Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ισπανία στέλνει 6 Leopard 2A4

0
Tanks are pictured as Polish President Andrzej Duda and Minister of National Defence Mariusz Blaszczak meet with Polish instructors and Ukrainian soldiers training on Leopard 2 A4 tanks in the 10th Armoured Cavalry Brigade in Swietoszow, Poland, February 13, 2023. REUTERS/Kacper Pempel
skyline

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πήρε την απόφαση να στείλει καταρχήν έξι βαριά άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόβλες, ενημερώνοντας τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας στη Μαδρίτη.

Δεν αποκλείεται να προμηθεύσει περισσότερα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αν κρίνει πως είναι «απαραίτητο», πρόσθεσε η υπουργός.

Τα άρματα που έχει σκοπό να στείλει η ισπανική κυβέρνηση θα προέλθουν από τα αποθέματά της, είναι παροπλισμένα από το 2012 και θα χρειαστούν επισκευές, διευκρίνισε η ίδια.

Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 347 τέτοια άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής. Από αυτά, τα 108 είναι Leopard 2A4, παλαιότερα, και 239 είναι 2A6, πολύ πιο σύγχρονα.

Ωστόσο, η Μαδρίτη δεν θέλει να στείλει στο Κίεβο πιο εξελιγμένα Leopard 2A6. Είναι απαραίτητα για την άμυνα της ίδιας της Ισπανίας, εξήγησε η κυρία Ρόβλες.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν αναγγείλει πως θα στείλουν 14 και 3 Leopard 2A6 αντίστοιχα. Για να σχηματιστεί τάγμα τεθωρακισμένων του ουκρανικού στρατού χρειάζονται γενικά 31 άρματα, κατά συνέπεια θα χρειαστούν άλλα 14.

Την περασμένη εβδομάδα, 55 Ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στην Ισπανία για να εκπαιδευτούν στα Leopard. Η εκπαίδευσή τους θα είναι εντατική και πιο βραχυχρόνια από ό,τι είθισται. Πρόκειται τόσο για μέλη πληρωμάτων των βαρέων αρμάτων αυτών — το καθένα έχει τέσσερα —, όσο και για τεχνικούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa