Κοινωνική εξαθλίωση ο πραγματικός ιός

0

Γράφει η Αθανασία Σταματοπούλου

Μια νέα είδους κρίση βιώνει πια η χώρα μας, η οποία μεταξύ άλλων χωρών έχει κληθεί να αντιμετωπίσει από πλευράς της το φαινόμενο του κορονοϊού και την ασθένεια Covid-19. Ως κορονοϊοί ή διαφορετικά κοροναϊοί ορίζεται η ομάδα ιών, που προκαλούν στον άνθρωπο συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ωστόσο δύναται να προκαλέσουν ακόμη και πνευμονία. Σύμφωνα με στοιχεία, που έχουν καταγραφεί, διάφορα είδη κορονοϊών προκάλεσαν 2.468 κρούσματα και 851 θανάτους έως και το 2019.

Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 και η ασθένεια COVID-19, που προκαλεί, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας. Πρόκειται για ένα  νέο στέλεχος κορονοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντίδοτο, φάρμακο και εμβόλιο για την προστασία, τη θεραπεία και την προφύλαξη των ανθρώπων. Όπως διαδόθηκε, ο ιός προέρχεται από ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω των σταγονιδίων. Παρότι κάποιοι, που νοσούν από κορονοϊό αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα, οι ευπαθείς ομάδες ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρή νόσο, εφόσον η υγεία τους είναι ήδη επιβαρυμένη, ενώ μηδαμινά είναι μέχρι στιγμής τα ποσοστά θνησιμότητας σε νεαρές ηλικίες.

Η πανδημία του Covid-19 εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου 2020, όταν μια γυναίκα επέστρεψε από ταξίδι, που είχε πραγματοποιήσει στην Ιταλία. Σήμερα, για την ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας αριθμούν τα 418, με 5 νεκρούς, 13 διασωληνωμένους σε νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κ.Τσιόδρα εκτιμάται, ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.000-3.000.

Αν και η κυβέρνηση ήδη από την προηγούμενη Τρίτη «εγκαινίασε» την ανακοίνωση αυστηρών μέτρων, όπως την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας εκφράζοντας παράλληλα την παρέκκλιση της για αποφυγή του συνωστισμού, ξάφνου την επόμενη ημέρα οι καφετέριες και τα μπαρ κατακλείστηκαν. Έπειτα, ανακοινώθηκε το κλείσιμο και των καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων. Φυσικά, ο μέσος Έλληνας δεν θα μπορούσε να μην ανακαλύψει εναλλακτική δυνατότητα διασκέδασης κι έτσι παρατηρήθηκε συγκέντρωση ακόμη και στις παραλίες ή ομαδικές συγκεντρώσεις για χορό και τραγούδι στην ύπαιθρο. Έπειτα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως προσωρινό «λουκέτο» σε οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα. Βεβαίως, αυτό επίσης δεν πτόησε τους πολίτες, αφού μέχρι και χθες η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν μεστή από πλήθος κόσμου, με αστυνομικούς να φωνάζουν από τα μεγάφωνα για την εκκένωση της παραλίας και την επιστροφή τους στις κατοικίες τους.

Βεβαίως, απαράδεκτες εικόνες δεν θα μπορούσε να λείπουν και από τα super markets. Ουρά ατόμων έξω από τις εισόδους περίμεναν και περιμένουν το πρωινό άνοιγμα, ενώ εντός αυτών γινόταν κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Η μάχη για το αντισηπτικό χεριών, αλλά και για τα αντισηπτικά μαντηλάκια τις προηγούμενες ημέρες κατά κύριο λόγο, συνιστά πραγματικές σκηνές από σαπουνόπερα. Η κυβέρνηση βεβαίως μερίμνησε και για αυτό, καθώς ήδη από την Δευτέρα στα super markets η είσοδος γίνεται με σειρά και κάρτα εισόδου, ενώ επιτρέπεται να κυκλοφορεί μονάχα ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Επιπλέον, τέθηκε περιορισμός για το αντισηπτικό, αφού ο καθένας μπορεί να αγοράσει μόνο τρία αντισηπτικά, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε το ωράριο λειτουργίας τους.

Από τις 13 Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας προωθεί τη δική του καμπάνια με τίτλο «Μένουμε Σπίτι» μεταλαμπαδεύοντας το μήνυμα, πως μόνο εάν μείνουμε σπίτι θα καθυστερήσουμε την ταχεία εξάπλωση του ιού και κυρίως θα προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Ωστόσο, η αμέριμνα, η αφέλεια, η απερισκεψία, η απάθεια, η αδιαφορία η ασοβαρότητα και η ανυπευθυνότητα μεγάλου μέρους του πληθυσμού δεν τους επιτρέπει να εφαρμόσουν τις εντολές των αρμοδίων. Ίσως για πρώτη φορά η κυβέρνηση  έχει προνοήσει πραγματικά για τους πολίτες, ενώ εκείνοι δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης.

 Δεν μένουνε σπίτι. Δεν απομονώνονται αντίθετα συσπειρώνονται με όποιον τρόπο εφεύρουν. Οι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους παρά τις αυστηρές εντολές και απαγορεύσεις. Κομμωτήρια ανοίγουν τις Κυριακές για να κάνουν «ντεκαπάζ κα ανταύγειες». Τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης από τα super markets αφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς από τα ράφια, παρά τον καθησυχασμό από την πλευρά των ειδικών, ότι υπάρχουν αποθέματα. Οι άσχημες συμπεριφορές απέναντι σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, γιατί τελείωσαν οι μάσκες ή γιατί δεν φοράνε γάντια και δεν αποστειρώνουν τα προϊόντα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Η παρανόηση γύρω από τα θρησκευτικά ζητήματα του κλεισίματος ή μη της εκκλησίας λόγω του ιού, της θείας λειτουργίας και της θείας κοινωνίας σχετικά με τη μετάδοση της ασθένειας είναι πια γεγονός. Εργαζόμενοι απολύονται από τις επιχειρήσεις, όπου εργάζονται, ενώ το κράτος έχει μεριμνήσει και απαγορεύει την απόλυση τους.

Αυτά και άλλα παραδείγματα από την πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν, πως η κρίση, που υφίσταται η χώρα μας και ίσως πολλές ακόμη χώρες ανά τον κόσμο, έχει ρίζες βαθιά κοινωνικές. Μια μεταδοτική ασθένεια υπήρξε αφορμή να αποκαλυφθεί το βάθος του προβλήματος. Η κοινωνία δείχνει να έχει καταβαραθρωθεί ουσιαστικά, αποτελούμενη από άτομα κενά, επιφανειακά, ελλιπούς παιδείας, μόρφωσης, συνείδησης και πάνω από όλα ευθύνης, αν όχι για τον συνάνθρωπο, ούτε για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Αναμφίβολα, υπάρχουν και συνειδητοποιημένοι πολίτες, που τηρούν τους κανόνες και τους περιορισμούς αναγνωρίζοντας την ατομική ευθύνη, που φέρουν. Ο μέσος Έλληνας όμως, ο «Ελληνάρας», δεν σκιάζεται από φοβέρα καμιά, δεν θα νοσήσει, δεν θα μεταδώσει την νόσο. Έχει αίσθημα εγωπάθειας και ανωτερότητας, ίσως και από τα ελάχιστα αισθήματα που διαθέτει.

Κάντε ένα “Like” στην σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram   

Βρείτε μας στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube