Καλαϊτζάκης: «Έχουμε μεγάλο κίνητρο – Η Φινλανδία είναι μια πολύ καλή ομάδα»
Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης μίλησε ενόψει του αγώνα Ελλάδας – Φινλανδίας (14/09, 17:00) για τον μικρό τελικό του EuroBasket 2025.
Ο διεθνής γκαρντ υπογράμμισε πως η ομάδα έχει τεράστιο κίνητρο να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, κάτι που έχει να συμβεί από το 2009. «Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας, θέλουμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο και να επιστρέψουμε με μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα», ανέφερε.
Ο Καλαϊτζάκης πρόσθεσε ότι η εθνική ομάδα είναι συγκεντρωμένη και αποφασισμένη να δείξει το καλύτερό της πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι απέναντι βρίσκεται μια ανταγωνιστική Φινλανδία που θα παλέψει μέχρι τέλους.
Αναλυτικά:
«Έχουμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, έχουμε μεγάλο κίνητρο και θα παίξουμε για ένα μετάλλιο. Έχουμε να φέρουμε 16 χρόνια μία τέτοια επιτυχία στη χώρα μας, είναι κάτι πολύ μεγάλο για εμάς. Αν μας έλεγε κάποιος πως θα παίξουμε τελευταίο ματς του τουρνουά με την Φινλανδία για ένα μετάλλιο σίγουρα οι περισσότεροι, αν όχι όλοι θα το παίρναμε. Είναι ίσως το πιο σημαντικό ματς στο τουρνουά.
Η Φινλανδία είναι μια πολύ καλή ομάδα, δεν έχουν φτάσει ως εδώ τυχαία. Τρέχουν πολύ καλά το γήπεδο, σουτάρουν τα περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλη ομάδα στο τουρνουά. Δεν έχουν τα κορμιά που έχουμε δει στα τελευταία ματς για να σταματήσουν τον Γιάννη αλλά είναι μία επικίνδυνη ομάδα με πολλούς παίκτες που κατεβάζουν την μπάλα και ανοίγουν το γήπεδο. Σουτάρουν όλοι και τρέχουν το γήπεδο. Πρέπει να προσέξουμε αρκετά.
Δεν το σκεφτόμαστε έτσι. Σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού του δικού μου – επειδή είμαστε και συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό και αρκετά κοντά – αλλά και του Κώστα, είναι ότι ίσως είναι το τελευταίο του ματς με την Εθνική και εκείνος θα θέλει να κλείσει αυτόν τον κύκλο με το εθνόσημο με μία μεγάλη νίκη και ένα μετάλλιο στο στήθος. Είναι κάτι που του λείπει από το παλμαρέ του. Θα τα δώσει όλα και αυτός, όπως έχει συνηθίσει και θα τον ακολουθήσουμε και εμείς οι νεότεροι. Πραγματικά θέλουμε να φύγουμε από εδώ νικητές. Μπορεί η Τουρκία εχθές να ήταν ανώτερη, καλύτερη και πιο προετοιμασμένη από εμάς, πιο δεμένη, αλλά έχουμε την ευκαιρία να φύγουμε νικητές και με ένα μετάλλιο στο στήθος.
Και με έναν πόντο να χάναμε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η ήττα είναι ήττα ειδικά όταν φτάνεις ως εδώ και θες να πας ως τον τελικό. Μία ήττα ειδικά όπως ήρθε εχθές σε πονάει. Δεν μπήκαμε στο ματς, κυνηγήσαμε διψήφιες διαφορές από την αρχή του παιχνιδιού. Ήταν δύσκολο μετά να γυρίσουμε και ο Οσμάνι έκανε το ματς της ζωής του. Σουτάρανε εξαιρετικά και δεν τους ακουμπήσαμε στην άμυνα. Δυστυχώς κάναμε το χειρότερό μας ματς στους τέσσερις του τουρνουά αλλά έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο.
Θεωρώ πως σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά έχουμε δείξει τι μέταλλο έχουμε ως ομάδα και από τι είμαστε φτιαγμένοι. Σίγουρα το αυριανό ματς θα δείξει πολλά πράγματα. Και εμείς και οι Φινλανδοί θέλουμε πολύ το μετάλλιο και πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα. Προερχόμαστε από ίσως την μεγαλύτερή μας ήττα ως χώρα και θα δείξουμε ποιοι είμαστε. Είμαι σίγουρος πως στο τέλος θα πάρουμε τη νίκη.
Κάναμε το χειρότερο ματς στου τέσσερις και το «καλό» είναι πως έχουμε την ευκαιρία για ένα μετάλλιο. Αυτό που μας είπε ο Σπανούλης είναι πως τελευταία φορά που η Ελλάδα πάλεψε για μετάλλιο ήταν το 2009, πριν 16 χρόνια όταν ήταν εκείνος παίκτης. Τα παιδιά, όλοι, εσείς οι δημοσιογράφοι το θυμάστε ακόμα».






