Ο πρώην γυμναστής της ΑΕΚ, Παναγιώτης Βούλγαρης, περιγράφει τη ζωή του στην Κίνα

0

Ο πρώην γυμναστής της ΑΕΚ, Παναγιώτης Βούλγαρης, ο οποίος άνηκε στο στο τιμ του Νίκου Κωστένογλου τη φετική σεζόν, αλλά έχοντας δουλέψει και τρεις άλλες σεζόν παλαιότερα στην “Ένωση” (14/15, 15/16, 16/17), ζει πλέον στη Κίνα με τους Γκους Πογέτ, όπου μάλιστα κατέκτησε και ένα Κύπελλο με την Σανγκάη Σενχούα.

Ο ίδιος μίλησε στο SPORT 24, σχετικά με τη ζωή ενός αθλητή και ειδικά ενός ποδοφαιριστή στην εποχή της καταντίνας, που έχει παγώσει σχεδόν κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα.

Όσα είπε στο sport24.gr:

Σύμφωνα με τον Παναγιωτη Βούλγαρη, ο ποδοσφαιριστής, εκτός από τον κορονοϊό, έχει και έναν ακόμη εχθρό που ο ονομάζεται καθιστική ζωή: “Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που επικρατεί σ’ολο το κόσμο,  με όλα αυτά που συμβαίνουν με τον COVID-19 που έχει ως αποτέλεσμα την αλλάγη της καθημερινότητας όλων των πολιτών μένοντας σπιτι, επηρεάζεται και η καθημερινότητα του κάθε ποδοσφαιριστή. Το πρώτο που πρέπει να κάνει, εκτός από το ν’ακολουθήσει και αυτός οπως και οι δικοί του άνθρωποι που είναι δίπλα του τους κανόνες  υγιεινής , είναι να ακολουθήσει κάποιο εξειδικευμένο ατομικό πρόγραμμα που πρέπει να κάνει στο σπίτι του το οποίο το έχει παραλάβει από τον εκάστοτε προπονητή φυσικής κατάστασης της κάθε ομάδας. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να ξέρουμε πως η καθιστική ζωή είναι ό,τι χειρότερο για το μυοσκελετικό και καρδιοαναπνευστικό σύστημα”.

Κάθε ποδοφαιριστής έχει τις δικές του ανάγκες, οι οποίες διαμορφώνονται από τον προπονητή φυσικής κατάστασης: “Διαμορφώνουμε πρόγραμμα για τον κάθε ποδοσφαιριστή ατομικά σύμφωνα με τις ανάγκες του που ήδη γνωρίζει ο προπονητης φυσικής κατάστασης και όλο το προπονητικό και ιατρικό επιτελείο. Θα πρέπει π.χ.να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα με ασκήσεις για ενεργοποίηση των μυών, ασκήσεις ευκινησίας και ευλυγισίας  και ασκήσεις με το σωματικό βάρος. Σίγουρα θα πρέπει να ασκηθεί 2 φορές την ημέρα”.

Εκτός από την σωματική άσκηση, σημασία έχει και η σωστή διατροφή: “Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσει στις διατροφικές του επιλογές. Θα πρέπει να επιλέξει τροφές με χαμηλές θερμίδες χωρίς αυτό βέβαια να είναι αιτία να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα ακολουθώντας ακραίες δίαιτες, αλλά μια ισορροπημένη δίαιτα που θα καλύπτει όλο το φάσμα των τροφών και των θρεπτικών στοιχείων. Είμαι σίγουρος πως η κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει στείλει στον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά τη συγκεκριμένη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού του, ώστε ούτε να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα αλλά και ούτε να επιστρέψει με παραπανίσια κιλά”.

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης, εκτός από το καθιερωμένο ατομικό πρόγραμμα προτείνει και ελαφρύ jogging, όπου είναι αυτό δυνατό: “Εγώ προσωπικά θα πρότεινα λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, εκτός από το ατομικό πρόγραμμα που θα μπορεί να κάνει στο σπίτι του σίγουρα μία φορά την ημέρα καθημερινά, επίσης και μίας μορφής  ήπιο jogging, ατομικά βέβαια, σε ανοιχτό χώρο καθημερινά όπου αυτό είναι δυνατό. Προσεκτικά παρά πολύ βέβαια για την υγεία του αλλά και σκεφτόμενος το μυοσκελετικό του σύστημα και την επιβάρυνση που μπορεί να δεχτεί  με όλες αυτές τις ιδιαίτερες επιφάνειες.Εκτός και αν έχει κάποιο καλό διάδρομο τρεξίματος γυμναστικής στο σπίτι του, όπου θα μπορούσε να κάνει και πιο έντονα τρεξίματα σε πιο έντονη προπόνηση. Το λέω αυτό γιατί σίγουρα θα υπάρξει μείωση της απόδοσης του ποδοσφαιριστή έχοντας μείωση σε όλους τους δείκτες απόδοσης. Συνοψίζοντας : Μία φορά άσκηση στο σπίτι την ημέρα και μία φορά (αν ειναι δυνατόν) ήπιας μορφής jogging (ακολουθώντας βέβαια της οδηγίες του Υπουργείου Υγείας) θα ήταν το ιδανικό”.

