«Φέτος θα έχουμε μετακίνηση οργανωμένων φιλάθλων»

0
skyline

Λίγες ημέρες αφού έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

-Κύριε Βασιλειάδη, συγχαρητήρια για την παραμονή σας στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Αποτελεί αναγνώριση για εσάς η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό σας και σε αυτόν τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός;
«Σας ευχαριστώ πολύ! Προφανώς είναι πολύ μεγάλη τιμή όταν ο πρωθυπουργός σε τιμάει να εκπροσωπήσεις τη χώρα και το λαό με τη συμμετοχή σου στο υπουργικό συμβούλιο. Πόσο μάλλον όταν σε διατηρεί στη θέση σου, πράγμα που δείχνει και την αποδοχή της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ήταν πραγματικά πάρα πολύ συγκινητικό και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για αυτή την μεγάλη τιμή που μου κάνει».

-Έχοντας ανανεώσει τη θητεία σας πρόσφατα, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για τον αθλητισμό μέχρι και το 2019;
«Συνεχίζουμε στους ρυθμούς που έχουμε χαράξει. Δηλαδή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το επόμενο διάστημα θα πάρουμε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, τόσο με έναν μεγάλο αθλητικό νόμο όσο και με επιμέρους ζητήματα σχετικά με τους προπονητές, τα γυμναστήρια κ.α.
Συνεχίζουμε δυναμικά στο πεδίο των παρεμβάσεων στις υποδομές, με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που κάθε χρόνο σχεδόν διπλασιάζεται. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε και ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις ούτως ώστε τα παιδιά μας, οι αθλητές μας να μπορούν να προπονούνται και να αγωνίζονται σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Κάτι που δεν ήταν δεδομένο όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως τα χρόνια της κρίσης. Σας θυμίζω πως μετά το 2004, οι επενδύσεις στις αθλητικές υποδομές ήταν από ελάχιστες έως μηδαμινές.
Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι για θεσμικές πρωτοβουλίες ως προς την κατοχύρωση της θέσης του αθλητή μέσα σε ένα σύγχρονο και σύνθετο, αθλητικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή στον επαγγελματικό αθλητισμό παίρνοντας όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που νομίζω ότι -ειδικά αυτό το καλοκαίρι- φάνηκαν, για να αλλάξει ρότα και να μπορέσει να είναι βιώσιμος, να φέρνει κέρδη, να δημιουργεί συνθήκες οικονομικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης, για να μπούμε σε μία νέα εποχή και σε αυτό το πλαίσιο. Νομίζω ότι βγαίνοντας από την μνημονιακή «καταχνιά» ξημερώνει μια νέα ημέρα, μια νέα σελίδα. Αυτό φαίνεται τα τελευταία καλοκαίρια και από τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες! Πάνω σε αυτά θέλω να «χτίσουμε», να δημιουργήσουμε και στον αθλητισμό μία χώρα, για την οποία είμαστε υπερήφανοι!».

-Ας τα πάρουμε ένα-ένα, λοιπόν. Ξεκινώντας από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Παρακολουθούμε την προσπάθεια που έχετε κάνει για το ποδόσφαιρο. Είναι τέτοια η θέση σας που συνήθως βρίσκεστε ανάμεσα σε «διασταυρούμενα πυρά». Πόσο αισιόδοξος είστε πως στο τέλος θα καταφέρετε να συγκεραστούν τα διαφορετικά συμφέροντα σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο για το ποδόσφαιρο;
«Νομίζω ότι θα αποτύχουμε μόνο αν δεν ενδιαφερόμαστε για αυτά τα συμφέροντα που συγκρούονται και πολλές φορές με γνώμονα όχι τον αθλητισμό, αλλά αλλότρια συμφέροντα ελεγχόμενα καθώς πολιτικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Επομένως, είμαστε στοχοπροσηλωμένοι, έχουμε ένα πλάνο, έχουμε προτάσεις και τις υλοποιούμε. Δώσαμε μία ώθηση, πιστεύουμε, με τις πρωτοβουλίες που πήραμε αυτό το καλοκαίρι. Αλλάζουμε τα δεδομένα και χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω προχωράμε για ένα νέο τοπίο. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Η θέση μου δεν μου επιτρέπει εξάλλου να είμαι απαισιόδοξος».

