Σαν σήμερα 23/9: Η εξάρα της ΑΕΚ απέναντι στην Ξάνθη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1990, η ΑΕΚ επικράτησε με το εντυπωσιακό 6-0 της Ξάνθης στο γήπεδο...

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1990, η ΑΕΚ επικράτησε με το εντυπωσιακό 6-0 της Ξάνθης στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Η ομάδα της Θράκης είχε ξεκινήσει με νίκη στο πρωτάθλημα, επικρατώντας 2-0 της Δόξας Δράμας, αλλά ταξίδεψε στην Αθήνα με αρκετές απουσίες βασικών παικτών. Στην Ξάνθη εκείνης της εποχής αγωνίζονταν ο Νίκος Κωστένογλου και ο Μαρίνος Ουζουνίδης, δύο ποδοσφαιριστές που αργότερα φόρεσαν τη φανέλα της Ένωσης και κάθισαν στον πάγκο της ως προπονητές.

Η ΑΕΚ μετά την ήττα από τον ΟΦΗ

Ο «Δικέφαλος» προερχόταν από ήττα στο Ηράκλειο με 1-0 από τον ΟΦΗ. Δεν υπήρχε ευρωπαϊκή υποχρέωση εκείνη την εβδομάδα, καθώς η ομάδα βρισκόταν σε μονοετή αποκλεισμό από την UEFA λόγω των επεισοδίων στον αγώνα με τη Μαρσέιγ την προηγούμενη σεζόν. Παρά ταύτα, περίπου 20.000 φίλοι της ΑΕΚ βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και είδαν την ομάδα τους να κυριαρχεί απόλυτα.

Ο ρυθμός του αγώνα και τα γκολ

Η ΑΕΚ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην Ξάνθη. Ο Γιώργος Σαββίδης άνοιξε το σκορ στο 11’ μετά από πάσα του Μπατίστα και στο 23’ διπλασίασε τα τέρματα με δυνατό σουτ. Στο 28’ ο Φράνκ Κλόπας έκανε το 3-0, ενώ λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους (44’) ο Μπατίστα με κεφαλιά ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό. Στο 64’ ο Μπατίστα με σουτ πέτυχε το 5-0, ενώ το τελικό 6-0 διαμορφώθηκε στο 78’ από τον αρχηγό Σαββίδη με κεφαλιά, ολοκληρώνοντας έτσι το χατ-τρικ του. Η Ένωση είχε κι άλλες ευκαιρίες να σκοράρει, αλλά η άνεση και ο ενθουσιασμός των παικτών δεν της επέτρεψαν να διευρύνει ακόμη περισσότερο το σκορ.

Παρουσίες και παρασκήνιο

Στις εξέδρες βρέθηκε ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ο προπονητής που είχε οδηγήσει την ΑΕΚ στο νταμπλ του 1978. Επισκέφτηκε και τις εγκαταστάσεις στους Θρακομακεδόνες για να παρακολουθήσει προπόνηση της ομάδας. Δυο μέρες πριν τον αγώνα είχε προκαλέσει αίσθηση η άρνηση του Στράτου Γιδόπουλου σε πρόταση της Παρί Σεν Ζερμέν για τον Στέλιο Μανωλά. Η πρόταση ανερχόταν σε 220 εκατομμύρια δραχμές, αλλά ο πρόεδρος της ΑΕΚ φέρεται να ζήτησε περίπου 450 εκατομμύρια.

Η ενδεκάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς

Η ΑΕΚ αγωνίστηκε με τους: Μήνου, Βασιλόπουλο, Κλόπα, Μανωλά, Καραγκιοζόπουλο, Παπαϊωάννου (38’ Φαμέλης), Πατίκα, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Οκόνσκι (79’ Καραγιάννης), Σαββίδη.

Προτεινόμενα βίντεο


Αξίζει να δείτε


Δείτε Περισσότερα