ΑΕΚ: Σε δύο «ταμπλό» απέναντι στον Παναθηναϊκό

0
skyline

Ο Χιμένεθ ξέρει πως με νίκη «καθαρίζει» την Ευρώπη, αλλά και με ισοπαλία κρατάει σοβαρό προβάδισμα.
Στο αυριανό(21/4) ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, η Ένωση πάει με ένα απροσδόκητο μέχρι και πριν δύο αγωνιστικές προβάδισμα πέντε βαθμών από τον αντίπαλο της.

Στο επίπεδο της ΑΕΚ και την ψυχοσύνθεση των οπαδών της, ταιριάζει φυσικά να βλέπουν στο ματς την ευκαιρία η ομάδα να πάει την διαφορά στους οκτώ βαθμούς και στο μισό των play offs να έχει «καθαρίσει» την Ευρώπη. Η ωμή πραγματικότητα είναι όμως πως το πλεονέκτημα της ΑΕΚ μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αναγνώσεις. Με βάση τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιόδου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση μεν, αλλά δεν παύει αυτό να έγινε κόντρα στις προϋποθέσεις που υπήρχαν από πλευράς εύρους επιλογών. Η Ένωση εκμεταλλεύθηκε τις απώλειες του Παναθηναϊκού, με νίκες σε δύο ματς στα οποία στο ένα πήγε με 18 παίκτες και στο άλλο με 19. Και στις δύο περιπτώσεις μέσα σε αυτούς ήταν τρεις οι τερματοφύλακες!

Συνεχίζει να έχει απώλειες μέσα σε αυτά τα παιχνίδια και μάλιστα κομβικές. Βλέπε Τάνκοβιτς. Συνεχίζει όπως λέει ο προπονητής της για λόγους που εκείνος γνωρίζει, να παίζει «στο όριο των δυνάμεων της». Και ο Αστέρας Τρίπολης ήταν η πρώτη ομάδα που νίκησε η ΑΕΚ σε αγώνα με αντίπαλο από την πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος, από το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι έτσι κι αλλιώς ένας προπονητής του οποίου η φιλοσοφία ευνοεί τις προφυλάξεις ως πρώτο κριτήριο για την τακτική προσέγγιση σε τέτοια ματς. Απέναντι του έχει έναν αντίπαλο που θέλει τη νίκη, αλλά στην χειρότερη περίπτωση κι αυτός, να μην ανοίξει κι άλλο η διαφορά.

Το ματς έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μοιάζει με αυτό του δεύτερου γύρου στην Λεωφόρο, που ο ένας περίμενε τον άλλον, τουλάχιστον μέχρι το γκολ του Παναθηναϊκού, από μια κακή αντίδραση της άμυνας της ΑΕΚ σε στημένο.

Στην αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης ο τεχνικός της ΑΕΚ κράτησε τον Σιμάνσκι στον πάγκο. Τον χρησιμοποίησε σχετικά νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, όταν αντικατέστησε τον Γαλανόπουλο. Έτσι, κανείς από τους δύο πολύ κομβικούς χαφ για το παιχνίδι του Χιμένεθ, δεν αγωνίστηκε περισσότερο από μια ώρα απέναντι στην Τρίπολη. Μόνο ο Κρίστιτσιτς επιβαρύνθηκε περισσότερο, αλλά κι αυτός στην τελική ευθεία αντικαταστάθηκε, στα πλαίσια του γυρίσματος σε 4-4-2.

Επιπλέον ήταν το πρώτο ματς μετά από μια βδομάδα για όλους. Με λίγα λόγια ο Χιμένεθ έχει το περιθώριο να στηρίξει σχήμα με τρεις κεντρικούς χαφ, όπως έγινε και με τον Άρη, χωρίς να έχει κάποιον από τους τρεις σε οριακή κατάσταση από πλευράς επιβάρυνσης.

Είναι πολύ πιθανό να ποντάρει εκεί, καθώς ο Παναθηναϊκός που παίζει εδώ και καιρό χωρίς τον Κουρμπέλη, τώρα δεν θα έχει και τον Μαουρίσιο. Από την άλλη, η εικόνα του Μάνταλου με τον Αστέρα, κρατάει στο κάδρο και το 4-2-3-1.

Για τον κόσμο της ΑΕΚ μετράει πολύ και η ανάγκη νίκης σε ένα ντέρμπι μετά από καιρό, αλλά δεν περνάμε μια νορμάλ περίοδο.

Η Ένωση και ο προπονητής της έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο, την εξασφάλιση της Ευρώπης. Αυτός εξασφαλίζεται σχεδόν σίγουρα με νίκη επί του Παναθηναϊκού, αλλά και με ισοπαλία διατηρείται ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα. Για την ΑΕΚ που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα κλείσει τα play offs με Αστέρα στην Τρίπολη και Άρη στο ΟΑΚΑ, δηλαδή χωρίς ντέρμπι με άλλη ομάδα από το «Big 4».

πηγή: sdna.gr