Πυραυλικά χτυπήματα στη Ζαπορίζια – Δεκάδες νεκροί

0
skyline

Μακελειό στην ουκρανική πόλη, έπειτα από βομβαρδισμό συγκροτημάτων κατοικιών, την ώρα που πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα για το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το γόητρο της Μόσχας.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 12 νεκρούς και 49 τραυματίες, ενώ ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά, όπως επισημαίνουν οι ουκρανικές αρχές.

Οι πρώτες εικόνες αποκαλύπτουν τεράστια καταστροφή, καθώς πέντε πολυκατοικίες ισοπεδώθηκαν, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη κι ένα κτίριο εννέα ορόφων.


Την ώρα που η Μόσχα δεν έχει τοποθετηθεί για το περιστατικό, ο Αλεξάντερ Σταρούχ, κυβερνήτης της περιφέρειας, κάνει λόγο για 12 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, την ώρα που στο Κίεβο αυξάνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο σοβαρών αντιποίνων μετά τις εξελίξεις στη γέφυρα της Κριμαίας.


«Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», τόνισε ο Σταρούχ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης. Οκτώ άνθρωποι έχουν ήδη διασωθεί».

Νωρίτερα, ο τοπικός αξιωματούχος Ανατόλι Κούρτεφ ανέφερε μέσω Telegram ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό όταν πύραυλοι έπληξαν πολυώροφη πολυκατοικία και άλλα κτίρια, ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται.
 

Αλληλοκατηγορίες για το μυστηριώδες χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας


Σκληρές μάχες στην Μπαχμούτ

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος, στο νυχτερινό του διάγγελμα, έκανε λόγο για σκληρές μάχες στα ανατολικά και στην πόλη Μπαχμούτ, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας και βρίσκεται υπό ασφυκτική ρωσική πίεση.

Αν και οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη με έκταση χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στις πρόσφατες αντεπιθέσεις τους στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας όπου εισέβαλε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου, Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως η προέλασή τους πιθανόν θα επιβραδυνθεί όταν συναντήσουν πιο αποφασιστική αντίσταση.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να κυριεύσουν την Μπαχμούτ, πόλη πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Σλοβιάνσκ με την Κραματόρσκ, στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, που η Μόσχα δεν έχει μπορέσει ακόμη να καταλάβει πλήρως όπως επιδιώκει.

«Κρατάμε τις θέσεις μας στο Ντονμπάς, ειδικά στην κατεύθυνση της Μπαχμούτ, όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα τώρα, (δίνονται) πολύ σκληρές μάχες», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημά του δυτικές χώρες να στείλουν στο Κίεβο μεγαλύτερες ποσότητες αντιαεροπορικών συστημάτων.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον ουκρανικών θέσεων και πόλεων. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί επίσης UAVs-καμικάζι ιρανικής κατασκευής.

Αξιωματούχος στη Ζαπορίζια ανέφερε ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε κτίριο χθες βράδυ. Κατά τις τοπικές αρχές, ο απολογισμός των θυμάτων των ρωσικών βομβαρδισμών την Πέμπτη στην πόλη έφθασε τους 18 νεκρούς.

Μισθοφόροι στη Ζαπορίζια;
Στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη μισθοφόρων, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, ρωσόφιλος πολιτικός, υποστήριξε ότι μισθοφόροι και μετανάστες από τη Δύση βρίσκονται στην περιοχή με στόχο να σκορπίσουν τον τρόμο στον τοπικό πληθυσμό. 

Πηγή: efsyn.gr