Η άμυνα που έμπαζε νερά και η αξέχαστη διαιτησία του Φωτιά!

0
skyline

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχα αφιερώσει σχεδόν όλο το κείμενο μου στην ανάγκη για βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας της ΑΕΚ αρκετοί μπορεί να χαλάστηκαν, διαβάζοντας μια κριτική που εστίασε στα αρνητικά της πρεμιέρας με τον Ιωνικό.

Μου είχε προκαλέσει όμως πολύ κακή εντύπωση το πως λειτουργούσε η άμυνα της Ένωσης και δεν μπορούσα να αναφερθώ στα θετικά του δεύτερου ημιχρόνου.

Μια εβδομάδα μετά όμως ήρθε η πρώτη απώλεια βαθμών, η οποία συνδυάστηκε με τρία γκολ από τον αντίπαλο σε 15’ λεπτά, για να επιβεβαιώσει ότι το θέμα είναι μεγάλο.

Υπάρχουν δυο προβλήματα που διαπιστώσαμε από το ματς με τον ΟΦΗ. Το πρώτο είναι ότι η εύθραυστη ψυχολογία και το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ομάδας σε συνθήκες πίεσης δεν έχει ακόμη αποβληθεί και παραμένει άλυτο από πέρυσι. Το δεύτερο είναι ότι συνολικά η αμυντική λειτουργία δεν ανταποκρίνεται σωστά στις περισσότερες δημιουργικές προσπάθειες του αντιπάλου.

Το ότι είναι νωρίς ακόμη μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι αυτό θα αλλάξει. Από την άλλη όμως κανείς δεν γνωρίζει πόσοι βαθμοί θα έχουν χαθεί μέχρι να λυθούν τα παραπάνω.

Και είναι κρίμα διότι μεσοεπιθετικά η ΑΕΚ αρέσει και μάλιστα πολύ. Έχει μόλις στις πρώτες δυο αγωνιστικές παρουσιάσει πολύ ωραία πράγματα.

Άξιζε τη νίκη στην Κρήτη η ΑΕΚ, η οποία θα την διατηρούσε και πάνω από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και θα της έδινε ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας, αφού ταυτόχρονα και οι ανταγωνιστές της δεν ενθουσιάζουν.

Δεν ήρθε το τρίποντο και στην παρούσα φάση είναι σημαντικό να ξεχαστεί γρήγορα ο τρόπος που χάθηκε, εκτός φυσικά από το να εστιάσουν στην ομάδα στο τι θα γίνει με την άμυνα.

Την διαιτησία του Φωτιά πάντως δεν γίνεται να την ξεχάσει κανείς, διότι καλά όλα αυτά που λέμε για τα προβλήματα της ΑΕΚ, αλλά εδώ είχαμε και αλλου είδους θέματα, με τα οποία σπάνια ασχολούμαι κιόλας.

Η αποβολή του Γκαρσία είναι πραγματικά απίθανη και επιβεβαιώνει τον «κανόνα» που ισχύει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο: Οι ποιοτικοί παίκτες όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά τιμωρούνται ακόμη πιο αυστηρά.

Αυτά που συνέβαιναν δηλαδή με Αραούχο και Λιβάγια την χρόνια του πρωταθλήματος.

Ο Λάμπρου «σκαρφαλώνει» στον εξτρέμ της ΑΕΚ, ο Νέιρα τρέχει να τον προκαλέσει, αλλά στο τέλος τιμωρείται ο Γκαρσία με κόκκινη, που σε καμία των περιπτώσεων δεν έσπρωξε τόσο έντονα τον αντίπαλο του.

Και να ήταν μόνο αυτό. Ήταν και η «καρατιά» στον Χατζησαφί και το φάουλ στο πρώτο γκολ του ΟΦΗ.

Σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις τα θαλάσσωσε ο Φωτιάς, έχοντας και αυτός πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το πικρό, για την ΑΕΚ, βράδυ.

Γ.Ζ.