“Θα αποτελέσει ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή-Τεράστια η δυσκολία του”

0

To εργοτάξιο του γηπέδου μας στη Νέα Φιλαδέλφεια επισκέφτηκαν πριν περίπου δέκα ημέρες, 100 φοιτητές του έκτου εξαμήνου της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνοδευόμενοι από καθηγητές του τμήματος.

Στο inAEK.com μίλησαν για την εμπειρία τους οι Σωκράτης Παναούτας και Άρης Πεγειώτης, φοιτητές της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, που ήταν παρών στην επίσκεψη.

Διαβάστε αναλυτικά τις εντυπώσεις τους αλλά και πολλές εξηγήσεις σχετικά με την δυσκολία του έργου από τεχνικής πλευράς.

ΠΟΣΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΡΓΟ

“Από τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή την στιγμη στην Αθηνα εξ ου και είναι ο δευτερος χρονος που διοργανωνεται επισκεψη στο εργοταξιο για τους φοιτητες του 6ου εξαμηνου της Σχολης Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Πέρα από τον προφανή αθλητικό χαρακτήρα του, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα αποτελέσει ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή, αφού αναμένεται να αναζωογονήσει οικονομικά τις γύρω περιοχές.

Επιπρόσθετα, θα έχει και άμεσα, θετικές επιδράσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων, αφού αποτέλεσε το «εφαλτήριο» μέσον ώστε να δρομολογηθεί το έργο της υπογειοποίησης των οδών Φωκών και Πατριάρχου Κωνσταντίνου, το οποίο θα συμβάλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της περιοχής. Ένα έργο το οποίο είναι άρρικτα και άμεσα συνδεδεμένο με αυτό του γηπέδου, και του οποίου η κατασκευή αναβάλλεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επιπλέον δεν είναι λίγα και τα έργα υποστήριξης του γηπέδου, όπως ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, οι πλατείες μπροστά στις εισόδους κλπ, τα οποία θα είναι στην διάθεση των κατοίκων για καθημερινές χρήσεις.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτή η σημασία που έχει το συγκεκριμένο έργο για τη συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, η επιλογή της κατασκευής του γηπέδου στον συγκεκριμένο χώρο, εκεί δηλαδή όπου βρισκόταν και το παλιό «σπίτι» της ομάδας μας, ανάγκασε τους μελετητές να επιλέξουν και να συνδυάσουν ορισμένες από τις πιο σύγχρονες και συνάμα δύσκολες μεθόδους κατασκευής τεχνικών έργων που μπορεί να συνατήσει κανείς, οι οποίες θα αναλυθούν εν μέρει στη συνέχεια, ώστε η πραγματοποίηση του έργου να είναι εφικτή!

Τέλος, και από αρχιτεκτονικής άποψης, το αποτέλεσμα που θα προκύψει με το τέλος των εργασιών και την τελική διαμόρφωση και διακόσμηση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του γηπέδου, αναμένεται να «φωνάζει» ότι δεν πρόκειται απλά για ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά για ένα μεγαλεπύβολο έργο, που θα αποτελεί για δεκαετίες σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για το δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας και όχι μόνο, ενώ ο μουσειακός του χαρακτήρας θα κρατάει άσβεστη την μνήμη της ιστορίας της ΑΕΚ αλλά και της εθνικής μας ιστορίας και της Προσφυγιάς.”

ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ -«ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ» ΘΕΜΑΤΑ

“Το εργο αποτελειται από κερκιδες από οπλισμενο σκυροδεμα και στεγαστρο μεταλλικης κατασκευης που είναι η συνηθης πρακτικη για γηπεδα στις μερες μας.

Η μελετη του εργου διηρκεσε περιπου δωδεκα μηνες. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η συμβατική, δηλαδή η αρχιτεκτονική μελέτη να προηγηθεί της στατικης, καθως η μελετη για τη στηριξη του στεγαστρου των κερκιδων εγινε στα αρχικα σταδια και οι δυο μελετες εκπονουνταν παραλληλα.

