστοδούλου), Σαββίδης.






