Βούρος: “Απλά με στηρίζει η ΑΕΚ”

0
skyline

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δηλώνετε υπερκομματικός. Είστε πράγματι; 

«Από τον χώρο της Κεντροαριστεράς θα έλεγα περισσότερο ότι προέρχομαι, έναν χώρο που με εκφράζει και σήμερα και με εξέφραζε πάντα. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια βεντάλια υποψηφίων που καλύπτουν όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου, ο συνδυασμός είναι ανεξάρτητος. Η μόνη κόκκινη γραμμή μου έχει να κάνει με την Χρυσή Αυγή».

– Μετά το 2012 διατηρήσατε σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝΑΛ;

«Ναι δεν διέκοψα. Αλλά δεν ήμουν από τους καρεκλοκένταυρους που έψαχναν καρέκλα και αξίωμα. Λέω συχνά ότι εγώ είμαι επιβεβαιωμένος από την θέση μου στην κοινωνία και δεν ψάχνω μια καρέκλα να επιβεβαιωθώ. Μπαίνω ανιδιοτελώς, με τον ίδιο τρόπο που μπήκα και το 2007 και το 2009, σε έναν χώρο που πιστεύω ότι οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι σχέσεις προσφοράς, όχι δούναι και λαβείν, μόνον δούναι».

– Ηρθατε σε επικοινωνία με τα κόμματα αποφασίσετε να αναλάβετε υποψήφιος δήμαρχος; 

«Ναι, ήρθα σε επαφή με τους επικεφαλής και τις αντίστοιχες επιτροπές του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου. Από την στιγμή που αισθάνθηκα ότι δεν θα καπελωθεί καθόλου αυτή η κίνηση, ξεκίνησα να υλοποιώ τον στόχο. Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ δεν θα κατεβάσουν υποψηφίους. Αλλωστε η λογική των κομμάτων είναι περισσότερο η στήριξη παρά το χρίσμα. Ξεκινάω με την στήριξη αυτών των δύο κομμάτων».

– Ξέρετε ποιοι θα είναι οι συνυποψήφιοί σας; 

«Ο νυν δήμαρχος (σ.σ. Αρης Βασιλόπουλος) θα κατέβει με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι επίσημα. Υπάρχει ένα δημοσίευμα της «Αυγής» και η επαφή με τον Σκουρλέτη σε μια συνάντηση που είχε μαζί του».

– ΑΕΚ & Μελισσανίδης: Κατεβαίνετε με την στήριξη της ομάδας και τον πρόεδρο δίπλα σας; 

«Η ΑΕΚ δεν βγάζει δήμαρχο, στηρίζει τόσο όσο. Οπως δεν έβγαλε τις προηγούμενες τετραετίες έτσι δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να βγάλει τώρα. Το γεγονός ότι προέρχομαι από τα σπλάχνα της ΑΕΚ κι έχω φορέσει τον Δικέφαλο, είτε ως αθλητής στίβου είτε σαν μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας, πιθανόν να δημιουργεί μια καλή αμφίδρομη σχέση. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτή η πλευρά της στήριξης που θα κάνει την διαφορά. Ούτε είναι θέμα προέδρου. Είναι θέμα της βάσης. Το ότι ο πρόεδρος θα πει στηρίζουμε τον Βούρο, μπορεί να είναι και το αυτονόητο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η βάση θα ακολουθήσει, γιατί μπορεί να μην συμφωνεί με τον πολιτικό χώρο όπου έχω κινηθεί εγώ».

– Δημάρχος που να μην είναι ΑΕΚ, τώρα μάλιστα που προχωρά το θέμα του γηπέδου, μπορεί να βγει;

«Το κακό που έγινε την τελευταία τετραετία στο δήμο το εστιάζω σε δύο πόλους. Το ένα έχει να κάνει με την καθημερινότητα, την καθαριότητα, την αστυνόμευση ή τον φωτισμό, ακυρώθηκε παντελώς.  Ο άλλος πόλος έχει να κάνει με τους γηπεδομάχους και τους γηπεδολάτρεις, σαν να είμαστε στην εποχή των Πράσινων και των Βένετων.

