INAEK

Κατέρρευσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν: Επίθεση με πυραύλους και απειλές για αντίποινα

Κατέρρευσε η εκεχειρία Ισραήλ – Ιράν μέσα σε 4 ώρες. Εκτόξευση πυραύλου προς τη Χάιφα, απειλές από το Ισραήλ για αντίποινα στην Τεχεράνη.

Λίγες μόλις ώρες διήρκεσε η συμφωνημένη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, με την ένταση να επανέρχεται όταν βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά της ισραηλινής πόλης Χάιφα, προκαλώντας νέο συναγερμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περίπου στις 10:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ήχησαν σειρήνες αεροπορικού συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ, έπειτα από εκτόξευση πυραύλου που αποδίδεται στο Ιράν. Ο πύραυλος φαίνεται να αναχαιτίστηκε επιτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές, ενώ η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμειξη στο συμβάν.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, έδωσε άμεση εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις να απαντήσουν με αποφασιστικά πλήγματα, στοχοποιώντας – όπως τόνισε – κρίσιμες υποδομές «στην καρδιά της Τεχεράνης». Παράλληλα, το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου υπογράμμισε πως η εκεχειρία είχε γίνει αποδεκτή με τη διαμεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα «σκληρής απάντησης σε κάθε παραβίαση».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω του Truth Social ότι είχε μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας, η οποία συμφωνήθηκε να ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, πριν καλά καλά τεθεί σε εφαρμογή, το Ιράν φέρεται να εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην πόλη Μπερ Σεβά, όπου σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον είκοσι. Από την πλευρά του, το Ισραήλ προχώρησε σχεδόν ταυτόχρονα σε επιθέσεις εντός ιρανικού εδάφους.

Ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν και στο βόρειο Ιράν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άτομα στην πόλη Αστανέχ-γε Ασραφιγέ, στην επαρχία Γκιλάν. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνεται και ένας Ιρανός επιστήμονας που σχετιζόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ο επιστήμονας, Μοχαμάντ Ρεζά Σεντιγκί Σαμπέρ, φέρεται να σκοτώθηκε στο πατρικό του σπίτι, ενώ πριν από μερικές ημέρες είχε χάσει τη ζωή του και ο 17χρονος γιος του σε αντίστοιχη επίθεση στην Τεχεράνη.

Η κρατική ιρανική τηλεόραση επιβεβαίωσε το περιστατικό, ενώ σημειώνεται ότι το όνομα του Σαμπέρ περιλαμβανόταν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ για τη δραστηριότητά του στο στρατηγικό πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Προτεινόμενα βίντεο


Αξίζει να δείτε


Δείτε Περισσότερα