Σαν σήμερα: Όταν ακούστηκε για πρώτη φορά ο ύμνος του Champions League στην Ελλάδα! (ΦΩΤΟ & VIDEO)

0
28-9-1994. Ο Τόνι Σαβέβσκι, μετά από μπαλιά του Τσιάρτα, ανοίγει το σκορ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Άγιαξ, για την δεύτερη αγωνιστική του Champions League στο Νίκος Γκούμας. Το πρώτο γκολ Ελληνικής ομάδας στην κορυφαία διοργάνωση και ο πρώτος αγώνας σε Ελληνικό γήπεδο.
28-9-1994. Ο Τόνι Σαβέβσκι, μετά από μπαλιά του Τσιάρτα, ανοίγει το σκορ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Άγιαξ, για την δεύτερη αγωνιστική του Champions League στο Νίκος Γκούμας. Το πρώτο γκολ Ελληνικής ομάδας στην κορυφαία διοργάνωση και ο πρώτος αγώνας σε Ελληνικό γήπεδο.
skyline

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα κουνιέται το σεντόνι και ακούγεται ο ύμνος του Champions League, στο κατάμεστο γήπεδο της ΑΕΚ, “Ν.Γκούμας”.

Σαν σήμερα στις 28 Σεπτεμβρίου του 1994, η ΑΕΚ φιλοξενεί τον πλήρη και νεανικό Άγιαξ του Φαν Γκάαλ, για τη δεύτερη αγωνιστική του Champions League, ομάδα που μάλιστα κατέκτησε το τρόπαιο μετά από 22 χρόνια με σκορ 1-0 κόντρα στη Μίλαν, που επίσης ήταν στον όμιλο της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ είχε ξεκινήσει με κακή πορεία στο πρωτάθλημα, μένοντας ήδη 6 βαθμούς πίσω από την κορυφή, καθώς είχε μόλις μία νίκη με τον ΠΑΟΚ και τρεις ισοπαλίες με Ξάνθη, Αθηναϊκό εντός έδρας και Καβάλα εκτός. Ωστόσο, στην Ευρώπη η ομάδα είχε εντελώς διαφορετική πορεία καθώς με δύο νίκες κόντρα στη Ρέϊντζερς και την εκτός έδρας ισοπαλία με τη Σάλτσμπουργκ, φιναλίστ του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1994 το Μάιο, ο κόσμος πίστευε πως μπορεί να υπάρξει καλό αποτέλεσμα και κόντρα στον Άγιαξ.

Στο κατάμεστο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, είχε γίνει ρεκόρ εισπράξεων, η Ένωση μπήκε πολύ δυνατά στον αγώνα και έδειχνε να κοιτάει στα μάτια τον αντίπαλο της. Έτσι και έγινε, στο 31ο λεπτό μια μπαλιά του Βασίλη Τσιάρτα έβγαλε τον Τόνι Σαβέβσκι απέναντι από τον τερματοφύλακα τον Ολλανδών, με τον Γιουγκοσλάβο μέσο να πλασάρει εύστοχα και να ανοίγει το σκορ για τον Δικέφαλο. Η χαρά για την Ένωση κράτησε μόλις δύο λεπτά, αφού ο Γιάρι Λιτμάνεν βρέθηκε μόνος του μπροστά στον Ατματζίδη και ισοφάρισε σε 1-1.

Οι Ολλανδοί με το πέρασμα της ώρας, επέβαλαν το δικό τους γρήγορο ρυθμό στον αγώνα με την ΑΕΚ να προσπαθεί να πάρει κάτι από τα στημένα που κέρδιζε. Ωστόσο, αυτό ήταν αδύνατον καθώς η ομάδα του Άγιαξ ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, άλλωστε πήρε το τρόπαιο αήττητη. Έτσι, στο 65ο λεπτό του αγώνα ο Κλάιφερτ με σουτ από το ύψος του πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 1-2. Αξίζει να σημειωθεί πως στο 76ο λεπτό πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ο Μισέλ Κρέεκ, που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα από το 2002 μέχρι το 2004, παίρνοντας μία πρώτη γεύση από τη Φιλαδέλφεια και τον κόσμο της ΑΕΚ.

Αυτός, μάλιστα, ήταν ο πρώτος αγώνας Champions League στην Ελλάδα με συμμετοχή Ελληνικής ομάδας, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ένας ακόμα ο αγώνας για τη διοργάνωση όταν η Μίλαν κέρδισε 4-0 την Μπαρτσελόνα και κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό του ΟΑΚΑ.

Η σύνθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν οι εξής: Ατματζίδης, Αγορογιάννης, Κασάπης, Μανωλάς, Καραγιάννης (73′ Μιρτσέκης), Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Κωστής, Τσιάρτας (64′ Δημητριάδης), Κοπιτσής.