– Πριν την επίσημη έναρξη της Super League, με επίσημη ενημέρωση από πλευράς ΕΠΟ κατηγορηθήκατε για «πολιτική αλαζονεία» και για «ωμή παρέμβαση» στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποια είναι η απάντησή σας;
«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την ατυχέστατη αυτή ανακοίνωση της ΕΠΟ. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει».

-Έχετε εμπιστοσύνη πως στο μέλλον θα μειωθούν οι ομάδες σε 12, όπως προέβλεπε η πρότασή σας για να παράσχει βοήθεια μέσω της ΕΡΤ η Πολιτεία;
«Κατ’ αρχάς έχουμε συμφωνήσει να μειωθούν οι ομάδες σε 14 και να επανεξεταστεί αυτό. Νομίζω ότι οι συνθήκες θα ωριμάσουν και το 2020, όταν θα χρειαστεί να ξαναγίνει αυτή η συζήτηση, όλοι θα καταλήξουμε ότι μας συμφέρει να υπάρξει μία ακόμη μείωση. Μακάρι να μην έχω δίκιο εγώ και μακάρι να είναι ένα βιώσιμο πρωτάθλημα με αυτόν τον αριθμό των ομάδων. Δεν υπάρχει τίποτα ως «Ευαγγέλιο». Μακάρι, με αυτό το «κλικ» που γίνεται από φέτος, το ελληνικό πρωτάθλημα να γίνει οικονομικά βιώσιμο. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Το πρώτο βήμα επιτεύχθηκε. Θα έλεγα πως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία γιατί έχουμε πετύχει και μία αναδιάρθρωση, αλλά ταυτόχρονα έχουμε πετύχει για πρώτη φορά να μπουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο κανόνες που κάποια χρόνια πριν θεωρούνταν αδιανόητοι: Ο εξωτερικός οικονομικός έλεγχος και η λογοδοσία -νομίζω- ήταν κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στα ιστορικά του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

-Εσείς κρατήσατε την υπόσχεσή σας με τη δημόσια ΕΡΤ να προσφέρει «στέγη» στις μέχρι πρότινος «άστεγες» ΠΑΕ. Όμως, ασκείται κριτική, από μερίδα πολιτών, για το γεγονός ότι -με δική σας παρέμβαση- η ΕΡΤ θα δαπανήσει υψηλά ποσά. Είναι μια πολιτική επιλογή ή μία επενδυτική ενέργεια μεταξύ εταιριών αθλητικού θεάματος;
«Νομίζω πως είναι συνδυασμός και των δύο. Κατ’ αρχάς, η ΕΡΤ τοποθετεί χρήματα από το πλεόνασμά της, από τα χρήματά της. Χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση ούτε του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε του ελληνικού λαού. Για να σταματήσουν αυτά τα ψέματα που έχουν δημιουργηθεί για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας.
Ταυτόχρονα, μέσω της ΕΡΤ, έχουμε βάλει κάποιους βασικούς κανόνες που έλειπαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουν αναλυθεί εκτενώς και δεν υπάρχει λόγος να αναλυθούν και σε αυτή τη συνέντευξη.
Την ίδια στιγμή προσφέρουμε στον Έλληνα πολίτη, στον Έλληνα τηλεθεατή και όχι μόνο στον Έλληνα του εσωτερικού, όχι μόνο στους κατοίκους της Ελλάδας, αλλά και στους Έλληνες της διασποράς, στους Έλληνες της Ομογένειας, στα αδέλφια μας, στους φίλους μας που έχουν φύγει μετανάστες, έναν μεγάλο συνδετικό δεσμό, όπως είναι το ποδόσφαιρο δωρεάν μέσα από την τηλεόρασή τους, από το tablet, το κινητό τους, από κάθε ηλεκτρονική τους συσκευή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό δεν αποτιμάται με χρήματα.
Εξάλλου, το να έχει τον αθλητισμό που είναι δημόσιο αγαθό μέσα από τη δημόσια τηλεόραση είναι και μέσα στους σκοπούς της δημόσιας τηλεόρασης.
Άρα λοιπόν, κάποιοι, κακεντρεχώς, προσπαθούν να σχολιάσουν, να βάλουν νούμερα σε τιμές που επί της ουσίας είναι τιμές αγοράς. Αν σκεφτούμε ότι από τις 16 ομάδες της Super League, oι εννέα ομάδες κοστολογήθηκαν και αποκτήθηκαν τα δικαιώματά τους για 30 εκατ. ευρώ, νομίζω ότι τα 18 εκατομμύρια που δίνει η ΕΡΤ για τις υπόλοιπες επτά είναι μία λογική τιμή.
Από εκεί και μετά… και μέσω της ΕΡΤ κάνουμε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση και αλλάζουμε τα δεδομένα. Και ο κόσμος το αποδέχεται αυτό. Και αυτό φαίνεται και από τα νούμερα τηλεθέασης, τα οποία ήταν συντριπτικά υπέρ αυτής της άποψης, ήδη από την 1η αγωνιστική. Ας ευχαριστηθούμε τη νέα χρονιά, τη νέα χρονιά που θα έχει κανόνες, ας περιμένουμε την επόμενη χρονιά με το αναδιαρθρωμένο ελληνικό πρωτάθλημα που θα έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον κι ας δούμε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μία σοβαρή προσπάθεια για να περάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην επόμενη ημέρα».

