Μπακασέτας: «Ήμουν ένα φάντασμα, δεν είναι αδυναμία να ζητάς βοήθεια»

0

Βόμβα! Ήρθε νέα στοιχηματική στην Ελλάδα!

skyline

Ο αρχηγός της Εθνικής μας και σταρ της Τράμπζονσπορ, Τάσος Μπακασέτας, μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά για την κατάθλιψη, τον τρόπο που προσπάθησε αρχικά να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και πόσο λυτρωτική ήταν η βοήθεια του ειδικού.

Ο Τάσος Μπακασέτας αναδείχθηκε καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του εξωτερικού στα βραβεία του ΠΣΑΠΠ και όταν ανέβηκε στην σκηνή να παραλάβει το βραβείο του συγκλόνισε αναφέροντας μεταξύ άλλων πως την προηγούμενη φορά που ήταν στα βραβεία πάλευε με την κατάθλιψη.

Σε συνέντευξή του λοιπόν στο κανάλι Stars Inc.11 στο Youtube, μίλησε ανοιχτά για την ψυχική υγεία και την περίοδο που πάλεψε με την κατάθλιψη. Πότε κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, πότε έφτασε στον πάτο, τί συζητούσε με τους δικούς του ανθρώπους, πότε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού.

Ερωτηθείς για τι αντιδράσεις έλαβε όταν είπε δημόσια για τη «μάχη» του ανέφερε: «Μου έστειλαν άνθρωποι τους οποίους δεν τους γνώριζα και μου είπαν ότι τους έδωσε δύναμη αυτό που είπα και με ευχαρίστησαν. Αυτό για μένα ήταν η μεγαλύτερη νίκη. Το να βοηθάς κάποιον είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή».

Σχετικά με το πώς έφτασε στο σημείο να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά: «Είναι ένα παιχνίδι εντός έδρας με τον Πανιώνιο απέναντι στην Ξάνθη, σημαντικό για να μπούμε σε τροχιά Ευρώπης, να κλειδώσουμε αυτόν τον στόχο, και σε αυτό το παιχνίδι κάνω χατ-τρικ. Πολύ σημαντικό παιχνίδι και για μένα γιατί ήθελα να πάρω μεταγραφή. Παίζαμε Σάββατο. Κυριακή πρωί ξυπνάω με ένα βάρος στην καρδιά, δεν είχα το αίσθημα της χαράς, που όφειλα να έχω. Γιατί όλα ήταν τέλεια είχα καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο, δεν είχα ξαναβάλει τρία γκολ, σε ένα παιχνίδι. Ακόμα και σήμερα. Εκεί άρχισε να με προβλημάτιζε λίγο. Πώς γίνεται να μην είμαι χαρούμενος; Να θέλω να κάνω πράγματα. όλα πάνε πολύ καλά. Το συζητούσα με τους φίλους μου λίγο, αλλέ μέχρι ένα σημείο. Γιατί εκείνη η χρονιά σε προσωπικό κομμάτι είχα αυτές τις αμφιβολίες, αλλά επαγγελματικά πήγαινε τέλεια. Μπήκαμε Ευρώπη, έκανα καλές εμφανίσεις. Ήξερα ότι κάποιες ομάδες ενδιαφέρονταν για μένα, οπότε το κάλυπτα με αυτόν τον τρόπο. Ένιωθα όμως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Έπειτα ήρθε και η μεταγραφή μου στην ΑΕΚ που το ήθελα πολύ. Κι εκεί άρχισα να χάνω τελείως τον εαυτό μου. Έγινε πολύς ντόρος γύρω από τη μεταγραγή μου κι όλο αυτό με αποσυντόνισε γιατί ψυχολογικά δεν ήμουν τόσο σταθερός. Όσο περνούσαν οι μέρες, έχανα τον εαυτό μου. Δεν με αναγνώριζα σε πάρα πολλά πράγματα. Π.χ. ζω την κάθε μέρα πολύ έντονα, τις προπονήσεις, νευριάζω όταν χάνω, είμαι τέτοιου είδους άνθρωπος μ’ αρέσει να ζω έντονα κάθε στιγμή μου στο ποδόσφαιρο και ήμουν σε μια κατάσταση πολύ φλατ. Ένιωθα ένα κενό. Μετά δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα ούτε επαγγελματικά γιατί όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση είναι αδύνατο να μπορείς να αποδώσεις τα αναμενόμενα. Οπότε μόλις άρχισα και στην ΑΕΚ να μη κάνω καλά παιχνίδια, υπήρχαν πολλές προσδοκίες και από τον εαυτό μου και από τον κόσμο… εκεί έφτασε σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούσα να αποδώσω καθόλου, δεν ήμουν συγκεντρωμένος, προσπαθούσα να καταλάβω τι γίνεται, δεν έβρισκα άκρη. Ζήτησα βοήθεια από έναν ειδικό να φτιάξω τον εαυτό μου, να λύσω όποια θέματα είχα, εκείνο το διάστημα είχα και έναν τραυματισμό γιατί τίποτα δεν γίνεται κατά τύχη που όλα αυτά συνδέονται έμεινα έξω 3,5 μήνες που αυτό κατά κάπποιον τρόπο με βοήθησε. Αν και για έναν αθλητή το να τραυματίζεται είναι ό,τι χειρότερο αλλά με βοήθησε να βγω από όλη αυτή την κατάσταση και το πώς ένιωθα. Έπειτα με πολλή δουλειά γιατί αυτά δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη κατάφερα πλέον να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω και να είμαι ο ευατός μου».