Η καραντίνα σε συνδυασμό με την αποχή από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις μπορεί να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο και στη ψυχολογία ενός παίκτη. Εκεί, βέβαια, έρχεται να συνδράμει το τιμ της κάθε ομάδας: “Σίγουρα επηρεάζει όλο αυτό ψυχολογικά ένα αθλητή, γι’αυτό εξάλλου μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Εδώ θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επιτελεία της κάθε ομάδας”.

Όταν η ζωή επιστρέψει στην κανονικότητά της, τα πρωταθλήματα θα επανεκκινήσουν, κάτι που σημαίνει παιχνίδια αυξημένης σημασίας και έντασης σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από μακρά περίοδο απραξίας. Η επάνοδος είναι δύσκολη, όμως ο Παναγιώτης Βούλγαρης τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι σωστές προπονήσεις: “Όσον αφορά για τον καιρό απραξίας και πώς θα ανταπεξέλθει μετά από τόσο καιρό σε αγωνιστικές υποχρεώσεις αυξημένων απαιτήσεων,θα παίξει σημαντικό ρόλο σε κάθε ομάδα ο Προπονητής Φυσικής Κατάστασης, καθώς σε συνεργασία με το υπόλοιπο Προπονητικό επιτελείο θα πρέπει να γίνει μια σωστή και επιστημονική προσέγγιση στις καθημερινές προπονητικές επιβαρύνσεις μετά την περίοδο απραξίας.Στόχος θα είναι να δημιουργήσει πολύ προσεκτικά στοχευμένες προπονητικές μονάδες, ώστε ο ποδοσφαιριστής να μπορεί να ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα τακτικά, τεχνικά αλλά με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια και με τους λιγότερους δυνατόν τραυματισμούς σε αυτα τα παιχνίδια των τόσο αυξημένων απαιτήσεων μετά από αυτή την περίοδο μακράς αποχής”.

Ο λόγος της λύσης του προβλήματος είναι η τήρηση στο 100% των οδηγιών, όπως υπογράμμισε ο Βούλγαρης: “Ναι βεβαίως έχω επαφή και με Έλληνες αλλά και με συνεργάτες και ανθρώπους από την ομάδα στη Σανγκάη, όπου και δούλεψα για δυόμιση χρόνια. Εκεί πήραν παρά πολύ αυστηρά μέτρα για 40 μέρες περίπου καραντίνα, αλλά τώρα όλα έχουν ξαναγίνει όπως πριν στην καθημερινότητα τους. Εργάζονται όλοι και όπου να ‘ναι θα αρχίσει και το πρωτάθλημα τους. Το “Μένουμε Σπίτι” το τηρούσαν 100% και τώρα είναι όλα όπως πριν. Θέλω να σταθώ στο “Μένουμε Σπίτι” στο ποσό σημαντικό για την υγεία όλων μας!”.

Ο πρώην γυμναστής της ΑΕΚ στέκεται στη πειθαρχία και τόνισε ξανά το “Μένουμε Σπίτι” για την υγεία μας:“Το σημαντικό δεν είναι μόνο οι υποδομές γιατί πρέπει να κοιτάξουμε και τι πληθυσμό έχουν σε σχέση με εμάς, αλλά να τηρούμε πίστα τους κανόνες υγείας για να βγούμε όσο πιο δυνατόν πιο γρήγορα από αυτό. Πρέπει να πειθαρχήσουν όλοι, μένουμε μέσα Μένουμε Σπίτι!”.

Τέλος, ο Παναγιώτης Βούλγαρης ευχήθηκε υγεία και υπομονή σε όλο τον κόσμο, ώστε να γρήγορα να βγούμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία: “Κλείνοντας θα ήθελα αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά όλος ο πλανήτης να ευχηθώ υγεία, υπομονή, να το ξεπεράσουμε όλοι μαζί όλο αυτό, να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας. Το πιό σημαντικό είναι ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για το καλό όλων μας”.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Κάντε ένα “Like” στην νέα μας σελίδα μας στο Facebook(INAEK)

Κάντε ένα “Like” στην κλασσική μας σελίδα μας στο Facebook(inAEK.gr)

Ακολουθήστε μας στο Instagram   

Βρείτε μας στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube