Σημαντικές αλλαγές για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια των ελληνικών ομάδων τη σεζόν 2024-2025!

0

Βόμβα! Ήρθε νέα στοιχηματική στην Ελλάδα!

skyline

Τι αλλάζει με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της Ελλάδας από το 2024-2025 και πού θα έπαιζε κάθε ομάδα αν το νέο σύστημα ίσχυε από του χρόνου.

Η Ελλάδα απολαμβάνει μία εξαιρετική συγκομιδή ευρωπαϊκών εισιτηρίων για τη σεζόν 2023-2024, με δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League, μία στο Europa League και δύο στο Europa Conference League, απόρροια της 15ης θέσης που κατέλαβε τη σεζόν 2021-2022 στο UEFA ranking.

Έχουν ανακοινωθεί οι βασικοί κανόνες κι έτσι κάθε χώρα γνωρίζει εν πολλοίς τι να περιμένει από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που θα προσφέρει στους συλλόγους της ως έπαθλο για την πορεία τους στις εγχώριες διοργανώσεις το 2023-2024.

Χάνεται μια θέση στο Champions League

Η Ελλάδα ολοκληρώνει τη φετινή σεζόν στην 20ή θέση της κατάταξης της UEFA και με βάση αυτή θα εξασφαλίσει τις ανάλογες ευρωπαϊκές θέσεις για τις διοργανώσεις της σεζόν 2024-2025.

Τα εισιτήρια για φέτος αυξήθηκαν και συγκεκριμένα οι θέσεις στο Champions League, όμως από του χρόνου η Ελλάδα επιστρέφει στους τέσσερις εκπροσώπους, εκ των οποίων μόλις ένας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η διαφοροποίηση αυτή δεν οφείλεται στην αλλαγή της διαδικασίας των προκριματικών, αλλά στην απώλεια πέντε θέσεων της χώρας μας στην κατάταξη της UEFA.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας από το 2024-2025 θα αρχίζει την ευρωπαϊκή πορεία του από τον 2ο προκριματικό γύρο του μονοπατιού των πρωταθλητών όπως -τυπικά- και φέτος. Η ΑΕΚ αρχίζει μεν από τον 3ο προκριματικό, όμως αυτό συνέβη εξαιτίας της τιμωρίας της Ρωσίας και της απουσίας των ομάδων της από τις διοργανώσεις της νέας σεζόν. Αν η UEFA δεν τιμωρούσε τους Ρώσους, τότε η Ένωση θα άρχιζε από τον 2ο προκριματικό γύρο.

Η Ελλάδα κερδίζει Europa League, ο κυπελλούχος χάνει προνόμια

Η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο εισιτήριο του κυπελλούχου. Σύμφωνα με σκανδιναβικά ΜΜΕ, η UEFA αλλάζει προτεραιότητες και πλέον δεν θα δίνει τόση βάση στην κατάκτηση του εγχωρίου κυπέλλου.

Το δεύτερο καλύτερο εισιτήριο για τις χώρες 16-33 στο UEFA ranking μέχρι στιγμής οδηγούσε είτε στο Europa League είτε σε καλύτερο γύρο του Europa Conference League και κατέληγε στον κυπελλούχο (ή στην πρώτη επιλαχούσα ομάδα, αν δεν το χρειαζόταν ο κυπελλούχος, όπως συνέβη φέτος στην Ελλάδα). Από το 2024-2025, το δεύτερο καλύτερο εισιτήριο οδηγεί αποκλειστικά στο Europa League.

Την τρέχουσα σεζόν, η χώρα μας είχε έναν εκπρόσωπο στο Champions League και τρεις στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση της UEFA. Από του χρόνου, το ένα εισιτήριο του Europa Conference League αφαιρείται και οι χώρες από το 16 μέχρι το 33 στο UEFA ranking το αντικαθιστούν με ένα εισιτήριο για τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League (που αποκτά πλέον 1ο και 2ο προκριματικό).

Ελπίδα μας το Europa Conference League 

Ο αριθμός των εισιτηρίων στην τρίτη διοργάνωση δεν αλλάζει για την Ελλάδα σε σχέση με το 2023-2024, αν και μειώνεται σε σχέση με τη φετινή σεζόν. Από τρία πέφτουν και μονιμοποιούνται στα δύο, όσο η χώρα μας βρίσκεται στο πεδίο 16-33. Ο μόνος τρόπος να αυξηθούν είναι να πέσει κάτω από την 33η θέση, όταν χάνεται ένα εισιτήριο του Europa League και αντικαθίσταται με ένα από το Europa Conference League.

Το 2023-2024, στη διοργάνωση αυτή θα συμμετάσχει ο 4ος και ο 5ος των playoffs της Stoiximan Super League, με τα εισιτήρια κανονικά να απονέμονται στον 3ο και στον 4ο. Η αλλαγή οφείλεται στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet από την ΑΕΚ, η οποία δεν χρειάζεται το εισιτήριο για το Europa League και το παραχώρησε στον 3ο της βαθμολογίας Ολυμπιακό, ο οποίος με τη σειρά του παραχώρησε το εισιτήριο του Europa Conference League στον 5ο Άρη.

Από το 2024-2025 τα εισιτήρια του Europa Conference League θα απονέμονται στον 3ο της βαθμολογίας και στον κυπελλούχο Ελλάδας, με συνέπεια να μην προκύπτει κάποια μεταβολή ανάλογα με την ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο στη δεύτερη διοργάνωση της χώρας μας.

πηγή: sportdog.gr