Απόστολος Τσιτσιπάς: «Ίσως υπερέβαλα κάποιες φορές, αλλά είναι το παιδί μου»

0
skyline

Με απόλυτη ειλικρίνεια απάντησε ο Απόστολος Τσιτσιπάς στο SDNA, όταν τον ρωτήσαμε για το περιβόητο coaching του προς τον Στέφανο.

Ο προπονητής και πατέρας του 23χρονου τενίστα παραδέχτηκε ότι μερικές φορές μπορεί να… ξεπέρασε τα όρια, αλλά ήταν θέμα πάθους και στήριξης του παιδιού του…

Μας μίλησε και για το σημερινό ματς του Στεφ με τον Νικ Κύργιο, αλλά και για τη βελτίωση του γιου του στο χορτάρι.

–  Τι λες για το ματς του Στεφ με τον Νικ Κύργιο;

«Έπαιξαν στο Χάλε, έδειξαν και οι δύο ότι είναι σε καλή κατάσταση. Το αποδεικνύουν και εδώ με τη μέχρι τώρα απόδοσή τους. Πιστεύω να γίνει ένα καλό ματς. Υπάρχει σεβασμός μεταξύ τους είναι και είναι δύο παίκτες που παίζουν πολύ καλά στο χορτάρι».

– Πώς σου φάνηκε ο Στέφανος στο ματς με τον Τζόρνταν Τόμπσον;

«Ήταν πολύ καλός. Δικαιώθηκε για την απόφασή του να παίξει πολλούς αγώνες στο χορτάρι, διότι μέχρι τώρα δεν είχε παίξει πολύ. Αρχίζει και βρίσκει τα πατήματά του, δουλεύει καλύτερα τα πόδια του στο χόρτο. Είναι όλα θέμα προσαρμογής και οι αγώνες τον βοήθησαν. Από εκεί και πέρα πρέπει να βγάλει τις δικές του εμπνεύσεις στο γήπεδο».

– Ο τίτλος στη Μαγιόρκα τον βοήθησε ψυχολογικά;

«Εννοείται. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Μπορεί να είναι λίγο πιο κουρασμένος, αλλά τα Grand Slam είναι ιδιαίτερα τουρνουά, γιατί έχει μια μέρα ξεκούρασης μεταξύ των αγώνων».

– Τον επηρεάζει το γεγονός ότι το Wimbedon δεν έχει βαθμούς φέτος;

«Όχι, καθόλου. Μα, ισχύει το ίδιο για όλους. Το κύρος του τουρνουά δεν πέφτει επειδή δεν έχει βαθμούς. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να λύσουν ATP και Grands Slams, να έχουν καλύτερη συνεννόηση προφανώς για να το κάνουν πιο ενδιαφέρον για τους παίκτες».

– Πώς σχολιάζεις την απόφαση της ATP να επιτρέψει – έστω και δοκιμαστικά – το coaching;

«Δεν έχει αλλάξει κάτι, ο κανονισμός ήταν εκεί. Αν δεις τον κανονισμό της ATP έλεγε ότι μπορείς να στηρίξεις τον παίκτη σου, αλλά δεν μπορείς να έχεις διάλογο μαζί του. Στην ουσία το coacning ήταν εκεί, απλά το επικύρωσαν. Μπορείς να μιλάς στον παίκτη σου. Κάποιοι το θεωρούσαν coacning, κάποιοι το θεωρούσαν κανονικότητα. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει, έτσι κι αλλιώς όλοι στηρίζουν τους παίκτες τους».

– Δηλαδή, θεωρείς ότι απλά υπάρχει στήριξη, δεν δίνονται οδηγίες…

«Δεν μπορεί να δώσει κανείς οδηγίες. Θα δώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο παίκτης θα παίξει εκείνη τη στιγμή με βάση τις οδηγίες σου ή με βάση τα στατιστικά. Ο παίκτης δεν μπορεί να παίξει με βάση τα νούμερα. Ο παίκτης παίζει με τον τρόπο που νιώθει ο ίδιος και με το πώς μπορεί να βγάλει δυνάμεις στο γήπεδο. Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο ψυχολογική λειτουργία».

– Θεωρείς ότι εσείς έχετε αδικηθεί κάποιες φορές με τα warnings που έχετε πάρει; Υπάρχει προκατάληψη;

«Ίσως υπήρχε υπερβολή, γιατί έχω το παιδί μου. Όταν έχεις το παιδί σου και ξέρεις όλη την πορεία του από τότε που ήταν μικρός, τι έχει περάσει, για να φτάσει εκεί, συμπάσχεις. Έβγαζα μια υπερβολή, αλλά νομίζω ότι κάθε προπονητής πρέπει να δείχνει αυτό το πάθος για τον παίκτη του, άσχετα αν είναι πατέρας ή μόνο προπονητής. Πρέπει να συμπάσχει με τον αθλητή του. Ίσως αυτό να είναι ένα από τα κίνητρα για τους αθλητές για να παίξουν τένις. Το tour είναι πάρα πολύ σκληρό και όσοι το καταλάβουν αυτό και τι βγάζουν οι αθλητές μέσα στο γήπεδο, θα το απολαύσουν πολύ περισσότερο και θα κάνουν λιγότερη κριτική στις συμπεριφορές του αθλητή».

πηγή: sdna.gr