Σαν σήμερα: Η ΑΕΚ κάνει το πρώτο βήμα για πρόκριση στους ομίλους του Champions League με μεγάλη νίκη επί της Ρέιντζερς! (vid)

0
skyline

Σαν σήμερα, πριν από 28 χρόνια, η Ένωση υποδέχτηκε τη Ρέιντζερς στην κατάμεστη Νέα Φιλαδέφεια και αφού την «έλιωσε» νικώντας τη με 2-0 πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για την πολυπόθητη πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

Μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές της νύχτες έζησε η ΑΕΚ στις 10 Αυγούστου 1994. Η μεγάλη ΑΕΚ εκείνης της εποχής είχε ήδη κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα κι είχε φτάσει η στιγμή να κάνει την υπέρβαση και να βάλει για πρώτη φορά την Ελλάδα στους ομίλους του Champions League που βρισκόταν στην τρίτη του σεζόν.

Η Ένωση, εκείνη τη μέρα, έκανε το πρώτο βήμα για πρόκριση καθώς νίκησε με 2-0 τους Σκωτσέζους με τα γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου. Η πρόκριση «κλείδωσε» δύο εβδομάδες μετά με τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ μέσα στην Γλασκώβη. 

Μπορεί η ΑΕΚ να μην είχε πια στο ρόστερ της τους Αλεξανδρή και Μητρόπουλο, αλλα είχε τον Σαραβάκο και τον Τιμούρ Κετσπάγια που αποδείχτηκε ο άτυχος της βραδιάς μιας και έσπασε το χέρι του στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Στην αντίπερα όχθη, οι Σκωτσέζοι ήταν αρκετά ενισχυμένοι με την απόκτηση του Γάλλου στόπερ Μπαζίλ Μπολί (σκόρερ της Μαρσέιγ στον νικηφόρο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 1993 με τη Μίλαν στο Μόναχο) αλλά και του Δανού Μπρίαν Λάουντρουπ από τη Μίλαν.

Παρ’ όλα αυτά η ΑΕΚ δεν πτοήθηκε. Μπορεί η Ρέιντζερς να ήταν μία πολύ καλή κι έμπειρη ομάδα με πολλές ευρωπαϊκές παρουσίες τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο εκίνη τη νύχτα η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς «έλαμψε» πραγματοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ιστορίας της. 

Όλα ξεκίνησαν νωρίς στο κατάμεστο «Νίκος Γκούμας»… Το πάθος του κόσμου στις κερκίδες ήταν μεγάλο και όλοι από πολύ νωρίς είχαν γεμίσει το γήπεδο και ζητούσαν την πρόκριση. Τη συνέχεια ανέλαβε ο Δημήτρης Σαραβάκος και η παρέα του… τρελαίνοντας τον κόσμο.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στο ματς χάνοντας την μία ευκαιρία μετά την άλλη. Όταν όλα έδειχναν ότι το ημίχρονο θα λήξει χωρίς γκολ, ο Δημήτρης Σαραβάκος «πήρε το όπλο του» και άνοιξε το σκορ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μιχάλης Κασάπης έκοψε μια επίθεση των αντιπάλων στο ξεκίνημά της, έδωσε την μπάλα στον Βασίλη Τσιάρτα και αυτός «έστρωσε» στον Δημήτρη Σαραβάκο που με σουτ έβαλε ένα καταπληκτικό γκολ και έδωσε το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ένωση ήλεγχε σχετικά εύκολα το σκορ και κρατούσε με σχετική άνεση αυτό το 1-0 υπέρ της, ενώ παράλληλα απειλούσε διαρκώς την αντίπαλη εστία για το 2-0. Τελικά στο 70′ έγινε το 2-0 όταν ο Σαραβάκος πρόλαβε την αντίδραση της αντίπαλης άμυνας και βρέθηκε μπροστά στον τερματοφύλακα και παρόλο που το πρώτο του σουτ αποκρούστηκε, ο ίδιος πήρε το ριμπάουντ κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα! Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με την Ένωση να χάνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνει το 3-0.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μ. Παπαδόπουλος, Κασάπης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Κετσπάγια (10’ Δημητριάδης, 80’ Αγορογιάννης) Τσιάρτας, Κωστής.