»Το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ το έχω τρέξει από τότε που ήμουν βουλευτής. Η ομάδα των δημοτών που ήταν εναντίον του γηπέδου ακυρώνεται σιγά-σιγά. Υπάρχει όμως το κομμάτι της καθημερινότητας, που πρέπει να ιεραρχηθεί πολύ ψηλά. Εχουμε εξαγγείλει τις προτεραιότητές μας. Πιστεύουμε ότι η Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί να γίνει ένας δήμος όμορος της Αθήνας, με προοπτικές ανάπτυξης μιας έξυπνης πόλης. Τα τελευταία χρόνια η πόλη μας ήταν εσωστρεφής, σκοταδιστική. Οφείλουμε να την αναδείξουμε. Νομίζω ότι μπορώ να εξασφαλίσω την ενότητα».

– Πώς βλέπετε σήμερα το ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά;

«Δεν έχει να κάνει με τον επικεφαλής, αλλά με τους πολίτες. Πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το τσουνάμι των μεταρρυθμίσεων ακούμπησε πάνω στον χώρο αυτόν με έναν τέτοιο τρόπο, με απόνερα και απόβλητα, ώστε να έχει επικαθίσει επάνω στη λέξη της Κεντροαριστεράς ό,τι χειρότερο μπορούσε να υπάρξει σε τέτοιου είδους μεταρρυθμιστικές κινήσεις. Δεν σπάσαμε αυγά και δεν κάναμε ομελέτα. Τα πρόσωπα που πηγαινοέρχονται στον χώρο μας δίνουν ένα μήνυμα εντελώς αρνητικό. Είμαι κάθετος σε αυτό. Δεν είναι θέμα μόνον Γιώργου Παπανδρέου. Κάποιοι πηγαινοέρχονται και κάποιοι παραμένουν στις επάλξεις.

»Το ΚΙΝΑΛ σήμερα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του στα πράγματα μόνον με μια ρήξη ισχύος πυρηνικής έκρηξης και με το ωστικό κύμα που θα συμπαρασύρει πρόσωπα και καταστάσεις, συνέργειες και συμμαχίες».

– Και βλέπετε να πηγαίνει προς αυτήν την ρήξη το ΚΙΝΑΛ;

«Αυτή είναι η επιθυμία μου».

– Πώς κρίνετε τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα; Είχατε κάποιες προσδοκίες όταν ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την εξουσία; 

«Περίμενα και πίστευα ότι με τις κατάλληλες κινήσεις και συνεργασίες, αν όχι να βελτιωθούν, αλλά τουλάχιστον να διορθωθούν κάποια σημεία προηγούμενων λαθών, με χαρτογραφημένα πια τα νερά. Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε. Αντ΄αυτού υπήρξε μια ταχύτατη και εμφανέστατη οπισθοδρόμηση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τώρα περισσότερη δουλειά για να επανέλθουμε σε καταστάσεις που θα είναι, τουλάχιστον, εφαλτήριο για το καλύτερο.

»Πίστευα ότι πιθανόν φρέσκες ιδέες από ανθρώπους που πλαισίωναν τον πρωθυπουργό να είχαν μια κατάληξη με θετικό πρόσημο. Τελικά το πρόσημο είναι τελείως αρνητικό».

– Πώς κρίνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη; 

«Εναλλακτική κίνηση, σαφώς καλύτερη από ό,τι έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, με τους κατάλληλους συμμάχους».

– Κύριε Βούρο, γιατί κατεβαίνετε για δήμαρχος; 

«Είχα φύγει από την Φιλαδέλφεια από τα 29-30 μου χρόνια κάνοντας άλλη πορεία, καριέρα, οικογένεια, παιδιά, διδασκαλία. Κάποια στιγμή προέκυψαν τηλεφωνήματα και επαφές με παλιούς γείτονες και φίλους και κλήθηκα, μπροστά σ΄αυτό το μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί σ΄αυτή την γετονιά, να βοηθήσω ως απλός στρατιώτης. Τελικά όμως βρέθηκα να ηγούμαι εγώ αυτής της διαπαραταξιακής κίνησης. Κι επειδή είμαι λίγο του «τραβάτε με κι ας κλαίω» βρέθηκα να ασχολούμαι ξανά με τα κοινά, παρά την απόφασή μου να απέχω, και είμαι μέσα στο γήπεδο και όχι στην κερκίδα».

