ΑΕΚ Μπάσκετ: Basketball Champions League ή EuroCup;

0
skyline

Μεγάλη κουβέντα εγείρει το κεφάλαιο με τις διοργανώσεις στον ευρωπαϊκό μπασκετικό χάρτη. Η κόντρα μεταξύ FIBA και EuroLeague συνεχίζεται και αυτό εννοείται στοιχίζει τόσο στις ομάδες, όσο και στις ομοσπονδίες. 

Η επιλογή του Προμηθέα να αφήσει την διοργάνωση του BCL, άνοιξε μία νέα συζήτηση, σχετικά με τις προοπτικές των δύο διοργανώσεων. Η ομάδα της Πάτρας δεν είναι η πρώτη που κάνει αυτή την επιλογή, ενώ παράλληλα, υπάρχουν και ομάδες που επιλέγουν τον αντίστροφο δρόμο.

Να σημειώσουμε πως αυτή η συζήτηση δεν έχει να κάνει με πιθανή σκέψη αποχώρησης της ΑΕΚ από το BCL, τουναντίον αφού στην ΚΑΕ ΑΕΚ η απόφαση είναι η ομάδα να συνεχίζει να ακολουθεί τον δρόμο της FIBA.

Διαβάστε τις απόψεις τριών συντακτών του inAEK.com που ασχολούνται με το μπασκετικό ρεπορτάζ της Βασίλισσας. Μπορείτε να στείλετε τις δικές σας απόψεις, γράφοντας το σχόλιο σας κάτω απ’ το κείμενο.

Φρίξος Νικολουλόπουλος:

Πρόκειται για την μεγάλη “κόντρα” για την δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Από τη μία το EuroCup και από την άλλη το Basketball Champions League. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην EuroLeague είναι το EuroCup. Εκτός από τον νικητή του EuroCup, στην Euroleague της αμέσως επόμενης σεζόν προκρίνεται και ο φιναλίστ. Αυτό είναι μία απ’ τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν, αφού και οι ομάδες της Euroleague αυξήθηκαν από τη φετινή χρονιά. Βέβαια, ο δρόμος αυτός απαιτεί μεγάλα ρίσκα. Βλέπουμε ομάδες να αγωνίζονται στο EuroCup, με τεράστια μπάτζετ (βλ. Μάλαγα, Βίρτους Μπολόνια, Ούνιξ κ.α.), κάτι που δυσκολεύει το όνειρο της EuroLeague για ομάδες με περιορισμένο μπάτζετ. Είναι όμως, πέραν της προοπτικής αυτής, από μόνη της μία πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση, με πολύ ισχυρές ομάδες, που εννοείται για την τωρινή οικονομική κατάσταση της ΑΕΚ, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει μέχρι τέλους. Αναφορικά με το BCL, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Βλέπουμε περιέργα πράγματα να συμβαίνουν. Αρχικά, ενώ υπάρχει συμφωνία μεταξύ της FIBA και της ΕΟΚ (π.χ.) για την συμμετοχή των ομάδων βάσει της βαθμολογίας, ο Προμηθέας βρήκε τρόπο και επέλεξε το EuroCup. Αυτό είναι ένα ζήτημα, γιατί με αυτή την στρατηγική, μπορούσε το BCL να μαζέψει ανά χρονιά αρκετά δυνατές ομάδες, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Εννοείται πως στο φετινό BCL οι ομάδες είναι μικρότερης δυναμικής απ’ το EuroCup. Σχετικά με τα καθαρά έσοδα των ομάδων απ’ τις δύο διοργανώσεις, είναι πάνω κάτω τα ίδια. Κοινώς, κατά την άποψη μου, αυτή την στιγμή, το EuroCup βρίσκεται ένα επίπεδο πιο πάνω.

Γιώργος Ζαβλάρης: 

Η απάντηση σίγουρα δεν είναι εύκολη. Το BCL περίμενα να είχε βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, όμως η αλήθεια είναι ότι φέτος αποχώρησαν από την διοργάνωση σημαντικές ομάδες και το Eurocup ενισχύθηκε. Η διεκδίκηση της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα είναι σίγουρα το μεγάλο προνόμιο, το οποίο και προσφέρει το Eurocup. Όμως η συμμετοχή για έναν μόλις χρόνο στην Ευρωλίγκα δεν ξέρω αν θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την ΑΕΚ ή αν θα της δημιουργήσει και οικονομικά ζητήματα, λόγω της αύξησης του μπάτζετ, που θα πρέπει να γίνει, για να είναι η ομάδα ανταγωνιστική. Θεωρώ σωστή την παραμονή της Ένωσης στο Basketball Champions League, ωστόσο ελπίζω σταδιακά να υπάρξει μεγαλύτερη αναβάθμιση στη διοργάνωση, είτε με προσθήκη ποιοτικότερων ομάδων, είτε με αύξηση εσόδων.

Βασίλης Χρίστογλου:

Από τη πρώτη μέρα της συμμετοχής της Βασίλισσας στο Champions League πολλοί θεωρούσαν πως στη διοργάνωση αυτή, η ΑΕΚ θα μπορούσε να διεκδικήσει το τρόπαιο. Το 2018 τα κατάφερε και πέρσι έφτασε κοντά στο Final 4. Από την άλλη το Eurocup είναι μια εντελώς διαφορετική διοργάνωση. Πλέον έχει το ρόλο που έχει το Europa League για το ποδοσφαιρικό Champions League όπου ο νικητής και ο φιναλίστ στη προκειμένη περίπτωση παίρνουν το εισιτήριο για την Euroleague. Η διοίκηση έχει περάσει το μήνυμα πως η ΑΕΚ έχει ως στόχο τρόπαια και τίτλους σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να δυναμώσει όμως η ομάδα και να είναι ανταγωνιστική και στο πρωτάθλημα, θα πρέπει να πάρει την απόφαση να μετακινηθεί στο Eurocup. Μία ενδεχόμενη παρουσίαση στο τελικό της διοργάνωσης θα φέρει αλλαγή όχι μόνο οικονομικά(χορηγοί, γεμάτο γήπεδο) αλλά και αγωνιστικά καθώς πολλοί παίκτες ενδιαφέρονται να αγωνιστούν στη Euroleague.