-Επενδυτικά, από τη στιγμή που τα τηλεοπτικά δικαιώματα στηρίζονται στην ανταποδοτικότητα, θα έχει οφέλη η ΕΡΤ; Γνωρίζετε δηλαδή εάν η ΕΡΤ θα λάβει πίσω τα λεφτά που θα δαπανήσει (μέσω διαφημίσεων κ.τ.λ.);
«Πιστεύω πως σε ένα μεγάλο βαθμό, ναι! Θα κριθεί και η ΕΡΤ για αυτό, για τα έσοδα που θα μπορέσει να συλλέξει. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί, το ποσό που το ελληνικό δημόσιο δαπανά για αυτό το προϊόν είναι πολύ πολύ μικρότερο. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει!».

-Έχετε δηλώσει κατά καιρούς πως είστε υπέρ της μετακίνησης φιλάθλων για την παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου. Εμμένετε στην άποψή σας; Θα συνεχίσετε προς την ίδια κατεύθυνση;
«Εμμένω! Προσπαθώ με αυτό το πλαίσιο να επιτρέπω όσο το δυνατόν περισσότερες μετακινήσεις έστω και μεμονωμένων οπαδών. Και θέλουμε τώρα, κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος, να τελειώσουμε το θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να επιτραπούν και οι οργανωμένες εκδρομές. Νομίζω ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε με κάθε κόστος και με κάθε κόπο στην κανονικότητα. Και η μετακίνηση των οπαδών είναι μέρος της κανονικότητας. Σε πρώτη φάση όχι στα ντέρμπι. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι γι’ αυτό, αλλά στα υπόλοιπα παιχνίδια θα πρέπει αυτό να το διεκδικήσουμε, αλλά θα πρέπει και οι οπαδοί, βέβαια, να δείξουν αντίστοιχη ωριμότητα. Να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι για να το κάνουμε».

-Εξάλλου, η μετακίνηση των οπαδών υπήρξε βασικός στόχος σας, όταν αναλάβατε…
«Η μετακίνηση των οπαδών ήταν και από τις βασικές μου διακηρύξεις όταν ανέλαβα αυτή τη θέση. Ήδη, από τις πρώτες ημέρες όταν ανέλαβα, τον Νοέμβριο του 2016, είχα θέσει κάποια ζητήματα: Την ανεξαρτησία της διαιτησίας, το VAR, τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου, την μετακίνηση των οπαδών. Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα που άνοιξα, από τον Νοέμβριο του 2016, έχουν πάρει με κάποιο τρόπο το δρόμο τους. Και όσες αντιδράσεις υπάρχουν, οι περισσότερες δεν είναι αντιδράσεις ουσίας. Είναι αντιδράσεις πολιτικής. Γιατί πολλοί από τους «παίκτες» της ποδοσφαιρικής οικογένειας πολιτικολογούν. Εμείς, όμως, το υπερβαίνουμε αυτό. Και προχωράμε μπροστά».