– Σας δυσκόλεψε αυτή η επιλογή;

«Ναι, γιατί έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες ο ρόλος του επικεφαλής. Είχα ανοίξει άλλωστε αυτόν τον δίαυλο επαφής και επικοινωνίας με την ομογένεια στην Μελβούρνη οπότε έπρεπε να ανασυνταχτώ, να ακυρώσω και να επαναπροσδιορίσω επαφές και στόχους που είχα για την ίδρυση δραματικής σχολής στη Μελβούρνη με τοπικούς παράγοντες. Αφού τα τακτοποίησα, μπήκα στη λογική αυτής της θέσης».

– Αν εκλεγείτε δήμαρχος θα σταματήσετε να κάνετε το θέατρο, θα διακόψετε από τις καλλιτεχνικές σας ενασχολήσεις; 

«Είχα ήδη βγάλει το πόδι από το γκάζι… Απλώς φέτος έτυχε να προκύψουν αρκετά πράγματα στο θέατρο. Μπορεί να κρατήσω μια επαφή που να έχει να κάνει με μια παράσταση δύο ώρες το βράδυ. Στην προεκλογική περίοδο θα συνεχίσω να παίζω, γιατί τα πράγματα είχαν δρομολογηθεί εδώ και καιρό. Αλλωστε εμείς οι καλλιτέχνες δεν μπορούμε να αυτοκαταργηθούμε. Αφήνω λοιπόν ένα ερωτηματικό για το μέλλον, αν βρεθεί κάτι που θα με εκφράζει. Δεν είναι πάντως κάτι μέσα στα σχέδιά μου, απλώς δεν θέλω να εμφανιστώ ανακόλουθος».

– Είστε πολύ γνωστός άνθρωπος, με τις περισσότερες πτυχές της ζωής σας, προσωπικές, οικογενειακές, επίσης γνωστές. Αυτό λειτουργεί αρνητικά ή θετικά; 

«Και τα δύο. Είναι θετικό γιατί είναι πιο εύκολη η πρόσβασή μου, έχω αναγνωρισιμότητα. Αλλά εμπεριέχεται και το αρνητικό, γιατί κάποιοι μπορεί να μην γουστάρουν καθόλου αυτό που έχει προβληθεί γύρω από εμένα εδώ και σαράντα χρόνια».

– Μετράτε ως τώρα τρεις γάμους, τρία διαζύγια, τρία παιδιά.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει την μορφή σκανδάλου. Αλλωστε ουδέποτε κάλεσα παπαράτσι στους γάμους μου ή τις βαφτίσεις των παιδιών μου. Η προσωπική μου ζωή προέκυψε μέσα από δημοσιεύματα. Σε μια πουριτανική χώρα όπως η Αμερική μπορεί να έπαιζε κάποιον ρόλο, εδώ δεν νομίζω».

– Πως βλέπουν τα παιδιά σας την εκ νέου ενασχόλησή σας με τα δημόσια; 

«Περισσότερο θέλουν να μην πάει χαμένος ο κόπος μου. Δεν θα έλεγα ότι στηρίζουν μετά μανίας την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Δεν μου λένε “καλά έκανες”, αλλά “μια που το αποφάσισες, ας μην πάει χαμένος ο κόπος σου”. Και στην περίπτωσή μας αυτό σημαίνει νίκη. Είμαστε μια οικογένεια που με ό,τι καταπιάνεται θέλει να κερδίζει. Παράλληλα είμαστε γαλουχημένοι στην έννοια της πάλης και του κόπου, της δια βίου επαφής με το δύσκολο».

– Ανάμεσα σε όλα αυτά που κάνετε, που βρίσκεται ο Γιάννης Βούρος; 

«Εύκολο και δύσκολο να πω. Με ενδιαφέρει να ξεκινάει η μέρα μου κάτω από τον χαρακτηρισμό του ενεργού πολίτη. Δεν μου πάει καθόλου το αμέτοχος».