ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλες εκπλήξεις στη νέα δημοσκόπηση

0
skyline

Aυτό που φάνηκε από τη δημοσκόπηση είναι ότι αυξήθηκαν οι αναποφάσιστοι.

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με πολλά μέτωπα στο πολιτικό σκηνικό ανοιχτά, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.Σε δημοσκόπηση της ALCO για τον ALPHA, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά με 7,3 μονάδες έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην προκειμένη περίπτωση, το ερώτημα που δείχνει να απασχολεί όλο και περισσότερο την εκλογική «μάχη» θα είναι το πόσο εφικτή είναι η αυτοδυναμία.

Από εκεί και πέρα, αυτό που φάνηκε από τη δημοσκόπηση είναι ότι αυξήθηκαν οι αναποφάσιστοι, κάτι που έχει να κάνει και σε μεγάλο βαθμό με το «καυτό» θέμα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Αλλωστε, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, απάντησαν ότι δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνώριζαν τίποτα, στο 64% επί του συνόλου.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 30,3%, έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά 7,3 ποσοστιαίων μονάδων. Η διαφορά είναι μία μονάδα μικρότερη από την προηγούμενη μέτρηση (ΝΔ 31,2%, ΣΥΡΙΖΑ 22,9%, διαφορά 8,3%). Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κ. Παναγόπουλος, η μείωση της διαφοράς οφείλεται στο γεγονός ότι το θέμα των υποκλοπών «φρέναρε» τις εισροές από άλλους χώρους στη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,4%, το ΚΚΕ στο 5,2%, η Ελληνική Λύση στο 4,9%, η ΜέΡΑ25 στο 2,7%, οι Έλληνες για την Πατρίδα στο 2,1%, άλλο κόμμα στο 6,2%, και οι αναποφάσιστοι στο 14,2%!

Αναλυτικά:

  • ΝΔ: 30,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 23%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,4%
  • ΚΚΕ: 5,2%
  • Ελληνική Λύση 4,9%

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων

Σε κάθε περίπτωση, οφέλη από το θέμα των υποκλοπών δεν καρπώνονται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται και από τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα διατηρεί συσπείρωση ψηφοφόρων του στο 74% και έχει διαρροές κυρίως προς αναποφάσιστους (12%) και όχι τόσο σε άλλο κόμμα. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 69%, «αιμορραγεί» προς το ΠΑΣΟΚ κυρίως σε ποσοστό 8%, 4% πάει προς το ΜέΡΑ25, 2% προς ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ επίσης 12% οδεύει προς τους αναποφάσιστους.

Κιβωτός του Κόσμου

Παρά το γεγονός ότι η δημοσκόπηση της Alco διενεργήθηκε σε χρόνο που δεν είχαν ξεδιπλωθεί όλες οι συνταρακτικές εξελίξεις για την Κιβωτό του Κόσμου και οι καταγγελίες κατά του ίδιου του π. Αντώνιου για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων, τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά. Μια μεγάλη «πληγή» στη συνείδηση της κοινής γνώμης είναι ο θεσμός της Δικαιοσύνης καθώςτο 67% δηλώνει ότι δεν λειτουργεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

πηγή: instanews.gr