Ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα προηγούμενα

0
skyline

Έχοντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση για να πετύχει την επόμενη σεζόν, αλλά και σαφώς περισσότερο χρόνο για δημιουργήσει ένα ρόστερ ικανό να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου της η ΑΕΚ μπαίνει σε ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Το φετινό καλοκαίρι μετά την αδιανόητα αποτυχημένη περσινή σεζόν για την ΑΕΚ είναι διαφορετικό. Συγκριτικά με τα προηγούμενα και συγκεκριμένα από το 2016 και έπειτα η Ένωση δεν θα αγωνιστεί στα προκριματικά κάποιας Ευρωπαικής διοργάνωσης, οπότε ο προγραμματισμός γίνεται με στόχο να παρουσιαστεί πανέτοιμη για την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν η ΑΕΚ δεν έχει την χρονική πίεση των ανταγωνιστών της, αλλά από την άλλη το ”πακέτο” που μπορεί να προσφέρει σε έναν ποδοσφαιριστή δεν περιλαμβάνει την ελκυστική συμμετοχή σε κάποια Ευρωπαική διοργάνωση. Κοινώς θα πρέπει να κινηθεί κάπως διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια.

Πρώτα οι αποχωρήσεις

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει ξεκαθαρίσει ότι για τον ίδιο έχει μεγάλη σημασία να ξεκαθαρίσει το ρόστερ και όσοι δεν υπολογίζονται να αποχωρήσουν, είτε με κανονική μεταγραφή, είτε ως δανεικοί, είτε ως ελεύθεροι το συντομότερο δυνατό. Ο Αργεντινός προπονητής σωστά ξεκινάει από το κομμάτι των αποχωρήσεων, κάτι το οποίο άλλωστε είχα τονίσει εγώ από τον περασμένο Ιανουάριο. 

Αγωνιστικά η ΑΕΚ δεν τα πηγαίνει καλά εδώ και τέσσερα χρόνια και προφανώς για να συμβαίνει αυτό μεταξύ άλλων έχει κάνει και αρκετές επιλογές παικτών που δεν ήταν για το επίπεδο και τις απαιτήσεις της ή δεν ταίριαξαν στην ομάδα. Αυτό έχει και σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί παίκτες που δεν υπολογίζονται, αλλά έχουν συμβόλαιο με την ομάδα και αποτελούν ένα επιπλέον βάρος.

Όσο πιο γρήγορα τελειώσει η ΑΕΚ με αυτούς, τόσο πιο γρήγορα θα δει και τις δυνατότητες της στην μεταγραφική αγορά. Αν για παράδειγμα ξεμπερδέψει με κάποιους παίκτες που δεν υπολογίζονται αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομήσει και χρήματα, αυξάνοντας έτσι την οικονομική της ισχύ.

Το θέμα είναι αυτή η ιστορία να μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχει αρκετά επεισόδια, δηλαδή με λίγα λόγια να έχει καταφέρει η Ένωση να ξεμπερδέψει με αρκετούς.

Οι προσθήκες

Σίγουρα κάποια βασικά της κενά η ΑΕΚ θα πρέπει να τα καλύψει άμεσα. Η ενίσχυση στο κέντρο της άμυνας και στη μεσαία γραμμή απαιτούν παραπάνω από μια μεταγραφές. Άρα πρέπει στην έναρξη της προετοιμασίας της να έχουν γίνει κάποιες κινήσεις στην άμυνα και το κέντρο. 

Το σημαντικότερο όμως είναι η ΑΕΚ να αξιολογήσει σωστά τα νέα δεδομένα, δηλαδή το ότι δεν έχει αυτήν την πίεση του χρόνου, έτσι ώστε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου να κάνει έναν απολογισμό που θα έχει θετικό πρόσημο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα με επιλογές, αλλά ταυτόχρονα να μην βιάζεται, κάνοντας λάθη που έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

Τον Αύγουστο άλλωστε προκύπτουν πάντα ευκαιρίες με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Σε κάποιες θέσεις η ΑΕΚ έχει τη δυνατότητα να περιμένει μέχρι τότε, έτσι ώστε να βρει κάτι το εξαιρετικό.

Γιώργος Ζαβλάρης