«Χωρίς το ρωσικό Beriev στις φωτιές φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα λόγω πολέμου»

0
skyline

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η Ελλάδα δεν θα έχει φέτος «σύμμαχο» τη Ρωσία στη μάχη με τις πυρκαγιές.

Χωρίς το ρωσικό αεροπλάνο Beriev θα είναι φέτος η χώρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια του forum του ΟΤ, «Ο Κόσμος που Αλλάζει». Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός, η χώρα αναζητά λύση και βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για ένα αντίστοιχο αεροπλάνο από άλλη χώρα, το οποίο πιθανότατα να δίνει τη δυνατότητα χρήσης επιβραδυντικού υγρού, κάτι το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, με μεγάλη επιτυχία.

«Υπήρχε ένα Beriev, ήταν στο πλάνο μας ένα Beriev που θα βοηθούσε την αντιπυρική περίοδο, αντιλαμβάνεστε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε. Συζητάμε, είμαστε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, να βρούμε από μία άλλη χώρα ένα αεροπλάνο αντίστοιχο και μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε το επιβραδυντικό υγρό για να βοηθήσει πάρα πολύ. Αποτελεί θέμα συζήτησης και με περιβαλλοντιστές, καθώς χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία με μεγάλη επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο ωστόσο, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους πυροσβέστες, που όπως είπε, υπάρχει ανάγκη να τους δοθεί η αναγνώριση που τους αξίζει. «Υπάρχει μια ποινικοποίηση της ίδιας τους της δουλειάς, ξεκινά μια νομική επιτροπή να βοηθήσει. Όλοι μας πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την αναγνώριση που τους αξίζει», επισήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη των πολιτών καθώς, τις τελευταίες μέρες εκδηλώνονται αρκετές πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια, όπως αυτή στον Μελιγαλά αλλά και στη Σάμο. «Το 90% των πυρκαγιών στη χώρα ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό που έγινε και στη Σάμο και στο Μελιγαλά αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη αμέλεια είναι παρούσα και δημιουργεί τόσο μεγάλο κόστος για όλους μας», σημείωσε.

Στόχος, όπως είπε, είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις των πυρκαγιών ακόμα και των τύπου mega fires, και να μην υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών.«Αυτό στοχεύουμε με μεγάλη προσπάθεια και θεωρώ κρίσιμο πολύ το θέμα τής αναγνώρισης του έργου των πυροσβεστών. Επιχειρούμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, θα έχουμε ελλείψεις, θα υπάρξουν ανεπάρκειες αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε όμως τη συμπαράσταση του πολίτη», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