Προχωράει η υπογειοποίηση!

0
skyline

Οι ρυθμοί δουλειάς για να γίνει πραγματικότητα για την ΑΕΚ το στολίδι της Νέας Φιλαδέλφειας, είναι ομολογουμένως γρήγοροι.

Υπάρχουν εξελίξεις από μέρα σε μέρα οι οποίες εντυπωσιάζουν και δίνουν στον κόσμο την αίσθηση ότι η ημέρα που θα παρακολουθεί αγώνες της ΑΕΚ από τις κερκίδες της “Αγιας Σοφιάς”, δεν είναι μακριά. What about υπογειοποίηση όμως;

Όσο αυτή δεν προχωρά, υπάρχει σοβαρό ζήτημα νέων καθυστερήσεων, καθώς ήδη παρατηρούνται τέτοιες. Η ΓΓΑ αδειοδότησε το συγκεκριμένο γήπεδο με την υπογειοποίηση. Επίσης η οικοδομική άδεια, συμπεριλαμβάνει και το έργο της υπογειοποίησης. Ωστόσο, έχουν ήδη συμπληρωθεί έξι μήνες από τον περασμένο Απρίλιο, όταν δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία του έργου “Ταπείνωση και κάλυψη τμήματος οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια”.

Μπήκε ο Οκτώβριος και ακόμα δεν κουνιέται φύλλο, για ένα έργο που βάσει αρχικού σχεδιασμού, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού… Η περιφέρεια άφησε (και δικαίως) πίσω την υπόθεση λόγω της τραγωδίας με τις πυρκαγιές καθώς έπρεπε να μεριμνήσει για πολύ πιο ζωτικά θέματα. Ωστόσο η καθυστέρηση είχε ήδη παρατηρηθεί πριν από τα θλιβερά συμβάντα και η κωλυσιεργία εξακολουθεί να υφίσταται μετά από αυτά.

Η υπογειοποίηση είναι ένα δημόσιο έργο το οποίο έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει με κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής και με βάση μελέτες εφαρμογής που έχουν εξ ολοκλήρου χρηματοδοτήσει η Δικέφαλος ΑΕ και η ερασιτεχνική ΑΕΚ με σκοπό την κατά το δυνατόν πιο έγκαιρη διαδικασία υλοποίησής του. Ωστόσο έχουμε Οκτώβριο και δεν έχει καν προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Η ΑΕΚ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ
Η πρόοδος που αφορά στα έργα του γηπέδου, θα σταματήσει να υφίσταται αν δεν ξεκινήσει παράλληλα το έργο “ταπείνωσης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου” ώστε να γίνουν και σε αυτή την πλευρά του γηπέδου, οι απαραίτητες εργασίες που αφορούν στις εξέδρες και ακολούθως στο σκέπαστρο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έρθει η στιγμή που θα υπάρξει παύση έργων.

Για το λόγο αυτό, ο Δημήτρης Μελισσανίδης ερευνά αν είναι ασφαλής ο δρόμος προς μια άλλη λύση. Αυτό που επιχειρείται από εκείνον και τους ανθρώπους που επιμελούνται το έργο, είναι (εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος) να πάρει η ΑΕΚ κομμάτι του έργου υπογειοποίησης επάνω της (ή τουλάχιστον την πρώτη φάση του), προφανώς βάζοντας και εκείνη κάποια απαραίτητα κεφάλαια μέχρι να αποταμιευτούν τα 20 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια και τα οποία είναι αυτή τη στιγμή “μπλοκαρισμένα”.

Οι επαφές το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς, πάντοτε σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ (υπεύθυνη για την ανέγερση της Αγιά Σοφιάς) η οποία από την πλευρά της συμμετέχει στη συζήτηση ώστε να ενεργοποιηθεί και στο έργο της υπογειοποίησης (ακούστηκε επί παραδείγματι ότι θα μπορούσε να παραχωρήσει τα απαραίτητα οχήματα προκειμένου να ξεκινήσει το επιμέρους έργο).

Ασφαλώς για να φτάσει η ΑΕΚ στο σημείο να χειριστεί κομμάτι του έργου της υπογειοποίησης ώστε σε πρώτη φάση αυτό να ξεκινήσει, θα πρέπει να βρεθεί ο κώδικας επικοινωνίας με την Περιφέρεια (π.χ. τι γίνεται με τον διαγωνισμό, μπορεί αυτός να παραμεριστεί με τρόπο νόμιμο;), μέσω του οποίου βέβαια, θα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ που έχουν «κλειδωθεί» για το έργο της Ένωσης. Ο Μελισσανίδης προσπαθεί πολύ να μην χαθεί άλλος χρόνος καθώς αυτή τη στιγμή, ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια ποιο μήνα του 2020 θα είναι έτοιμο το γήπεδο. Ας εξασφαλιστεί πρώτα ότι θα είναι το 2020…

 

 

 

*sport24