Χιμένεθ: “Έχουμε αυξήσει την ένταση που παίζουμε”

0
skyline

Η ΑΕΚ έχει αφήσει πίσω της την επικράτηση επί της Λαμίας και στρέφει το ενδιαφέρον της στην αναμέτρηση πρωταθλήματος με την Ξάνθη. Ο Μανόλο Χιμένεθ μίλησε στην κάμερα της NOVA και αναφέρθηκε στο σημαντικό προβάδισμα που έχει αποκτήσει η Ένωση για να βρεθεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά και στην αναμέτρηση της Κυριακής με τους Ακρίτες.

Ο Ανδαλουσιανός τεχνικός τόνισε στις δηλώσεις του πως οι «κιτρινόμαυροι» παίζουν με περισσότερη ένταση και εμπιστοσύνη. Ο προπονητής της «Ένωσης» αποθέωσε τον Βασίλη Μπάρκα για την πολύ σημαντική επέμβαση στην αναμέτρηση με την Λαμία, ενώ αναφέρθηκε και στον Έλντερ Λόπες, τονίζοντας πως του… χρωστάει κάτι. Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δυο προηγούμενους τελικούς με τον ΠΑΟΚ, δηλώνοντας πως το ένα τρόπαιο η ΑΕΚ το έχασε άδικα, ενώ το άλλο δίκαια.

Για το πως νιώθει μετά το 2-0 επί της Λαμίας και την καλή εμφάνιση του Β’ ημιχρόνου: «Το πιο σημαντικό είναι πως ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα με την πρόκριση. Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε στον τελικό. Θα μπορούσαμε να είχαμε «κλειδώσει» τον αγώνα αλλά δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε κάποιες φάσεις και να τις κάνουμε γκολ και ο αντίπαλος αμύνθηκε πάρα πολύ καλά. Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε το πλεονέκτημα και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ξέρουμε να το διαχειριστούμε. Υπάρχει μια ικανοποίηση βλέποντας την ομάδα στα τελευταία παιχνίδια να βελτιώνει τον τρόπο παιχνιδιού της. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο γνωρίζοντας πως στο ποδόσφαιρο πάντα υπάρχει ένας αντίπαλος ο οποίος είναι εκεί για να σε φέρει σε δύσκολη θέση, αλλά εμείς έχουμε κάποιες ιδέες, προτάσεις και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

Για το ποιο είναι το βασικό στοιχείο της βελτίωσης της ΑΕΚ: «Αν δεν κάνω  λάθος από την ημέρα που ήρθαμε, αυτούς τους δύο μήνες εκτός των αγώνων έχουμε συμπληρώσει 44 προπονήσεις. Δουλεύουμε πάρα πολύ στην αυτοεκτίμηση που πρέπει να έχουν οι παίκτες, να πιστεύουν στον εαυτό τους. Αυτή η μη κανονικότητα που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα στα παιχνίδια και η συνέχεια στα καλά αποτελέσματα ίσως να τους επηρέασε. Αυτό που κάνουμε είναι να δουλεύουμε πάνω σε αυτό και να πιστεύουν και στον εαυτό τους και στην ομάδα. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα, αλλά το αποτέλεσμα δεν έρχεται μόνο του οπότε αυτό που δουλεύουμε είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές να ψάχνουν για το αποτέλεσμα. Υπάρχει βελτίωση στην αναζήτηση του θετικού αποτελέσματος. Είμαστε υποχρεωμένοι να κατακτήσουμε τους στόχους που έχουμε, δεν ξέρουμε τι μπορούμε να πετύχουμε αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε».

Για το αν βλέπει στην ΑΕΚ στοιχεία που είχε στο παιχνίδι της την περυσινή σεζόν: «Έχουμε αυξήσει την ένταση που παίζουμε, έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να λείπει ποτέ σε έναν επαγγελματία. Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν καλά μπορεί και όχι. Ο καθένας όμως πρέπει να δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό του. Στη ζωή υπάρχουν διάφορα πρότζεκτ που έχει ο καθένας για να προσπαθήσει να τα καταφέρει, αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να προσπαθήσει. Δεν έρχονται μόνα τους».

Για το αν βλέπουν τον πιθανό τελικό με τον ΠΑΟΚ και ως μια μορφή «εκδίκησης» για τους προηγούμενους δύο χαμένους τελικούς: «Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε αρχικά είναι πως υπάρχει ακόμα ένα παιχνίδι Λαμία-ΑΕΚ και ένα Αστέρας-ΠΑΟΚ. Τον ίδιο σεβασμό αξίζουν τόσο η Λαμία και ο Αστέρας όσο και η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Και οι τέσσερις βρισκόμαστε εδώ γιατί το αξίζουμε, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι πως όταν υπάρξει ένας τελικός θα πρέπει να το βλέπουμε όλοι σαν γιορτή του ποδοσφαίρου και να αποφύγουμε να δούμε εικόνες παρόμοιες του παρελθόντος. Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι στην ιστορία πάντα μένουν τα αποτελέσματα. Ότι και να λέμε ή ότι και να λέει οποιοσδήποτε για το παρελθόν είναι να ανακατεύεις τα πράγματα και αυτό ίσως να μην είναι τόσο καλό. Είναι η τελευταία φορά που θα αναφερθώ σ’ αυτό για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε θέμα. Δεν γνωρίζει κανείς ποιος θα είναι ο τελικός, αλλά τα τελευταία δύο κύπελλα που έχασε η ΑΕΚ, το ένα το έχασε άδικα και το άλλο το έχασε πάρα πολύ δίκαια. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Το σημαντικό είναι πως μια ομάδα σαν την ΑΕΚ έχει βρεθεί στον τελικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Για τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει η ΑΕΚ μετά από μια μεγάλη εμφάνιση-αποτέλεσμα:«Αυτό έχει να κάνει με αυτό που λέγαμε νωρίτερα, ότι δεν υπάρχει συνέχεια.  Και όταν δεν υπάρχει συνέχεια δεν μπορείς να πετύχεις τους μεγάλους στόχους σου. Για να μπορέσεις να έχεις αυτή τη συνέχεια και αυτή την αυτοπεποίθηση θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα προσόντα στους ποδοσφαιριστές, να γίνεται η κατάλληλη προπόνηση, να υπάρχει η τύχη, είναι πολλοί παράγοντες που βοηθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί. Εγώ είδα ότι η ΑΕΚ έχει πολλούς τραυματίες, σιγά σιγά επαναφέρουμε παίκτες. Το σημαντικό είναι να μην τραυματιστούν ξανά. Και να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τους παίκτες οι οποίοι είχαν μείνει εκτός για μεγάλο διάστημα. Η τύχη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο, αλλά η τύχη έχει πολύ μεγάλη σχέση και με τη δουλειά που κάνεις».