-Πέραν του ποδοσφαίρου που, βέβαια συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, οι επιτυχίες του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού αυτό το καλοκαίρι μας έκαναν και πάλι υπερήφανους. Πιο πρόσφατη αυτή της Κατερίνας Στεφανίδη στο Diamond League. Έχετε στα πλάνα σας κάποια ανταμοιβή για τους αθλητές και τις αθλήτριες; Αληθεύει πως έχετε σκοπό να δώσετε υποτροφίες σε αθλητές ατομικών αθλημάτων;
«Αληθεύει, αλλά σε άλλο πλαίσιο. Κατ’ αρχάς, το θεσμικό πλαίσιο των οικονομικών προνομίων των αθλητών που έχει περιοριστεί στα μνημονιακά χρόνια, έχουμε καταφέρει να το κρατήσουμε σταθερό, χωρίς καμία μείωση, τα τελευταία τρία χρόνια. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί κάποιοι που ειδικεύονται στο να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, μίλησαν για μειώσεις φέτος. Έχουμε καταφέρει, λοιπόν, να κρατήσουμε σταθερές τις χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο της λογικής και στο πλαίσιο των γενικών οικονομικών απολαβών από το Δημόσιο. Έχουμε διατηρήσει, λοιπόν, τα πριμ. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, γνωρίζουμε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια υπήρχε ο κίνδυνος να χάσουμε και πολλούς αθλητές, λόγω της αδυναμίας να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε και θα το ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες είναι να δώσουμε υποτροφίες σε νέους αθλητές, μέλη των εθνικών ομάδων, οι οποίοι δεν έχουν χορηγό. Να έρθουμε, λοιπόν, εμείς να καλύψουμε ένα μικρό κενό, για να τους κάνουμε τη ζωή λίγο πιο εύκολη. Είναι ένα σχέδιο που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε εδώ και έξι μήνες. Έχουμε βρει τη χρηματοδότηση, έχουμε βρει και τον τρόπο που θα γίνει για να είναι πιο αντικειμενική η επιλογή, ώστε 65 αθλητές του ερασιτεχνικού αθλητισμού να έχουν μία μίνιμουμ κρατική βοήθεια».

-Έχοντας προχωρήσει σε σημαντικά βελτιωτικά έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΓΓΑ στην Περιφέρεια, ποια άλλα έργα περιλαμβάνονται στο πλάνο σας από εδώ και στο εξής;
«Μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα στις στιβικές μας εγκαταστάσεις. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στον ελληνικό στίβο. Είχαμε ταρτάν διαλυμένα ή σε πολύ κακή κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε αποφασίσει εκτεταμένες παρεμβάσεις, ενώ έχουμε ξεκινήσει ήδη με το βοηθητικό του Καυτανζογλείου, στους Ζωσιμάδες στο ΠΕΑΚ Ιωαννίνων. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις στις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις, τις εγκαταστάσεις προετοιμασίας των εθνικών ομάδων, ώστε τα παιδιά μας, οι αθλητές μας, αυτοί που μας γεμίζουν χαρά που πανηγυρίζουμε μαζί τους στις μεγάλες διοργανώσεις να έχουν την αντιμετώπιση που τους αρμόζει και συνθήκες προπόνησης αντίστοιχες με αυτές που τους αξίζουν!».

-Μας αποκαλύψατε και τον αριθμό των αθλητών που θα επωφεληθούν των κρατικών υποτροφιών. Και μιας και μιλάμε για μεγάλους αθλητές, εδώ και 3 χρόνια η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Αναγνωρίζετε ευθύνες για αυτή την αρνητική εξέλιξη, κύριε Βασιλειάδη; Και που τις καταλογίζετε;
«Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που ξεκίνησε από τις εσωτερικές διαμάχες που υπήρξαν στην ελληνική Ολυμπιακή «οικογένεια». Εμείς, από την πλευρά μας, ως Υπουργείο, κάναμε καθετί που χρειαζόταν, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον «εμφύλιο». Και νομίζω πως αυτό μας αναγνωρίστηκε κιόλας και μου αναγνωρίστηκε και προσωπικά. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα ακόμη έξω δεν έχει ηρεμήσει, υπάρχει μια καχυποψία για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική Ολυμπιακή «οικογένεια». Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Αποτελεί πολύ μεγάλο πλήγμα που δεν υπάρχει Έλληνας εκπρόσωπος στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ασκούμε όποια πίεση μπορεί να ασκήσει η κυβέρνηση στη ΔΟΕ, όπως καταλαβαίνετε είναι περιορισμένη, αλλά πιστεύουμε ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί σύντομα».

-Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διαχωρίστηκε νομοθετικά, επιτέλους, το δελτίο αθλητικής ιδιότητας από την Κάρτα Υγείας Αθλητή. Πόσο σημαντική είναι η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών;
«Είναι κομβική! Κάθε χρόνο έχουμε λίγα, αλλά σημαντικά περιστατικά, παιδιών που χάνονται άδικα, παιδιών που δεν θα είχαν χαθεί, αν υπήρχε αυτός ο προληπτικός έλεγχος. Παιδιών που δεν έχουν φαινομενικά κανένα πρόβλημα υγείας, αλλά πολλές φορές κρύβεται μια προβληματική κατάσταση. Θέλουμε αυτό να τελειώσει! Με την κάρτα υγείας του αθλητή, που πολύ ορθά είπατε ότι επιτέλους διαχωρίστηκε από το ατομικό δελτίο του αθλητή, που θα δίνεται και από τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και από πιστοποιημένους από το ΕΚΑΕ ιδιώτες γιατρούς, είτε καρδιολόγους, είτε άλλων ειδικοτήτων, νομίζω περνάμε σε μία νέα φάση της πρόληψης για να μην έχουμε αυτούς τους άδικους θανάτους των νέων παιδιών».

-Μετράμε αντίστροφα για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πάτρα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων κωπηλασίας στη λίμνη των Ιωαννίνων, μέσα στο 2019. Ακολουθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων του χάντμπολ το 2021. Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη και πλησιάζοντας προς τις εκλογές, κατά πόσο θεωρείτε πως υλοποιήθηκαν οι στόχοι της τετραετίας;
«Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από όλες τις πρωτοβουλίες που πήραμε. Βέβαια, θα είμαστε ακόμη περισσότερο ικανοποιημένοι στο τέλος της επόμενης τετραετίας, όταν νομίζω θα έχουμε ολοκληρώσει και το έργο μας και όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας, αλλά ενδεχόμενα υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Παρ’ όλα αυτά προσπαθήσαμε να βάλουμε τη χώρα και στον αθλητισμό στον παγκόσμιο χάρτη. Διεκδικώντας διοργανώσεις, αξιοποιώντας έξυπνα τις εγκαταστάσεις μας, δημιουργώντας εγκαταστάσεις που θα δημιουργήσουν και οικονομική υπεραξία και θα είναι βιώσιμες. Για να αποδείξουμε ότι πέρα από το αθλητικό γεγονός είμαστε ικανοί και να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε και κυρίως να έχουμε ένα πλάνο για την επόμενη ημέρα. Ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης -και οικονομικής ανάπτυξης- κυρίως για τον ελληνικό αθλητισμό. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που διεκδικούμε και με τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πάτρα. Αυτό θα φανεί την επόμενη χρονιά, αλλά και κάτι που φαίνεται ήδη στα Ιωάννινα που έχουν γίνει ήδη τόπος προετοιμασίας ελληνικών και ξένων ομάδων στην κωπηλασία. Από του χρόνου και μετά, νομίζω, πως ανοίγει μία νέα σελίδα για τον κωπηλατικό αθλητισμό των Ιωαννίνων.
Εάν λειτουργούμε με πρόγραμμα, με σχέδιο, σεβόμενοι και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, τότε νομίζω ότι αυτή η χώρα όχι μόνο θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, αλλά θα μπορέσει να μεγαλουργήσει. Χωρίς, όμως, ψεύτικα ή δανεικά φτερά. Στα δικά μας πόδια, με τις δικές μας δυνάμεις, φτιάχνουμε ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας του λαού και του τόπου, ένα μέλλον αντάξιο των ονείρων που έχουμε για τα παιδιά μας».