«Μου πήρε περίπου έξι μήνες. Ήθελα πιο νωρίς να πάω σε έναν ειδικό, καταλάβαινα ότι κάτι δεν πάει καλά, απλά κάλυπτα αυτό το κομμάτι με το επαγγελματικό που πήγαινε τέλεια και τα έβαζα όλα κάτω από το χαλί. Μόλις κι αυτό το κομμάτι τελείωσε, μετά ήταν μονόδρομος για μένα. Ένιωθα πολύ ευάλωτος σε πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι και η ηλικία μου δεν ήταν.. δεν ήμουν τόσο ώριμος για να πάω ένα βήμα παρακάτω εκείνη την εποχή. Μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από πράγματα και καταστάσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με την κατάσταση, να κοιτάξεις κατάματα και να δουλέψεις πάνω σε αυτό να πας παρακάτω», τόνισε σε ερωτήση για το πόσος καιρός χρειάστηκε για να συνειδητοποίησει πως χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού.

Για το αν σχετίζεται άμεσα με τον χώρο του ποδοσφαίρου που ο παίκτης καλείται να υιοθετήσει το πρόσωπο του δυνατού ή για το πώς το αντιμετωπίζουμε γενικά ως κοινωνία: «Νομίζω είναι τι βιώματα έχει ο καθένας. Εγώ μεγάλωσα καταπληκτικά, σε μια οικογένεια απίστευτη, που είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας, έχω πάρει πολλή στήριξη, αγάπη, φροντίδα από όλους. Τα προβλήματα τα δικά μου ξεκίνησαν όταν έγινα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής γιατί αυτή η μετάβαση από το β’ ομάδα που είναι όλα ρόδινα, μετά όταν φτάνεις σε επίπεδο επαγγελματισμού αλλάζουν πολλά πράγματα και εξαρτάτάι από τον χαρακτήρα του καθενός πόσο ρομαντικός είναι, πόσο ευαίσθητος… έπρεπε να αλλάξω κάποια πράγματα του χαρακτήρα μου για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες που είχα πάντα για τον εαυτό μου. Είμαι πολύ εσωστρεφής δεν θέλω να μεταφέρω τα προβλήματα που έχω στους άλλους, δεν μου αρέσει να τα μοιράζομαι. Κι αυτό κακό μου έκανε και προσπαθώ να τα βελτιώσω. Κρατούσα πάρα πολλά πράγματα μέσα μου. Έτσι είχα συνηθίσει».

Ερωτηθείς για το πόσο καιρό του πήρε για να μιλήσει στους δικούς του ανθρώπους: «Μετά όταν μίλησα με έναν ειδικό, μετά μιλούσα με τους δικούς μου. Δεν ήθελα να τους στεναχωρήσω, να τους τρομάξω, οπότε πάλι δεν έλεγα τα πράγματα όπως πραγματικά ήταν». Όσο για το γιατί δεν μιλά ανοιχτά για τα συναισθήματα του ανέφερε: «Δεν έχω καταλήξει. Εξαρτάται, κάποιες φορές δεν θες να τους τρομάξει κάποιες φορές φοβάσαι την αντίδρασή τους».

πηγή: gazzetta.gr