Για το πότε θα δούμε τον Λόπες να παίζει ξανά: «Στην περίπτωση του Λόπες, τέτοιου είδους τραυματισμοί, δεν πρέπει να πιέζουμε για να δώσουμε κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες. Εγώ χρωστάω κάτι στον Λόπες και ελπίζω να μπορέσω να του το αποπληρώσω αυτό το χρέος φέτος. Το σημαντικό είναι πως δουλεύει καθημερινά όλο και περισσότερο μαζί με την ομάδα. Οι συμπαίκτες του τον σέβονται στις προπονήσεις, όμως οι αντίπαλοι στους αγώνες δεν θα σεβαστεί τόσο την κατάσταση του Λόπες λόγω του ότι είναι αγώνας. Όταν φύγει από τον Λόπες αυτός ο φόβος του να βάζει το πόδι τότε θα είναι έτοιμος να παίξει. Είναι μια απόφαση του Λόπες».

Για το τι του χρωστάει: «Μακάρι να είναι μαζί μας σε έναν τελικό γιατί στον τελευταίο ήταν εκτός. Θα το προσπαθήσω. Δεν θέλω όμως να μιλήσω από τώρα γιατί έχουμε έναν ακόμα δύσκολο αγώνα με τη Λαμία. Επίσης, αν καταφέρουμε και βρεθούμε στον τελικό θα υπάρξουν και κάποιοι συμπαίκτες του Λόπες που είναι λογικό να θέλουν και αυτοί να παίξουν. Πρώτα όμως ας επικεντρωθούμε στην Ξάνθη. Και στη συνέχεια θα έχουμε το μυαλό μας στη Λαμία, η οποία σίγουρα δεν θα μας κάνει εύκολη τη ζωή».

Για το βαθμολογικό κίνητρο στον αγώνα με την Ξάνθη, η οποία «καίγεται» για τους βαθμούς της νίκης: «Είναι αυτό που λέγαμε και στην αρχή… Ως επαγγελματίες που είμαστε το κίνητρο πρέπει να υπάρχει πάντα. Σαν επαγγελματίες είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίζουμε κάθε αγώνα. Αυτό που συμβαίνει με το επίπεδο κούρασης, που είναι φορτωμένοι οι παίκτες μας τη φετινή χρονιά, μετά τον αγώνα της Τετάρτης δεν έχω ξεκάθαρο στο μυαλό μου την ομάδα που θα παίξει κόντρα στην Ξάνθη. Είναι κάποιοι που επειδή είχαν παίξει λίγο, λόγω των ενοχλήσεων ή λόγω κάποιων άλλων θεμάτων δεν είναι έτοιμοι να παίξουν τρία παιχνίδια στη σειρά. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι και την προπόνηση του Σαββάτου και να επιλέξουμε τους καλύτερους δυνατούς παίκτες έτσι ώστε να υπερασπιστούν τη φανέλα της ΑΕΚ. Το αν θα υπάρξει rotation ή όχι εξαρτάται από το πως θα είναι οι παίκτες αύριο».

Για το αν είδε ξανά την απόκρουση του Μπάρκα κόντρα στη Λαμία: «Φυσικά. Το χρέος μου είναι να κάνω ανάλυση κάθε αγώνα. Αυτό που κάνω είναι να επικεντρώνομαι στα αρνητικά στοιχεία τα οποία πρέπει να δουλεύουμε για να διορθώνουμε παρά στα θετικά, τα οποία χρησιμοποιώ για να ενισχύω την αυτοπεποίθηση. Η αντίδραση του Μπάρκα στον αγώνα με τη Λαμία δείχνει αντίδραση τερματοφύλακα μιας μεγάλης ομάδας. Μιας μεγάλης ομάδας που μπορεί να σκοράρει τέσσερα και πέντε γκολ, αλλά όποτε τον χρειαστεί εκείνος είναι εκεί για να δώσει τη λύση. Πραγματικά δεν θα με πείραζε εάν οι επιθετικοί μας έβαζαν πέντε γκολ και ο Μπάρκας να είχε κάνει ένα ή δύο λάθη και να είχαμε κερδίσει 5-1. Δεν θα με πείραζε. Με το 2-0 η απόκρουση του Μπάρκα ήταν πολύ σημαντική. Δεν με εκπλήσσει όμως. Ο Μπάρκας μόνος του έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσει να είναι ο τερματοφύλακας που θέλουμε και να βρίσκεται σ’ αυτό το επίπεδο».