Η δυσκολία της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου περνάει από όλα του τα στάδια. Αρχίζοντας από τη θεμελίωση, λόγω των υπόγειων νερών που διέρχονται κάτω από το οικόπεδο του γηπέδου και καταλήγουν στο ποτάμι που βρίσκεται σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων μέτρων, θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για αποφυγή ενεπιθύμητων καθιζήσεων που θα προέκυτπα από τα φορτία ενός τόσο μεγάλου έργου. Γι’αυτό και κατά τις εκσκαφές και τα έργα θεμελίωσης χρησιμοποιήθηκαν μεγάλου όγκου βράχοι ώστε να επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση του νερού.

Καθοριστικό ρολο στο σχεδιασμο επαιξε η περιορισμενη έκταση του οικοπεδου, γεγονός που αναγκασε τους μελετητές στην πληρη εκμεταλλευση του  διαθέσιμου χωρου, μεχρι την οικοδομικη γραμμη. Κατ’επέκταση, η τοποθετηση των τεσσαρων πυλωνων στήριξης του στεγάστρου στις τέσσερις γωνίες του γηπέδου,επρεπε να γινει μέσα στον εν γένει χώρο του γηπέδου, με αποτέλεσμα να θυσιαστεί αναγκαστικά ένας μικρός αριθμός θέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι πυλώνες αυτοί είναι ειδικά διαμορφωμένοι, ώστε μέσα από αυτούς, να διέρχονται ειδικοί μεταλλικοί φορείς, οι γνωστοί ως «άξονες προέντασης» σε μηχανικούς όρους, οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν το τεράστιο βάρος τους μεταλλικού στεγάστρου, αλλά και να οδηγήσουν τους επικλινείς κατά της κατασκευή τους πυλώνες, στην τελική τους θέση μετά τις προβλεπόμενες μετατοπίσεις που θα υποστούν από τα μεγάλα αυτά φορτία. Εντυπωσιακό είναι και το ύψος της θεμελίωσης κάθε πυλώνα το οποίο ανέρχεται στα 4-5 μέτρα!

Οι κερκίδες του γηπέδου, κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα, αποτελούνται από 12 ανεξάρτητους στατικά φορείς με αρμούς διαστολής στο ενδιάμεσο τους. Οι κλίσεις των κερκίδων είναι πιο ήπιες στο κάτω διάζωμα και πιο μεγάλες στο πάνω για βελτιστη οπτικη από οποιαδηποτε θεση. Επισης η κλιση των κερκιδων δεν είναι ευθεια αλλα εχει μια μικρη καμπυλωση προς τα πανω με τον ριχτη κάθε επομενου σκαλοπατιου να ειναι μεγαλυτερος ώστε η θεαση να μην εμποδιζεται από τους μπροστινους θεατες. Ως αποτελεσμα αυτό δινει την αισθηση ότι οι φιλαθλοι «κρεμονται» πανω από τον αγωνιστικο χωρο κανοντας την ατμοσφαιρα πιο καυτη και μετατρέποντας το γήπεδο σε ασφυκτική έδρα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του γηπεδου θα ξεκινησει το έργο της υπογειοποιησης των παρακείμενων δρόμων. Η διαδικασία εκπόνησης προσφορών και η τελική ανάθεση του έργου σε ανάδοχη εταιρία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και οι εργασίες, οι οποίες θα εκτελούνται παράλληλα με αυτές του γηπέδου, αναμένεται να αρχίσουν τον προσεχή Ιούνιο. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθέι είναι οι 14 μήνες και στοχος είναι οι εργασιες στα δυο εργα να ολοκληρωθούν περίπου ταυτόχρονα μέσα στο επόμενο καλοκαίρι ή αρχές φθινοπόρου, ούτως ώστε το γήπεδο να είναι ετοιμο να φιλοξενησει τους αγωνες της ομαδας για τη σεζόν 2020-21.”

Επιμέλεια: Φρίξος Νικολουλόπουλος

Κάντε ένα “Like” στην νέα μας σελίδα μας στο Facebook(INAEK)

Κάντε ένα “Like” στην κλασσική μας σελίδα μας στο Facebook(inAEK.gr)

Ακολουθήστε μας στο Instagram   

Βρείτε μας στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube